Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
genijalni nizozemac

Odlazak Arjena Robbena: Obrane su uvijek znale njegov sljedeći potez, ali bile su nemoćne

Odlazak u igračku mirovinu najavio je ponajveći igrač modernog doba.

Arjen Robben (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada protivnička obrana zna tvoj sljedeći potez, onda će te najvjerojatnije i zaustaviti. Osim ako ti je ime - Arjen Robben. Gotovo puna dva desetljeća njegovo izbacivanje na ljevicu predstavljalo je enigmu braničima diljem Europe, pa nema sumnje da su mnogi od njih odahnuli kada je Nizozemac objavio da će objesiti kopačke o klin.

"Bez sumnje najteža odluka koju sam morao donijeti. Odluka u kojoj su se sukobili srce i razum. Ljubav prema igri uvjeri te da još uvijek možeš vladati cijelim svijetom, u suprotnosti s realnošću, koja kaže da ne može sve funkcionirati kako želiš te da nisi više 16-godišnji dječak koji nema pojma što znači ozljeda."

Baš sa 16 Robben je debitirao za Groningen, da bi preko dvogodišnje epizode u PSV-u stigao do Stamford Bridgea. Iako je s Chelseajem osvojio sve što se u Engleskoj osvojiti može, brojne ozljede kočile su ga da zasja punim sjajem. Isto je bilo i na sljedećoj destinaciji - Santiago Bernabeuu. A onda 2009. Robben povlači potez karijere - i iz Reala prelazi u Bayern.

Jedan od najvećih nogometaša modernog doba

U idućih 10 godina s Bavarcima osvaja čak osam naslova prvaka Njemačke, po pet njemačkih Kupova i Superkupova te jednu Ligu prvaka i jedan europski Superkup. Od Münchena se oprostio sa stilom - zabivši posljednji gol u posljednjem kolu za svoj posljednji naslov prvaka.

"Danas je bio veliki dan. Dao sam sve od sebe i želio uživati u posljednjoj utakmici, na našem stadionu, pred našim navijačima. Ovo je postalo nešto veliko s osvojenim naslovom. Bio je to sretan završetak."

Kada svim klupskim naslovima dodate i činjenicu da je Nizozemsku odveo do svjetskog srebra 2010. i bronce četiri godine kasnije, nema sumnje da je riječ o jednom od najvećih nogometaša modernog doba. Kao najveći minus često mu se spočitavala sebičnost.

Kraj već sada legendarnog Robberyja

Kakav je osjećaj kad si vidio da je Robben dodo loptu, upitao je svojedobno reporter Nove TV Vlado Boban Robbenova bivšeg suigrača Ivicu Olića. Ola je odgovorio smijehom…

No sve proparane mreže suprotnih golmanskih kutova dokaz su neosporne nogometne genijalnosti. Sudbina je htjela da se od najdražeg mu bavarskog dresa oprosti zajedno s drugom polovicom legendarnog dvojca Roberry - Franckom Riberyjem.

"Sretan sam, jer su oni oblikovali Bundesligu i ovaj klub posljednjih 10, 12 godina. Mnogo su postigli i zbog toga su zaslužili ovo danas. Ne samo postignute golove, već reakcije publike. I sretan sam da sam mogao raditi s njima barem jednu sezonu", rekao je o Robberyju Niko Kovač.

Mnogi su od Robbena očekivali da će odigrati još koju sezonu u nekoj ligi slabijeg intenziteta, no veličanstveni ćelavac odlučio je otići sa stilom - dok još uvijek izaziva strah i kod najboljih braniča svijeta.

Barca slaže najjači napad u povijesti: Nova formacija za četiri superzvijezde i nepravda prema Rakitiću Nekadašnji napad Barce: Neymar, Messi i Suarez (Foto: AFP) Ronaldinho, Messi i Eto\'o (Foto: AFP) Antoine Griezmann (Foto: AFP) +1 Frenkie De Jong (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider