Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napeta borba za ostanak

Rasplet lude sezone HNL-a: Derbi u zadnjem kolu nosi veliki ulog

Samo tri kluba sigurna su na svojim pozicijama! Rasplet HNL-a pokazuje i jedan važan društveno-ekonomski trend.

Zadnje kolo HNL-a (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Posljednje kolo hrvatskog prvenstva igra se u petak i subotu. Tri kluba već znaju svoje završno mjesto: prvak Dinamo, četvrti Osijek i peta Lokomotiva, a svi ostali mogu jedno mjesto više ili niže.

Međutim, zaista važno to će biti u borbi za drugo mjesto između Rijeke i Hajduka, i borbi za deveto mjesto između Istre i Cibalije. Rijeka i Hajduk bi, osim čistog prestiža, drugim mjestom osigurali lakši raspored europskih kvalifikacija i nešto duži odmor. A Istra i Cibalia bore se za ostanak u ligi, jer deseto mjesto znači izravno ispadanje.

Međusobni okršaj za drugo mjesto

Da stvar bude još zanimljivija, Rijeka i Hajduk će o drugom mjestu odlučivati izravno međusobnim dvobojem u subotu na Rujevici. Hajduku odgovara isključivo pobjeda, dok je Rijeci dovoljan i remi.

Kombinacija je zato mnogo više u borbi za ostanak. Istra i Cibalia imaju isti broj bodova; zbog boljeg međusobnog omjera zasad Cibalia ispada, a Istra ide u razigravanje.

U posljednjem kolu Istra dočekuje Rudeš, a Cibalia gostuje kod Lokomotive. Cibalia je u jako teškoj situaciji, mora osvojiti više bodova nego Istra. Odnosno: ako Istra pobijedi, za Vinkovčane je priča gotova.

A tko ulazi u prvu ligu?

Novi prvoligaš, već se zna, je - Gorica! Ona je osvojila prvo mjesto u drugoj ligi i izravno se plasirala u najviši rang. A drugoplasirani drugoligaš je Varaždin, i on će morati razigravat za ulazak u prvu ligu protiv pretposljednjeg prvoligaša, Istre ili Cibalije.

Ako na kraju, osim Gorice, i Varaždin uđe u prvu ligu, bit će to i zanimljiva slika društveno-ekonomskih trendova u Hrvatskoj.

Na mapi Prve hrvatske nogometne lige više ne bilo ni Pule ni Vinkovaca. A osim velikih regionalnih centara Splita, Rijeke i Osijeka, sva ostala nogometna elita bit će smještena na sjeverozapadu: Koprivnica, Varaždin i čak pet klubova u zagrebačkom prstenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider