Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Pokaži srce

Novi hrvatski projekt Pokaži srce spašava živote mladih sportaša

Pokaži srce! Igrajmo zajedno za dobro

PR (Foto: PR)

Gotovo svaki mjesec svjedočimo naslovima koji govore o tragičnim događajima s nogometnih i sportskih terena. Naime, sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja. S ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša, krajem ožujka, uoči prvih ovogodišnjih prijateljskih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, počinje projekt POKAŽI SRCE.

Društveno odgovorni projekt Pokaži srce, čiji cilj nije samo daljnje podizanje svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, nego i unapređenje brige o zdravlju kroz edukacije, koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći, osobito kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora kojima su opremljeni brojni sportski klubovi, a čijom se pravilnom primjernom znatno (čak do 74%) povećavaju šanse za spašavanje života. U suradnji s Institutom za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinikom Life te drugim stručnim sportskim i medicinskim organizacijama i tijelima, cilj projekta je upoznati što veći broj sportaša i sportskih djelatnika s primjenom osnovnih tehnika pružanja prve pomoći.

Osim edukacije, projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede, koji uključuju: 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše, za koje se za to pokaže potreba, radit će se dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni u ekspertnom centru sportske medicine Poliklinike Life u Zagrebu.

Projekt je nastao bazom suradnje Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, koji je pokrenuo vlastitu donatorsku kampanju s ciljem prikupljanja značajnih sredstava kako bi se osigurala realizacija i izvedba projekta na terenu, odnosno kako bi se pokrenula serija stručnih edukacija i besplatnih pregleda mladim sportašima diljem Hrvatske.

PSK kao dugogodišnji sponzor hrvatskog sporta i kao brand koji stoji iza dobre igre, prikuplja sredstva vlastitim doniranjem na bazi igre na Hrvatsku i/ili HNL, počevši s prvom prijateljskom utakmicom Hrvatske 26.3.2022. pa sve do 18.12.2022. Sustav prikupljanja donacija, osmišljen je tako da uključuje igrače koji svojom igrom potiču PSK na donaciju – tako da za svaku njihovu igru tj. ulog koji uključuje utakmicu Hrvatske i/ili HNL-a donira određeni postotak na ulog igrača, a koje se uplaćuju na račun Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, sa svrhom osiguranja provedbe ciljanih edukacija i besplatnih pregleda, a s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti i općenito povećanja brige o zdravlju sportaša.

Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Poliklinika Life uz druge partnere osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta, naravno u suradnji i s ciljanim lokalnim sportskim i medicinskim subjektima, te cilja do kraja godine provesti desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske, počevši u Vukovaru uz utakmicu nogometne Lige nacija, Hrvatska vs Austrija, koja se igra 3.6.2022. u Osijeku. Detalji aktivnosti uz više informacija uslijedit će uskoro, a ukupan opseg aktivnosti u 2022. ovisit će i o ukupno prikupljenim sredstvima o čemu će javnost biti redovito obaviještena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider