Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
baš im i ne ide

Ukleti projekt Barcelone: Dugo ga spremaju i spremni su uložiti stotine milijuna eura, ali opet je propao

Kapitalni projekt katalonskog giganta nikako da se pokrene s mrtve točke...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Priča koja traje već 13 godina kroz tri predsjednička mandata, uz višestruko predstavljanje nacrta i projekata, a još nijedna cigla nije položena. Zvuči kao tipična priča iz Hrvatske, ali zapravo je to najkraći opis projekta renovacije stadiona Barcelone, čuvenog Camp Noua.

Priču je započeo tadašnji predsjednik Joan Laporta još 2007. Britanski arhitekt Norman Foster predstavio je nacrt modernog stadiona inspiriranog djelima slavnog arhitekta Antonija Gaudija, čovjeka najzaslužnijeg za prepoznatljivu vizuru katalonske prijestolnice.

Cijena je trebala biti 240 milijuna eura, ali zbog raznih razloga realizacija tog projekta nikad nije ni počela. Jedan od glavnih bila je ekonomska kriza i krah tržišta nekretnina; Barcelona je upala u financijske probleme, a i Norman Foster morao je zatvarati svoje urede.

Prethodnikov projekt u koš za smeće

U predsjedničku fotelju 2010. zasjeo je Sandro Rosell, čovjek koji baš i nije najbolji Laportin prijatelj, pa je njegov projekt brzo zakopao. Umjesto njegova smislio je vlastiti: projekt Espai Barca vrijedan 600 milijuna eura, koji bi klubu donio novu dvoranu, renovaciju Camp Noua i novi pomoćni stadion.

gol expired Ne prestaje s provokacijama: Prelijepa MMA borkinja objavila novu provokativnu fotku koja otkriva nešto više divider

Međutim, Rosell se ipak više bavio (sumnjivim) transferima, pa je zbog slučaja Neymar odstupio 2014. Kasnije je zbog optužbi za pranje novca završio i u zatvoru na godinu i pol dana…

Fotelju je preuzeo Josep Maria Bartomeu, čovjek koji u njoj sjedi i danas i sjedit će barem do 2021. kada su na rasporedu novi izbori. Bartomeu je naslijedio Rosellov projekt, koji je dobio zeleno svjetlo članova – na referendumu 2014., četiri mjeseca nakon Rosellova odlaska, 72,3 posto birača glasalo je za realizaciju projekta.

Najavili kraj radova za 2021., a pitanje je hoće li tada i početi

Bartomeu je najavio početak radova 2017. i dovršetak 2021., a Camp Nou još stoji nepromijenjen. Jedini dio projekta koji su ostvarili jest rušenje pomoćnog stadiona i izgradnja novog, poznatog kao Stadion Johana Cruyyfa, koji je postao dom mladih i B-momčadi.

gol expired UEFA zaprijetila ligama koje misle prekinuti prvenstvo. Igrači bi se mogli suočiti s katastrofalnim posljedicama divider

Bartomeu je renovaciju stadiona vidio kao svoje osobno naslijeđe i projekt po kojem će ga se pamtiti, ali takav je scenarij u najmanju ruku upitan. Cijelo vrijeme se bori s gradskim vlastima i stanovnicima naselja u kojem je stadion smješten, a koje bi trebalo doživjeti velike zahvate; u posljednje vrijeme problem su i financije, a sada je još stigao i koronavirus, pa se o radovima i ne razmišlja.

Pitanje hoće li Bartomeu u roku predviđenom za dovršetak radova uopće vidjeti njihov početak. Predsjednik Barcelone doveo se u nezgodnu situaciju određenim potezima i odlukama, a izgubi li izbore, projekt bi opet mogao u ladicu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider