Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Soudani se oprašta

Hoće li Hajduk "tankirati" u Rijeci i što će Bjelici ostati nakon velike rasprodaje?

U posljednjim dvjema utakmicama prvenstva Rijeka dočekuje Hajduk, a novi prvak Dinamo zaprešićki Inter...

Galerija Soudani i igrači Dinama na Poljudu (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL) Rijeka slavi pogodak Acostyja (Photo: Igor Soban/PIXSELL) Hajduk - Dinamo (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Dinamo je prvak, Cibalia seli u 2. ligu, Istra ide u doigravanje s Varaždinom za ostanak, Osijek je sigurno četvrti i ide u kvalifikacije za Europsku ligu, pa će se u posljednjem kolu rješavati tek jedna bitna nepoznanice sezone Prve HNL.

Rijeka i Hajduk u međusobnom će obračunu na Rujevici odlučiti tko će biti drugi, a tko treći. Obje pozicije vode u kvalifikacije za Europsku ligu, ali drugi kreće kasnije i imat će više vremena za odmor. Hajduk ima bod manje i mora pobijediti ako želi osvojiti to drugo mjesto.

Obračun Rijeke i Hajduka za drugo mjesto

Naoko ne izgleda kao previše značajno pitanje, više kao stvar prestiža, no rivalitet Rijeke i Hajduka posljednjih godina dosegao je gotovo neslućene razine tako da je i jednim i drugima važno da budu ispred rivala na ljestvici. Možda je to u ovom trenutku važnije čelnicima Hajduka i njegovu treneru Željku Kopiću, nego Damiru Miškoviću i Matjažu Keku.

Rijeka slavi pogodak Acostyja (Photo: Igor Soban/PIXSELL) Rijeka slavi pogodak Acostyja (Photo: Igor Soban/PIXSELL)

S osvojenim drugim mjestom trenutačna garnitura koja vodi Hajduk mogla bi se isprsiti ispred navijača i reći da je napravljen pomak u odnosu na prošle sezone kada su bili daleko iza Dinama i Rijeke. Isti argument mogao bi povući i trener Kopić.

Ako još uz to Hajduk osvoji Kup, na Poljudu bi sezonu mogli proglasiti uspješnom. Ali, vrijedi i obrnuto, ako izgube obje utakmice, dojam će biti prilično loš i nije teško predvidjeti reakcije Torcide. Upravo je finale Kupa protiv Dinama osjetan problem za Bijele u derbiju na Rujevici.

Splićane čeka finale Kupa protiv Dinama

Hajduk svoju najvažniju utakmicu sezone igra za četiri dana s najvećim rivalom u Vinkovcima i ostaje otvorenim pitanje hoće li Kopić čuvati neke igrače, odnosno hoće li Hajduk ići protiv Rijeke punom snagom? Trener Hajduk poručuje da njegova momčad ulazi u okršaj s Rijekom bez kalkulacija, što znači da će istrčati u trenutačno najjačem sastavu i da će ostaviti srce na terenu za pobjedu. Vidjet ćemo, nećemo ništa prejudicirati.

Uzgred rečeno, Hajduk je tek jednom uspio pobijediti Rijeku u posljednja 22 međusobna ogleda. Splićani su pod vodstvom Kopića slavili s 2:1 na Rujevici u prosincu prošle godine te na taj način prekinuli crni niz nakon pet i pol godina rezultatske dominacije Rijeke.

U drugoj utakmici dana i posljednjoj utakmici prvenstva Dinamo dočekuje zaprešićki Inter. Modri će proslaviti povratak naslova prvaka u svoje trofejne vitrine, stoga su poduzeli neke marketinške akcije kako bi privukli što više navijača na Maksimiru. Vidjet ćemo koliki će biti odaziv, bit će to signal mijenja li su što u odnosu Dinamovih navijača prema modrom klubu i njegovoj ne baš obljubljenoj upravi.

Debi Bjelice i rasprodaja u Dinamu

Utakmica s Interom najznačajnija će biti po tome što će biti prvi test za novog trenera Nenada Bjelicu. Osječki trener jamačno se želi predstaviti s pobjedom i vjerojatno će izvesti na teren najjači mogući sastav. Kako stoje stvari, Soudani će odigrati zadnju utakmicu u modrom dresu na Maksimiru. Najbolji Dinamov stranac posljednjih godina vjerojatno naljeto napušta Zagreb i vjerojatno seli na neku od zapadnoeuropskih destinacija. Slična priča je i s Antom Ćorićem koji je također na pragu odlaska.

Hajduk - Dinamo (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL) Hajduk - Dinamo (Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL)

S podija za dodjelu medalja od Dinama će se oprostiti i Borna Sosa koji je već potpisao ugovor sa Stuttgartom, a lako moguće i Filip Benković, koji je na meti nekolicine europskih klubova i dosta je vjerojatno da će napustiti Dinamo ovog ljeta.

Ostaje pitanje kakva će momčad ostati na raspolaganju novom treneru Bjelici nakon što završi rasprodaja? Ni trenutačni Dinamo ne odiše kvalitetom, a kako će tek izgledati kada ga napuste glavne perjanice, možemo samo zamisliti. Jedino ako netko vjeruje u kupovinu kvalitetnih inozemnih pojačanja kao što su, recimo, Lecjaks ili Doumbia, onda je to druga priča...




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider