Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u münchenu slično razmišljaju

Ono što se otvara Manchester Cityju zvuči nevjerojatno: Može li Guardiola nadmašiti samog sebe?

Manchester City visokom je pobjedom u Baselu dodatno udario temelje možda i povijesne sezone.

Manchester City (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve je Manchester City riješio u jednoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Ždrijeb u prosincu bio je milostiv. Čak i ako znamo da je taj Basel pobijedio Manchester United u skupini, švicarski klub nije dorastao ovosezonskom Cityju, pa je 0:4 na St. Jakob-Parku malo koga jako iznenadilo.

A ta visoka pobjeda ima jako veliku vrijednost. Ona ne znači samo četvrtfinale, već otvara još jedna vrata prema najboljoj sezoni u povijesti mančesterskog kluba. City za tri tjedna u uzvratu može igrati praktički s cijelom drugom momčadi i donijeti svojim udarnim snagama toliko potreban odmor u ožujku.

Bit ćemo slobodni pa ćemo reći kako je sljedeća europska utakmica nebeskoplavih najranije 3. travnja, kada je prvi termin prvih utakmica četvrtfinala Lige prvaka. Pep Guardiola je tako dobio čak mjesec i pol dana da se koncentrira isključivo na natjecanja na Otoku, a njegova je momčad ''živa'' u sva tri!

Priliku za osvajanje prvog trofeja u sezoni Građani imaju već 25. veljače kada na Wembleyju igraju finale Liga kupa (Carabao Cup) protiv Arsenala. Prije toga će u ponedjeljak igrati kod Wigana za plasman u četvrtfinale FA kupa, a novu prvenstvenu utakmicu odigrat će tek prvog dana ožujka i to baš protiv Arsenala.

Guardiola napokon može početi računati na ozlijeđene igrače koji su mu itekako nedostajali u rotaciji. Standardni prvotimci Leroy Sane i David Silva ušli su u nastavku utakmice u Baselu, a ubrzo se očekuje povratak Gabriela Jesusa, možda već u FA kupu.

Sve je to snažan vjetar u jedra broda iz klupskog grba. Kapetan iz Katalonije s jednim je drugim bordom i drugom posadom već ušao u povijest kao jedini koji je osvojio svih šest mogućih trofeja u jednoj sezoni (prvenstvo, Kup, Liga prvaka, europski Superkup, španjolski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo), no sada se otvara mogućnost da osvoji jedan trofej više jer Englezi igraju jedno natjecanje više.

Pobjede u ožujku donose veliku priliku

Istina, otišli smo zbilja predaleko, ali mogućnost postoji. Barem do prvih utakmica kupa i mogućeg ispadanja iz pojedinog natjecanja. No sve zanima može li ovosezonski City uzeti najvažniju od svih duplih kruna. Iako će Guardiola reći kako njegova momčad još uvijek nije dovršena (ne samo što skoro cijelu sezonu igra bez lijevog beka) te kako će naljeto dovesti još jednog ili dvojicu igrača, osvajanje ''klempavog'' trofeja nije nemoguća misija.

Razlog za optimizam, osim naravno u sjajnoj napadačkoj igri, lako se može pronaći jednostavnim pogledom na vrh ljestvice Premierlige, gdje Građani imaju čak 16 bodova prednosti ispred drugoplasiranog gradskog rivala Uniteda. Ako zadrže prednost od najmanje 15 bodova, što se ne čini nemogućim, City će naslov engleskog prvaka osigurati pet kola prije kraja prvenstva.

Da stvar bude luđa, to bi se moglo dogoditi 7. travnja kada na Etihadu gostuje United! Navijači iz plavog dijela Manchestera priželjkuju baš takav scenarij, ne treba objašnjavati zašto.

Nekoliko dana prije Man City trebao bi odigrati prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka, i to je još jedan razlog zbog kojeg će Guardiolini igrači tijekom ožujka jurišati na sve pobjede. Što brže matematičko osiguravanje naslova prvaka, a onda mjesec i pol dana bitke za europski tron. U Münchenu imaju sličnu računicu, jer Heynckesov Bayern ima 18 bodova prednosti u Bundesligi, a svi znamo kako je završila njegova posljednja sezona...

Raspored prvenstvenih utakmica Cityja:

1.3. Arsenal – Manchester City
4.3. Manchester City – Chelsea
12.3. Stoke - Manchester City
18.3. Manchester City - Brighton
31.3. Everton - Manchester City
7.4. Manchester City - Manchester United
14.4 Tottenham - Manchester City
21.4. Manchester City – Swansea
28.4. West Ham - Manchester City
5.5. Manchester City – Huddersfield
13.5. Southampton - Manchester City

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider