Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NAJIZGLEDNIJI KANDIDATI

Otvaranjem Premier lige istaknulo se pet momčadi, no ne po nečemu dobrom

Ako se po jutru dan poznaje, pet momčadi istaknulo je ozbiljnu kandidaturu za ispadanje iz Premier lige.

Andoni Iraola (Foto: Afp)

Započela je ovosezonska Premier lige te su odigrana prva tri kola. Nepotpuna štoviše, budući da je susret drugog kola između Lutona i Burnleya odgođen. Naime, uvažena je zamolba Lutona za odgodom, budući da njihov stadion Kenilworth Road nije bio spreman za susret.

Neka slika se nakon ova tri kola stvorila. Manchester City opet je sjajan, Arsenal pokazuje neke veće probleme nego u početku prošle sezone, Manchester United i Liverpool osciliraju, Tottenham pod Angeom Postecouglom igra atraktivan i efikasan nogomet, a Chelsea će ove sezone biti bolji nego prošle. Što zapravo nije nešto teško.

Čeka nas zanimljiva borba - za ostanak

No, moramo priznati da se pet momčadi istaknulo na drugom kraju ljestvice, a to su oni koji zasad ostavljaju dojam kako nemaju momčad premierligaške kvalitete. Srećom po neke od njih, naveli smo da ih je pet, što znači da će, budu li oni uistinu glavni kandidati za ispadanje, dvoje ostati u ligi.

Naravno da je tek početak sezone i da se štošta može promijeniti, no ako se po jutro dan poznaje, u ligi će ostati dvoje najmanje loših. 

Idemo redom vidjeti kojih su to pet momčadi.

Burnley

Momčad Vincenta Kompanyja prošle je sezone rasturila natjecanje u Championshipu i s velikim nestrpljenjem se čekao nastup u Premier ligi, jednog novog Burnleya. Momčad koja je pod Seanom Dycheom bila poznata po maksimalno pragmatičnom nogometu, sad je trebala biti nešto potpuno suprotno.

I u prve dvije utakmice koje su odigrali su se pokazali kao takvi. Burnley jednostavno nema niti blizu roster sposoban za nadigravanje, pa su primili šest komada u dvije domaće utakmice. 0:3 protiv Cityja i 1:3 protiv Aston Ville njihovi su rezultati, a dojam je da su u obje utakmice još i dobro prošli.

Kompany će morati ipak smisliti nešto drugačije, no možda će protiv momčadi iz donje polovice nadigravanje i raditi. Ipak, ne bi bilo loše da dovedu nekog kvalitetnog napadača, budući da su pustili Wouta Weghorsta te ostali na veteranu Jayu Rodriguezu te mladićima Fosteru i Amdouniju.

Bournemouth

Mnogi se nadaju da je Trešnjice dočekala karma zbog opuštanja trenera Garyja O'Neala, koji je prošle sezone napravio pravo čudo ostavivši ih u ligi.

Posao je dobio Andoni Iraola, koji se u Španjolskoj iskazao kao trener vrlo modernih i svježih ideja. Uloženo je u momčad, dovedeni su igrači na kritične pozicije, sve mladi i izuzetni talentirani, no momčad zasad na terenu izgleda izgubljeno.

Uzet je bod protiv West Hama te su doživljeni čiste poraze od Liverpoola i Tottenhama. No, mora se priznati da ovdje ima i najviše prostora za napredak.

Iraola se tek prilagođava otočkog nogometu, kao i igrači njegovim nogometnim idejama. Priznajem, Bournemouth se ovdje našao jednim velikim dijelom kao želja autora teksta da se ona karma ostvari.

Everton

Početkom sezone pojavio se sjajan šaljivi video navijača Evertona, u kojem govore kako je ovo njihova sezona. Sezona u kojoj će napokon ispasti iz lige te doći u ligu gdje će ostvarivati pobjede i boriti se za titulu.

Nakon što su se dvije sezone u nizu izvukli na iglene uši, ovo bi uistinu mogla biti ta sezona. Nadali su se mnogi da će Sean Dyche od Evertona stvoriti tvrdu momčad kakva je bio njegov Burnley, ali to se zasad nije dogodilo.

Napad izgleda čak i lošije od zasad nesigurne obrane, jedini u prva tri kola nisu postigli pogodak, a istaknutija pojačanja nisu dovedena i Everton je na ozbiljnom putu prema dolje. Ako se nešto hitno ne promijeni, možda je ovo uistinu njihova sezona.

Luton

U Lutonu kao da se niti ne nadaju. Na dolaske igrača potrošena su tek simbolična 23 milijuna eura i dojam je kako je njihov cilj uložiti u stadion, klupski kamp i prostorije te školu nogometa.

Dva poraza i gol razlika 1:7, bez previše razočaranja i nervoze govore tome u prilog. Čak sam se spreman našaliti da je u pitanju Lutona jedino pitanje hoće li skupiti više bodova ili crvenih kartona, gledajući da prezentiraju izuzetno agresivan način obrambene igre.

Njihov ostanak bio bi uistinu veliko iznenađenje, no ovo je možda dobra strategija. Nešto slično napravio je Burnley, kad su se 2009. godine vratili u najviši rang nakon pune 33 godine. Nisu ulagali u momčad i odmah su ispali, ali su stvorili financijski stabilan klub koji je se 2014. vratio u Premier ligu, gdje su proveli sedam uzastopnih sezone. Ispali su, ali se ove sezone ponovno vratili.

Sheffield United

Kod njih je slična situacija kao kod nedavnog prošlog povratka u rang najboljih. S tom razlikom da ovog puta u povratničkoj sezoni ne izgledaju kao da bi mogli biti najugodnije iznenađenje.

Doživjeli su tri poraza. Istina, sva tri minimalna, ali ipak su porazi, a i dva su doživjeli kod kuće. I nisu ostavili dojam nekoga tko bi mogao biti ozbiljan protivnik većini momčadi. 

I transferi su im pomalo čudni. Umjesto da su probali dovesti pokojeg iskusnog igrača, koji poznaje Premier ligu, skupo su platili igrače dosad dokazane tek u nižeg rangu. 

Srećom po svaku od ovih pet momčadi, dojam je da postoji četiri jednako loše. Dvije će se morati izdići iznad ostalih, vidjet ćemo koje će to biti. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider