Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će jako zanimljivo

Novog trenera Barcelone čeka veliko iznenađenje: Laporta pronašao najveći problem i ima kontroverznu ideju

Predsjednik Barcelone Joan Laporta želi uvesti novu stručnu poziciju u organizacijskoj shemi katalonskog kluba…

Joan Laporta i Josep Guardiola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Xavi Hernandez, Roberto Martinez, Andrea Pirlo i Marcelo Gallardo stoje u prvom redu što se tiče kandidata za novog trenera Barcelone.

Iz kombinacije se ne smije izbaciti i talijanski stručnjak Antonio Conte, koji je slobodan i čeka angažman. Conte po stilu igre nije imanentan Barcinoj filozofiji, ali mogao bi biti prijelazno rješenje.

gol expired Sjećate li se njega? Zabio gotovo 100 golova za Redse i Chelsea, a onda iznenadio odabirom kluba divider

Predsjednik Barcelone ljubitelj je njemačkog trenerskog stila i radnih navika. Joan Laporta smatra da su njemački treneri u ovom trenutku svjetska avangarda.

Laporta zapravo želi Kloppa ili Tuchela

Stoga bi on u biti najradije doveo Juergena Kloppa ili Thomasa Tuchela, no to u ovom trenutku nije realna opcija, obojica imaju čvrste ugovore s Liverpoolom i Chelseajem.

Teško da bi pristali razvrgavati ugovore kako bi prešli u Barcelonu. Katalonski div više nije u takvoj poziciji da se najbolji stručnjaci lome tko će sjesti na njegovu klupu. Liverpool i Chelsea u ovom trenutku su puno sređeniji klubovi, s većim financijskim fondom i igračkim potencijalom.

gol expired Belgijski mediji "pokopali" Genk nakon poraza od Dinama: "Za ovo ste se borili cijele sezone? Hrvati su bili savršeni..." divider

Međutim, rezultat diktira situaciju, tko može znati što će biti do ljeta, a kamoli za dvije godine. Možda se Laporti u nekoj doglednoj budućnosti i ostvari želja. U nogometu se nikad ne zna.

Osim potrage za novim trenerom, španjolski mediji pišu da Laporta razmišlja i o uvođenju nove stručne pozicije u klubu, nešto poput direktora visokih performansi. Laporta želi angažirati posebnog stručnjaka kako bi modernizirao Barcine treninge, za koje smatra da su zastarjeli i neprimjerni modernom nogometu.

Kontroverzna ideja

Navodno smatra da je uvođenje te pozicije čak i važnije od pronalaska novog trenera. Problem je što to nije jeftina usluga, takav stručnjak stajat će gotovo koliko i glavni trener, dakle milijune, a zna se u kakvoj je Barca financijskoj situaciji. Međutim, Laporta smatra da je to neophodno, pa koliko košta da košta.

Stoga tko god bude zamijenio Ronalda Koemana, morat će živjeti s ovom novom pozicijom. Bit će to zanimljiv suživot. Ingerencije novog direktora prilično će duboko zadirati u ovlasti sadašnjeg djelokruga rada glavnog trenera. Ta pozicija bit će od velike važnosti u organizacijskoj shemi kluba. Laporta smatra da čak i nadilazi trenersku, što je prilično kontroverzna ideja.

gol expired Krznar kupio vrijeme za slaganje momčadi i igre: Dinamo još jednom pokazao što znači iskustvo divider

Predsjednik Barce ne želi usredotočiti pripremu momčadi na jednu figuru. Smatra da je metodologija treninga problem koji Barca vuče godinama te inzistira na tome da se moraju primijeniti nove metode.

Revolucionarna pozicija

Laporta ne želi mijenjati Barcinu filozofiju igre, ali misli da se mora dodati intenzitet i profesionalizirati različite aspekte treninga. Jako mu se sviđa njemačka metodološka škola. Moguće je da će stručnjaka takvog profila potražiti u Njemačkoj.

Ta nova, prilično revolucionarna pozicija neizbježno će oduzeti ovlasti i smanjiti važnost novog trenera Barcelone. E, sad, pitanje je koji će to trener pristati raditi s nekom vrstom tutora nad glavom i kako će to uopće funkcionirati u praksi. Nekima se već sada diže kosa na glavi...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider