Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Laporta sprema osvetu

Real ismijava Barcu, a možda mu stane kost u grlu: Kraljevi pripremili svemirsku ponudu, žele napad iz snova

Real Madrid planira sljedećeg ljeta dovesti osim Kyliana Mbappa i Erlinga Haalanda…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvo Kylian Mbappe, a zatim Erling Haaland. To je transferni plan Real Madrid, piše Marca.

Mbappe bi trebao potpisati za Real po završetku sezonu, a madridski klub pokušat će tijekom ljeta realizirati i operaciju dovođenja Haalanda. Madriđani žele spojiti dvije najveće mlade zvijezde i stvoriti napad iz snova. Smatraju da je ovo jedinstvena šansa.

Nakon brojnih studija, koje osim kvalitativnih sposobnosti i komplementarnosti dviju mladih superzvijezda uključuju marketinšku, medijsku i ukupnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi madridski klub, čelnici Reala došli su do zaključka da ne smiju propustiti priliku zadati odlučujući udarac najvećim rivalima.

Real pripremio 350 milijuna eura za Haalanda

Operacija bi mogla biti zatvorena s oko 130 milijuna eura, od toga će 75 milijuna otići na odštetu, ostatak je bonus za potpis, a Haaland bi trebao potpisati na šest godina.

gol expired VIDEO Abramoviča snimili u zračnoj luci u jednoj od njegove "tri domovine": Jedva su ga prepoznali divider

Spekulira se da bi Norvežanin trebao imati plaću oko 36, 37 milijuna eura godišnje. Kad se zbroji odšteta, bonus za potpis i ukupna plaća, Haaland bi stajao Real oko 350 milijuna eura.

Marca piše da u Realu nisu zabrinuti zbog upletanja Barcelone u utrku za Haalanda. Tvrde da se uopće ne boje Katalonaca i ne smatraju ih ozbiljnim suparnikom.

Real se bahati i ismijava Barcu

Zvuči bahato, u najmanju ruku omalovažavajuće, za još malo podizanja tenzija uoči El Clasica. Razlog Realova golemog samopouzdanja leži najviše u tome što je na Camp Nouu loša financijska situacija.

To je pokazalo i najnovije financijske izvješće La Lige, u kojem je Barcelona jedini klub u La Ligi koja je ušla u minus proračuna za plaće, i to nekih stotinjak milijuna eura, dok je Real debelo iznad 700 milijuna eura u plusu.

Međutim, predsjednik Barce Joan Laporta pokušava popraviti situaciju. Navodno finišira dogovor s financijskim fondom CVC-om koji bi Barci donio 300 milijuna eura, a u planu je i prodaja udjela u jednoj od Barcinih tvrtki – Barca Studio – za nekih 350 milijuna eura. Ako Laporta uspije u svojem naumu, možda će se Madriđani grdno prevariti. No to je još sve na dugom štapu.

Madriđani se najviše boje Manchester Cityja 

Činjenica je da je Real trenutačno u puno boljoj financijskoj situaciji nego Barca, a to znači da su planovi Florentina Pereza osjetno realniji. Druga je stvar kako će se na kraju priča rasplesti i hoće li Haaland uopće završiti u Španjolskoj. Englezi i PSG po tom pitanju sigurno imaju što reći.

Toga su svjesni i u Madridu, pa ne čudi što u Realu najvećim konkurentom smatraju Manchester City, za koji je od 2000. do 2003. igrao i Haalandov otac Alf-Inge. To je jedna od prednosti Građana u pohodu na norveškog stroja za golove.

gol expired Ivan Rakitić posrednik u Sevillinom "poslu stoljeća" divider

Pep Guardiola želi napadača Borussije Dortmund, ali Haaland bi navodno radije u Španjolsku. Više mu se sviđa tamošnji stil nogometa, a i života. O klimi, suncu, moru i kuhinji te ostalim prednostima življenja na Pirinejskom poluotoku da i ne pričamo.
Sve su to olakotne okolnosti za Real i Barcu.

Teško je reći kakav je sportski motiv. Nakon desetljeća dominacije La Lige i njezinih klupski perjanica europskim nogometom, engleska Premierliga pretekla je La Ligu i u ovom je trenutku najbolja na svijetu, i to uvjerljivo.

Laporta priprema osvetu

Španjolci se grozničavo bore da uhvate korak s Englezima, a u toj utrci jako puno bi im pomoglo da Mbappe i Haaland izaberu španjolske klubove. Iako engleski klubovi trenutačno dominiraju Ligom prvaka, Real je ipak Real, klub nad klubovima, magnet s neodoljivom moći privlačenja.

Za Barcu je to u ovom trenutku teško reći, no ako Laporta uspije financijski osoviti Katalonce na noge, nije nemoguće da već iduće sezone budu sposobni boriti se za najveće trofeje. Za Barcu i Laportu dovođenje Haaland od presudne je važnosti, za Real ipak nije, pogotovo ako dođe Mbappe. 

Odluka za mjesec dana

Osim toga, Haaland bi u Barceloni bio najveća zvijezda, a u Real ipak ne bi. Ono što je za Barcu bitno jest to da sačuva trenutačnu momčad i da podastre Haalandu sportski projekt koji će imati realnu težinu. Teško da će Haaland izabrati Barcu ako osjeti da će prodavati najbolje igrače i neće se dalje pojačavati.

Tko će pobijediti u El Clasicu?

Ukupno glasova:

Dakle, osim novca, puno je uvjeta u igri. Gleda se sve; i novac, i igrački status, i sportski projekt, i jačina lige, i država, i stil života…

Marca piše da se neće dugo čekati Haalandova odluka, navodno još najviše tri-četiri tjedna. Real će u međuvremenu pokušati riješiti pitanje Jovića, Hazarda i Ceballosa. Madriđani bi se njih rado riješili jer im se ne uklapaju u budući projekt, a i treba im novac kako bi realizirali dovođenje Mbappea i Haalanda.

Real se rješava Jovića i Hazarda

Neće to biti lako, sva trojica imaju sjajne plaće, pogotovo Hazard, i neće se tako lako dati ispratiti s Bernabeua. Teško da mogu naći klubove koji će im ponuditi i približno toliko.

Dobra je vijest za Real što Baleu, Marcelu i Iscu istječu ugovori. Sva trojica imali su goleme plaća, pogotovo Velšanin. Taj teret konačno će pasti s leđa Kraljevskog kluba, bitno će rasteretiti blagajnu.

Financijski podaci koje je objavila La Liga daju Realu veliki manevarski prostor. Kada možete potrošiti gotovo 800 milijuna eura na plaće, imate puno prostora za kalkulacije.

Nije tajna da je Real u komunikaciji s Haalandovim menadžerom Raiolom. On već odavno pregovara s najbogatijim proscima. Navodno Real stoji jako dobro u tim pregovorima.

Velika provizija 

Što se tiče Borussije Dortmund, sve je dogovoreno. Raiola je preuzeo na sebe da zatvori tu priču. U ugovoru stoji klauzula od 75 milijuna eura nakon isteka druge sezone. Ne treba zaboraviti da je Borussia dovela Haalanda za samo 20 milijuna eura iz Salzburga. To ne bi bilo moguće da nije pristala na ugovor s fiksnom klauzulom.

E, sad, ako će Haaland stajati Real 130 milijuna eura, kako piše Marca, jasno je koliki će bonus biti za Haalanda i Raiolu. Talijanski menadžer već je pokazao da je majstor za sastavljanje ugovora koji će njemu i njegovu klijentu kod prodaje donijeti veliku zaradu.

Koliko je samo zaradio na Pogbinom transferu. Definitivno se zna osladiti. FIFA već dugo najavljuje da će uvesti pravilnike koji će stati na kraju superagentima tipa Raiole, no od toga još uvijek ništa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider