Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NAKON ČETVEROGODIŠNJE ISTRAGE

Manchester City pred teškom kaznom: Premier liga podnijela tužbu zbog kršenja financijskih pravila

Vodstvo Premier lige podnijelo je tužbu protiv Manchester Cityja, uz navođenje više desetaka primjera njihova kršenja financijskih pravila.

Etihad stadion (Foto: Afp)

Najuspješniji engleski nogometni klub u posljednjih desetak godina, Manchester City, mogao bi se naći u problemima koji će ozbiljno djelovati na bližu budućnost kluba.

Službeno je potvrđeno kako je posebna nezavisna komisija Premier lige pokrenula tužbu protiv aktualnog prvaka zbog kršenja pravila, uglavnom onih financijskih, u razdoblju između 2009. i 2018. godine. 

Stotinu primjera kršenja pravila

Radi se o dokazima prikupljenim tijekom četverogodišnje istrage poslovanja kluba i njihovih financijskih izvještaja, a govori se o otprilike stotinu dokaza. Sve je na kraju rezultiralo tužbom koja sadrži četiri glavna dijela.

  • Prvi dio sadrži financijske informacije o prihodima, uključujući one sponzorske, povezanim stranama i operativnim troškovima.
  • Drugi dio vezan je uz kršenje pravila prema kojem se od kluba zahtijeva u izvještaj uključiti sve naknade u ugovorima s menadžerima.

Ovaj drugi dio odnosi se na razdoblje od sezone 2009./2010. do sezone 2012./2013., kad je na klupi Građana sjedio Roberto Mancini. 

Također, u drugom dijelu nalazi se i dio koji se odnosi na zahtjeve o pojedinostima svih plaća igrača u razdoblju od sezone 2010./2011. do sezone 2015./2016.

  • Treći dio odnosi se na kršenje UEFA-ina financijskog fair playa od sezone 2013./2014. do sezone 2017./2018.
  • Četvrti dio odnosi se na kršenje pravila Premier lige o profitabilnosti i održivosti, od sezone 2015./2016. do sezone 2017./2018.

Kao što je navedeno, Premier liga tu je istragu pokrenula u ožujku 2019. godine. Navedeno je kako su prekršena pravila pod brojevima 3.4., 19., 20., 26., 82., 82.1. i 82.2.

Prijeti nekoliko ozbiljnih kazni

Trenutačno nije poznato kako će se nastaviti ovaj proces, no klubu prijeti više različitih teških kazni, od one oduzimanja ove sezone osvojenih bodova, koja se zapravo čak i čini blaža od većine, pa sve do one koja bi značila izbacivanje iz lige.

Zanimljivo, sve ovo odnosi se na razdoblje otkako je vlasnikom kluba postao Sheikh Mansour bin Zayed. On je klub kupio u rujnu 2008. godine i učinio ga velikom nogometnom silom. No, isto tako, postoji podatak kako je, da to postigne, on osobno uložio 1,3 milijarde eura svojeg vlastitog novca.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider