Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rivali traže krv

Otkriveno koliko zarađuju zvijezde Manchester Cityja: Nema pravde! Evo tko je prvi, a tko drži začelje

Suparnici iz Premierlige traže da se Manchester City izbaci iz elitne engleske lige ako se utvrdi da je doista kriv za nevjerojatnih 115 kršenja pravila FFP-a.

Pep Guardiola s igračima Manchester Cityja (Foto: Afp)

Manchester City opet je na stupu srama. Nije prvi put da se Građane optužuje za kršenje financijskog fair-playa, no ovaj put stvar je prilično ozbiljna. Ili se barem tako doima.

Mario Vušković Pojavile se dosad najpozitivnije vijesti u dopinškoj aferi Marija Vuškovića divider

Suparnici iz Premierlige traže da se Manchester City izbaci iz elitne engleske lige ako se utvrdi da je doista kriv za nevjerojatnih 115 kršenja pravila FFP-a. Građani su na svojoj internetskoj stranici objavili priopćenje u kojem pozdravljaju istragu, odnosno reviziju financijskog poslovanja neovisne komisije, koja bi trebala nepristrano razmotriti optužbe.

Neovisna komisija istražuje 

Ta neovisna komisija, što god to značilo i koliko god ona već dugo radila, bit će zadužena rasvijetliti budućnost momčadi koju trenira Pep Guardiola. Kako je izvijestio Sky Sports, trener Manchester Cityja suočit će se, ako bude osuđen, s nizom kazni svih mogućih vrsta.

Kada čujemo sintagmu "neovisna komisija", odmah na pamet padne stari skeč lunatika Top liste nadrealista i bjelodani primjer kako su se kršili štrajkovi i pobune radnika u bivšoj državi, a u biti ista taktika vrijedi za sva vremena i sve režime. Ključna fraza je: "Sastavite neovisnu komisiju, ne možemo ovako razgovarati."

Manje ljudi u kombinaciji, više mogućnosti, ako se razumijemo. Sudeći prema prethodnim istražnim slučajevima, i Manchester Cityja i PSG-a i mnogih drugih, koje su također pratile fanfare, a više-manje sve je završavalo plaćanjem kazni i pucanjem mjehura od sapunice, skepticizam je, vjerujem, opravdan, no vrijeme će pokazati hoće li ovaj put biti bitno drukčije.

Rivali traže brzu presudu - izbacivanje iz Premierlige

Dok se ne dogodi rasplet priče, The Sun izvještava da klubovi Premierlige traže krv i brzu presudu. I to prije završetka sezone. Britanski tabloid objavljuje da je predsjednik jednog premierligaškog kluba rekao sljedeće:

"Ako se ove optužbe dokažu, mora postojati primjerena kazna, a jedina primjerena je izbacivanje iz lige. Govorimo o desetljeću navodnog zlostavljanja i želimo da Premierliga učini pravu stvar."

Želje jednog čelnika su jedno, a stvarnost obično bude posve drukčija. No Premierliga objavila je priopćenje optužujući Manchester City za brojna navodna kršenja financijskih pravila.

"Slučaj City" famozna neovisna komisija proučava od 2009. Građane se optužuje da nisu pružili istinite informacije te da su kršili propise UEFA-e u vezi s financijskim fair-playem i licenciranjem te propise Premierlige u pogledu profita i održivosti.

Guardiola najplaćeniji u Manchester Cityju

Glavni prijestup za koji se terete jest skrivanje pravog izvora financiranja kluba, prijavljivanje samo dijela plaća igrača i menadžera te namjerno ometanje istrage koja je otvorena u prosincu 2018., kada su procurili neki dokumenti. Njemački Der Spiegel o tome je detaljno pisao.

A kolike su prave plaće igrača i menadžera u Cityju? Marca piše da su otkrivene prave cifre, iako se o tome već dugo spekuliralo, no sada je potvrđeno. Sudeći prema iznosima, jasno je tko je glavna zvijezda Manchester Cityja. Nije to Erling Haaland, a ni Kevin De Bruyne, već – pogađate – Pep Guardiola.

Svjetski prvak ima najmanju plaću

Prema najnovijim informacijama koje su objavili engleski i španjolski mediji, Katalonac ima godišnju plaću od 23 milijuna eura. De Bruyne je drugi s 22,5, a Haaland treći s 21,3 milijuna eura. Grealish ima 16,8, Stone 14,5, Foden 12,3…

Da "ni med cvetjem ni pravice", pokazuje sljedeći podatak. U prvoj momčadi Cityja najmanje zarađuju svjetski prvak i jedan od najboljih igrača nedavnog Svjetskog prvenstva Julian Alvarez, kojem na konto svake godine sjedaju "pišljiva" tri milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider