Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čeka se objava

Otkrivena velika vijest za hrvatski nogomet: Ovo će Vatrenima puno pomoći, Englezi trljaju ruke

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak otkrili su vrlo zanimljivu informaciju koja može imati dalekosežne učinke na hrvatsku reprezentaciju i hrvatski nogomet u cjelini…

Zlatko Dalić i Luka Modrić (Foto: Profimedia)

Na press-konferenciji hrvatskog izbornika Zlatka Dalića dobili smo, među ostalim, odgovor na jedno vrlo važno i dalekosežno pitanje, a to je: koji će biti kriterij određivanja nositelja skupina u europskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.?

U europskim nogometnim forumima o tom važnom pitanju spekulira se uzduž i poprijeko praktički od završetka Eura. Nakon prilično uvjerljivog poraza Azzurra od Švicarske u osmini finala Eura, prvi je priču otvorio predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Gabriele Gravina.

Dramatičnim je tonom utvrdio da će predstojeća Liga nacija biti od sudbinske važnosti za talijansku reprezentaciju, ali i za cjelokupni talijanski nogomet.

Simptomatično je bilo njegovo povezivanje Lige nacija i Svjetskog prvenstva. Kazao je da se Italija nije plasirala na posljednja dva Mundijala i da bi za nju bila epohalna katastrofa da se ne plasira na treći u nizu.

Čeka se službena objava 

"Za 60 dana bliži nam se Liga nacija koja će biti iznimno važna u smislu rankinga", ispalio je Gravina i tako između redova dao naznaku da će glavni kriterij biti plasman u Ligi nacija, a ne FIFA-in ranking kako je to dosad bila.

UEFA još uvijek šuti, službena objava još se čeka, no izbornik Dalić i glasnogovornik Tomislav Pacak otkrili su što je u planu i kako će to najvjerojatnije izgledati.

"Imamo informaciju da će osam nositelja sačinjavati po dvije prvoplasirane reprezentacije u elitnoj skupini Lige nacija i preostale četiri odredit će se po FIFA-inu rankingu", pojasnio je glasnogovornik Pacak, naznačivši još jednom da ništa nije službeno.

Dojam je takav...

Nije rečeno na presici, to je naša konstatacija, ali dojam je da takav "hibridni" način određivanja nositelja ponajviše napravljen zbog Engleske, koja je ispala iz elitne skupine Lige nacija i ni teoretski ne bi bila nositelj ako bi se gledao jedino plasman u Ligi nacija. U tom bi slučaju po tri prvoplasirane reprezentacije iz elitne skupine Lige nacija izborile status nositelja i Engleska bi izvisila.

Ovako će Englezi ipak biti nositelji, to im trenutačan ranking na FIFA-noj ljestvici jamči, a vjerojatno će ga bez problema održati jer će zacijelo nanizati pobjede u B kategoriji.

Što sve to znači za Hrvatsku? To je zapravo odlična vijest za Vatrene i hrvatski nogomet. Pobojali smo se ljetos da će jedini kriterij biti Liga nacija i da će Hrvatska morati biti najmanje treća u skupini kako bi izborila status nositelja u kvalifikacijama za SP 2026., a opet bi u tom slučaju morala imati malo sreće u ždrijebu da izbjegne Englesku koja bi ušla u bubanj iz drugog šešira.

U teoriji je i to moguće

Ovako će Hrvatska najvjerojatnije biti među 12 nositelja koju god poziciju zauzela u Ligi nacija, a Englesku neće moći izvući jer će se i Englezi naći među nositeljima. Naime, Vatreni čak i ako budu zadnji u skupini Lige nacija, teško će izgubiti status nositelja jer su trenutačno osmoplasirana europska reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici i imaju priličnu prednost pred četiri europske reprezentacije koje je slijede, a to su Njemačka, Švicarska, te posebice Danska i Austrija.

U teoriji je moguće da Hrvatska izgubi status nositelja samo ako bi imala doista katastrofalne rezultate u Ligi nacija te kada bi slabije rangirane reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici u elitnoj skupini Ligi nacija iznenadile i osvojile vodeće pozicije. Primjerice, ako bi Izrael, BiH, Mađarska, Srbija, Poljska ili Švicarska izborile status nositelja putem plasmana u Ligi nacija, onda bi favoriti iz tih skupina, u pravilu velesile koje su boljeplasirane na FIFA-inoj ljestvici, stekli status nositelja putem svjetskog rankinga.

Dakle, mora se puno toga poklopiti da bi Hrvatska izgubila status nositelja u kvalifikacijama ako na kraju bude opisani sustav postavljanja nositelja po skupinama, a to je vrlo važna činjenica, možda i sudbinska za hrvatski nogomet.

Na taj način Hrvatska će u kvalifikacijama izbjeći najveće europske sile i bit će joj značajno olakšan put prema SP 2026. Napominjemo da će izravan plasman steći samo prvoplasirane momčadi u kvalifikacijskim skupinama, dok drugoplasirane reprezentacije i četiri najbolje iz Lige nacija očekuje pakleno doigravanje, odnosno dvije nokaut-utakmice.

Ako se sve to zna, posve je jasno koliko je važno biti nositelj u izvlačenju skupina. Kako stoje stvari, Hrvatska ima velike šanse da bude među 12 nositelja i uz malo sreće može dobiti skupinu u kojoj bi mogla biti poveći favorit.

U drugom šeširu najvjerojatnije će najjači suparnici biti reprezentacije poput Ukrajine, Turske, Poljske, Švedske, Mađarske, Srbije…

Ništa nije rečeno i zajamčeno još ćemo vidjeti kako će se to sve rasplesti, ali može se reći da "hibridni" sustav određivanja nositelja u kvalifikacijskim skupinama zasad jako odgovara hrvatskoj reprezentaciji i cjelokupnom hrvatskom nogometu, posebice u svjetlu loših rezultata triju klupskih predstavnika u UEFA-inim kupovima. Da nema Dinama, to bi bila teška katastrofa, najblaže rečeno.

No i ovako je to veliki problem za hrvatski nogomet jer je jasno da u HNL-u kvaliteta pada i da je sve manje kvalitetne supstance. Ako se nešto u najbržem mogućem roku ne poduzme, to bi dugoročno mogao biti veliki problem i za reprezentaciju

Samo još nedostaje da se Vatreni ne plasiraju na SP, no čini se da će ipak imati lakši put i onda će biti realno očekivati da izbore vizu za SAD, Kanadu i Meksiko. U HNS-u bi se u to slučaju znatno lakše disalo.

Na startu Lige nacija Portugal u gostima pa Poljska u Osijeku:

Ukupno glasova:

Zlatko Dalić Dalić komentirao Perišićevo stanje, otkrio tko je još otpao i najavio Pjacu na desnom beku! divider

Zlatko Dalić i Mario Mandžukić Zlatka Dalića pitali jesu li istinite priče o svađi s Mandžukićem, evo što je rekao divider

Juan Cordoba Je li Cordoba zaslužio crveni karton? "Divljački start, da ga je isključio, nitko mu ne bi ništa rekao" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook