Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ususret novoj sezoni

Nova testiranja pokazala sjajne rezultate: U HNL-u ne postoji koronavirus!

HNL je zdrav i siguran za početak nove sezone, barem kada je koronavirus u pitanju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rezultati genetičkih testiranja na prisustvo novog koronavirusa među 306 igrača i članova stručnih stožera u klubovima HT Prve HNL isključili su postojanje Covid-19 u testiranoj populaciji, objavio je u nedjelju Hrvatski nogometni savez (HNS) na svom službenom internetskom portalu.

Tijekom testiranja ispitanicima su uzimani uzorci iz nazofarinksa, dijela ždrijela iza nosne šupljine, koji je prepoznat kao jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam, a za potrebe seroloških testiranja uzeti su i uzorci krvi.

"Od početka projekta u svibnju do kraja druge faze realizacije projekta u srpnju ukupno je napravljeno 1.752 molekularnih i seroloških testiranja igrača i članova stručnih stožera Hrvatski Telekom Prve lige", navodi se u priopćenju.

gol expired Drama na UFC-ovom eventu u Las Vegasu: Nesuđena izazivačica hitno hospitalizirana divider

Osim rezultata genetičkog testiranja, analizirani su i rezultati dobiveni tijekom serološkog testiranja, koji su bili vrlo zanimljivi. Naime, uspoređujući rezultate posljednjeg testa s onim napravljenim u svibnju, vidljivo je da je kod velike većine ispitanika u samo dva mjeseca došlo do značajnog pada vrijednosti IgG protutijela specifičnih za protein Spike (S) novog koronavirusa (SARS-CoV-2). U svibnju je kod 2 % ispitanika utvrđena prisutnost tog protutijela, što je upućivalo na mogući raniji kotakt testiranih osoba s Covid-19.

Zdravstvena komisija HNS-a pod vodstvom prof. dr. Dragana Primorca, prije pet mjeseci je razvila cjelovit dijagnostički model, a objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu Journal of Global Health pod nazivom "Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv Covid-19“. U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i Laboratorij Genos.

gol expired Sramotan potez MMA borca: Nije želio pustiti gušenje pa napao poznatog UFC-ovog suca divider

"Iznimno sam ponosan na uspješan način na koji se hrvatska nogometna obitelj nosila s velikim izazovom pandemije novog koronavirusa. Projekt testiranja igrača i stožera pokazao se kao veliki uspjeh te nam je omogućio da uspješno zaključimo proteklu natjecateljsku godinu", izjavio je u priopćenju predsjednik HNS-a Davor Šuker zahvaljujući dr. Primorcu i ostalim liječnicima na odličnom radu, kao i svim klubovim, igračima i osoblju na suradnji prilikom testiranja te a pridržavanju epidemioloških mjera.

"Prikladna testiranja te odgovorno ponašanje od iznimne su važnosti za održavanje nogometnih natjecanja u Hrvatskoj, ali i za sudjelovanje u europskim klupskim natjecanjima. Zato pozivam sve članove hrvatske nogometne obitelji da poštuju preporuke liječnika i ostanu odgovorni", istaknuo je Šuker te najavio nova testiranja igrača i ključnih članova stručnih stožera uoči početka sljedeće sezone.

Prof. dr. Dragan Primorac zahvalio je svima koji su doprinijeli uspješnoj realzaciji druge faze projekta.

"Model koji smo razvili snažno globalno pozicionira hrvatski nogomet, ali i hrvatski sport, dok istodobno znanstveni rezultati našeg projekta sadrže informacije važne za razumijevanje odgovora imunosnog sustava na SARS-CoV-2. Osim toga činjenica da među testiranima nije utvrđeno prisustvo SARS-CoV-2 svjedoči da su naše dosadašnje mjere u borbi protiv Covid-19 bile učinkovite", rekao je predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a.

gol expired Strava u prijateljskoj utakmici: U sudaru sa suparničkim napadačem vrataru pukla lubanja divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider