Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ukupno 300 milijuna eura

Nove cijene u HNL-u: Vušković skuplji tri i pol milijuna eura, Majer tri, Mierez dva i pol...

HNL je 12. najskuplja liga u Europi, ispred Danske, Češke, Grčke, Švicarske i Ukrajine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Popularna stranica Transfermarkt, koja se bavi tržištem nogometaša, jučer je objavila nove cijene mladih hrvatskih nogometaša i HNL nikad nije bio ukupno skuplji.

Ukupna vrijednost cijele lige u predvečerje Europskog prvenstva iznosi rekordnih 297 milijuna eura, što domaću nogometnu ligu svrstava na 12. mjesto u Europi, ispred Danske, Češke, Grčke, Švicarske i Ukrajine.

Dinamo blizu najveće ukupne vrijednosti

Najskuplji je, jasno, kadar prvaka Dinama, najtrofejnijeg i u europskim okvirima najeksponiranijeg hrvatskog nogometnog kluba, koji od ovog lipnja ukupno vrijedi 134.900.000 eura, dva milijuna i kusur manje od rekordnih 137.700.000 eura, koliko je kadar Modrih vrijedio pretprošle sezone kad je u njemu bio Dani Olmo.

Španjolski reprezentativac tad je vrijedio 30 milijuna eura i taj je iznos pokrivao dobar dio ukupne vrijednosti igrača u domaćoj ligi, ali ovaj put nema tako skupog igrača u Prvoj HNL, odnosno ukupna vrijednost domaće lige raspoređena je ravnopravnije…

Pozornost koju Dinamo privlači na hrvatski nogomet odrazila se i na cijene ostalih igrača iz domaćih klubova, osobito na najtalentiranijim mladim zvijezdama. Jasno, promociji domaćeg nogometa najviše su donijela svjetla europske pozornice, odlične predstave Dinama ove sezone u Europskoj ligi, ali i plasman mlade reprezentacije u četvrtfinale Eura u tom uzrastu učinile su svoje, te hrvatski klupski nogomet ovih dana ispisuje najljepše stranice svoje povijesti.

Majer, Franjić i Jakić najviše dobili

Dinamov veznjak Lovro Majer tako je poskupio s 10 na 13 milijuna eura i sad vrijedi samo pola milijuna manje od Luke Ivanušca, koji je prije desetak dana poskupio s pet na 13,5 milijuna.

Njihov donedavni suigrač iz mlade reprezentacije Borna Sosa nedavno je prošao epizodu s mogućim igranjem za Njemačku, međutim to se nije loše odrazilo na njegovu cijenu. Naprotiv, čini se kako mu je publicitet godio, ma koliko bio negativan, jer je sad skuplji tri milijuna eura i košta ukupno 16 milijuna eura.

Veliki dobitnici nedavnih tektonskih promjena na domaćem tržištu još su dvojica mladih nogometaša: Kristijan Jakić, koji je poslije prve sezone u Dinamu udvostručio svoju vrijednost i sad košta četiri milijuna eura, te Bartol Franjić, kojemu je cijena također porasla za dva milijuna eura i sad iznosi 3,5 milijuna.

Bili dvojac sad ukupno vrijedi 10,5 milijuna eura

Hajdukov Mario Vušković također je dobio novu cijenu pa umjesto dosadašnjih tri vrijedi 6,5 milijuna eura i najskuplji je član Bilog kadra, dok talentirani 18-godišnji Stipe Biuk do četvrtka uopće nije imao vrijednost kraj svog imena, a po novom košta četiri milijuna eura.

Cjenovni baby boom odrazio se i na nogometaše Lokomotive. Najnoviji član nogometne dinastije Šimić, Dariov najstariji sin Roko Šimić sad vrijedi čak dva milijuna eura, umjesto dosadašnjih 250 tisuća, a njegov suigrač Lukas Kačavenda s punoljetnošću je dobio i cijenu kraj imena, pa je sad njegova početna cijena 800 tisuća eura.

Dinamov danski stoper Rasmus Lauritsen, čini se, odigrao je pravu kartu s dolaskom u Dinamo jer je uz epitet ponajboljeg stopera domaće lige stigla i afirmacija u Europi, a posljedično i porast njegove vrijednosti. Branič prvaka države danas vrijedi 6,5 milijuna eura, odnosno tri više nego jučer.

Bjelica već vratio uloženo

Nenad Bjelica povukao je pak odličan potez otkupivši Ramona Miereza za klupski rekord 2,5 milijuna eura. Isprva se to činilo kao ogroman iznos, ali šef Osijeka neće žaliti ni za novčićem jer mu je danas taman toliko skočila cijena i sad ukupno vrijedi pet milijuna.

Milijun skuplji od njega odnedavno je i Kristijan Lovrić iz Gorice, čija je cijena porasla za pola milijuna i njegova je vrijednost sad šest milijuna eura.

Bit će love ovo ljeto... 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider