Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Tko je stvarni pobjednik u ratu za Dinamo, mogu li navijači slaviti i što slijedi?

Dinamova Skupština izabrala je članove najvažnijih tijela maksimirskog kluba i tako je dokinuta višemjesečna upravljačka kriza, no mnoga pitanja ostala su neriješena i tek slijede nove borbe…

Navijači Dinama - Bad Blue Boysi (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Sinoć je odigrana još jedna predstava na maksimirskim daskama u sklopu ogorčenih borbi za Dinamovo žezlo. Konačno je održana Skupština koja se odlagala mjesecima.

Hajdukovi igrači pozdravljaju Torcidu Hajduk uoči derbija ruši veliki rekord: Na ovome im mnogi mogu pozavidjeti divider

Nije bila tako burna kao prethodna u ožujku jer su "zorićevci" ili, ako hoćete, "mamićevci" odlučili bojkotirati sjednicu, ali iza kulisa događalo se svašta. I to praktički do posljednje minute. "Preletači" su odigrali ključnu ulogu i do posljednjeg trenutka trajalo je uvjeravanje.

Dan poslije zbrajaju se dojmovi i spekulira o implikacijama Skupštine koja je imala konture povijesne. Gradski ured i Sportska inspekcija opet će imati pune ruke posla. Damir Zorić već je najavio da će njegova struja podnijeti žalbe. Osporavaju verifikaciju povjerenika, odnosno uspostavljanje kvoruma.

Spor oko kvoruma i verifikacije povjerenika

Oni niječu da povjerenici mogu biti verificirani prije nego što se ustanovi kvorum za koji je potrebno imati 41 glas, a kako se radi o sedmorici povjerenika, jasno je na što ciljaju. Suprotstavljene strane tumače Statut na dijametralno suprotan način i tu će presudu morati donijeti nadležne službe.

U tom kontekstu rečeno, pomnijim promatračima nije promakla činjenica da u Izvršni odbor nisu izabrani Mladen Vedriš, član Dinamove Skupštine i bivšeg savjetodavnog tijela predsjednika Dinama Mirka Barišića, te predstavnik Grada Goran Đulić, koji je također bio član savjetodavnog tijela i radne skupine za izradu novog Statuta.

Dominik Livaković VIDEO Turci se prestrašili kad su vidjeli Livakovićevu reakciju prema klupi divider

Poslije Skupštine u ožujku njih dvojica spominjali su se kao najozbiljniji kandidati za buduće članove IO-a, no to se naposljetku nije dogodilo. Vedriš je kao iskusni političar i sportski dužnosnik označen kao glavna klupska spona s Gradom, posebice oko problematike izgradnje stadiona, a njegovo ime čak se svojedobno vrtjelo u medijskim kombinacijama za novog predsjednika Dinama, odnosno nasljednika Mirka Barišića.

Barišić izišao iz bitke kao veliki pobjednik

Što točno znači njihov izostanak iz najvažnijih klupskih tijela, je li to dogovoreno i hoće li ta činjenica utjecati na daljnji razvoj događaj, posebice na odnos kluba s Gardom, u ovom trenutku teško je reći.

Kako god okrenuli, dojam je da je Mirko Barišić iz ove bitke izašao kao veliki pobjednik. Uspio je sačuvati mjesto predsjednika i kontrolu nad klubom, izbacio je barem privremeno "zorićevce" iz igre, a sve to da nije previše olabavio uzde i popustio zahtjevima navijača. Upravo suprotno, dogodilo se da su navijači ustuknuli i popustili Barišiću.

Naime, na sjednici nije bilo ni riječi o novom Statutu i demokratizaciji kluba, što je bila glavna mantra navijačkog pokreta i popratnih udruga simbolično izražena u krilatici "jedan član, jedan glas", koja je u međuvremenu potpuno iščezla iz javnog diskursa istih skupina, pa se stječe dojam da se od toga prešutno odustalo, kao što se i odustalo od tražene kvote "navijačkih mjesta" u Izvršnom odboru i Nadzornom odboru. Tražili su 4+2, dobili su tek 2+1.

Navijačima tek mrvice

Kada se sve zbroji i oduzme, Barišić i njegova ekipa mogu trljati ruke. Očito im je bio najvažniji zadatak da poraze "zorićevce" i u isto vrijeme izbjegnu snažniji ulazak navijača u strukture klube. Zasad su u tome uspjeli.

Predstavnici navijača ipak su ušli u maksimirski klub, odnosno u najvažnija tijela, IO i NO, što se može tumačiti kao prvi korak osjetnijeg navijačkog prodora i tražene demokratizacije kluba. Drugi će opet reći da će poslužiti kao smokvin list vladajućoj garnituri koja ima mnogo više ruku u glavnim tijelima i mogu ih lako preglasati u svakoj važnijoj odluci.

No tek će nadolazeći mjeseci pokazati hoće li sve ostati na trenutačnoj situaciji ili će se i dalje inzistirati na promjeni Statuta prema prijedlogu koji je radna komisija već donijela, a Barišić je to vješto eskivirao i spremio ga na neodređeno vrijeme u ladicu, iako je i taj prijedlog kompromisnog karaktera i zapravo daleko od istinske demokratizacije po principu "jedan član, jedan glas".

Hoće li se borba za demokratizaciju nastaviti?

Lako se može zaključiti da će Barišić i njegova ekipa poznatom taktikom odugovlačenja i razvlačenja priče na sve načine pokušati izbjeći bitniju promjenu Statuta, odnosno da će pokušati znatno smanjiti broj navijačkih mjesta u Skupštini u odnosu na već izrađeni prijedlog, a sve kako bi sačuvali vlast i glavninu kontrole nad Dinamovom blagajnom, što je u biti pravi razlog rata struja na maksimirskom dvoru.

Istinska demokratizacija kluba remeti im planove i iz aviona se vidi da sve rade kako bi je zaustavili ili barem ograničili. U tom smislu zanimljivo će biti vidjeti kako će reagirati predstavnici navijača u najvažnijim tijelima i hoće li se nastaviti proklamirana borba navijačkog pokreta te hoće li u skoro vrijeme doći do ispunjenja njihovih želja, odnosno hoće li biti pretvorene iz riječi u djela.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider