Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neki klubovi pred gašenjem?

UEFA zaprijetila ligama koje misle prekinuti prvenstvo. Igrači bi se mogli suočiti s katastrofalnim posljedicama

Nakon što su Belgijci prekinuli prvenstvo, a Nizozemci dali do znanja da žele ići u tom smjeru, UEFA je poslala upozorenje svim ligama da bi moglo biti posljedica ako se prvenstva samovoljno prekinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodstvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom odlučno je da se aktualna sezona, koja je u gotovo svim europskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije koronavirusa, mora završiti, pa makar to značilo i igranje tijekom srpnja i kolovoza.

U pismu upućenom nacionalnim nogometnim savezima u četvrtak kasno navečer UEFA navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebao biti posljednji stadij.

UEFA zaprijetila svim ligama

"Igrati nogomet bez gledatelja na tribinama nije isto kao i igrati s navijačima na tribinama, ali moramo biti svjesni toga da se svijet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra, makar se utakmice mogle gledati samo putem televizijskih prijenosa, nego da se uopće ne igra. Oni koji će samovoljno prekinuti sezonu mogli bi ostati bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone", kazao je predsjednik UEFA-e Čeferin tijekom gostovanja u emisiji TV Slovenije u četvrtak navečer.

To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila prekinuti prvenstvo i prihvatiti trenutačno stanje na ljestvici, a samim time proglasiti Club Brugge prvakom. Vodeći klubovi u Nizozemskoj Ajax i AZ također pozivaju na završetak prvenstva, unatoč vapajima UEFA-e da se to ne radi, odnosno da sve lige ostanu ujedinjene.

"Prvenstvo je mrtvo, život je važniji"

"Prvenstvo je mrtvo, život je mnogo važniji. Zašto u ovim trenucima razmišljamo o novcu, a ne o dobrobiti ljudi? Nadao sam se da će Nizozemski savez donijeti odluku da se prvenstvo prekida, no oni se kriju iza UEFA-e. Mi u Nizozemskoj ne ovisimo o TV pravima kao Englezi, Nijemci, Španjolci ili Nijemci. Na njih UEFA vrši veliki pritisak da pod bilo koju cijenu završe prvenstvo. UEFA je poput američkog predsjednika Donalda Trumpa koji misli da je ekonomija važnija od ljudskih života", rekao je tehnički direktor Ajaxa Marc Overmars.

U tih nekoliko rečenica Overmars je objasnio gotovo cijelu problematiku kada su ove sezone u najjačim ligama svijeta u pitanju - TV prava. La Liga, Premierliga, Serie A i Bundesliga izgubile bi milijune eura kada bi sada otkazale sezonu i ostale bez tog novca. Posljedice bi se osjećale još godinama koje dolaze, a neki bi se klubovi vjerojatno i ugasili.

Brojni klupski budžeti bili bi jako pogođeni, te bi gotovo u potpunosti nestali napuhani transferi od 100 i više milijuna eura za jednog igrača.

Brojno klupsko osoblje ostalo bi bez posla kada bi se u najjačim ligama Europe prekinula prvenstva i to je ono najgore u cijeloj priči.

Igračima prijete brojne ozljede

UEFA zato vrši pritisak da ne dođe do toga, te poziva lige da ostanu ujedinjenje i nastave prvenstvo krajem lipnja. Završnice prvenstava i UEFA-inih klupskih natjecanja (Liga prvaka i Europska liga) trajalo bi do kolovoza, što nas dovodi do drugog velikog problema - preopterećenosti igrača.

"Ne znam kada ćemo ponovno igrati. Kada ne igraš šest tjedana, treba ti barem tri do četiri tjedna za pripremu za nastavak sezone. Ako nastavimo u ovom stanju u kojem smo trenutačno, svi će se ozlijediti nakon svega nekoliko utakmica", kazao je ponajbolji veznjak svijeta Kevin De Bruyne.

I apsolutno je u pravu. Čak i kada se klubove vrate uobičajenim treninzima te budu imali nekoliko tjedana priprema prije nego što se lige nastave, problem koji će se pojaviti odigravanjem sezone toliko duboko u ljetnim mjesecima ne nestaje.

Messi i Ronaldo igrat će 11 mjeseci u komadu pa na Euro / Copu

Najjače lige svijeta, a samim time i najbolji igrači svijeta poput Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Neymara, Mbappea itd. igrali bi nestvarnih 11 mjeseci u komadu prije prve prave stanke. Podsjetimo, većina liga započinje svoju sezonu sredinom ili krajem kolovoza, a to će pogotovo biti važno za iduću jer nakon nje slijedi odgođeno Europsko prvenstvo, odnosno Copa America u Južnoj Americi.

Kada bi se kojim slučajem i napravila stanka u rujnu nakon što završe prvenstva, te nova započela u listopadu, opet dolazimo do problema nakrcanog rasporeda u domaćim prvenstvima i europskim kupovima, što će se najviše odraziti na zdravlje igrača, a potom i kvalitetu Europskog prvenstva u koje bi većina ušla još iscrpljenija nego inače.

Pritom treba imati na umu da su ponajbolji igrači svijeta više-manje igrači koji su blizu 30. ili su već prešli tu brojku. Igrati utakmice svaka dva do tri dana i tako nekoliko tjedana zaredom sigurno nije nešto što bi želio bi vjerojatno najkompetitivniji nogometaš svijeta - Cristiano Ronaldo.

Spomenimo i da bi sve lige, odnosno igrači koji završe sezonu sada mogli imati period od čak pet mjeseci bez službenih utakmica, osim ako novu sezonu ne započnu u srpnju, što je zbog spomenute pandemije koronavirusa gotovo pa nemoguće očekivati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider