Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjajan debi u Francuskoj

Niko Kovač najbolji je trener u Francuskoj: Iza sebe ostavio trenera koji je prekinuo dominaciju PSG-a

Izvanredne brojke Nike Kovača u debitantskoj sezoni na klupi Monaca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ugledni francuski list L'Équipe odabrao je Niku Kovača za najboljeg trenera francuske Ligue 1.

Hrvatski stručnjak imao je sjajnu sezonu na klupi Monaca, sezonu su završili na trećem mjestu prvenstvene ljestvice, što znači da će naredne sezone igrati Ligu prvaka.

gol expired Glavni problem Vatrenih – realizacija: Kad igrač koji najbolje zna dati gol ne želi na mjesto centarfora, onda ide na klupu divider

Osim toga, Kovač je još jednom pokazao kako je stručnjak za kup-natjecanja. Odveo je momčad do finala francuskog Kupa, ali tamo su uspješniji bili igrači PSG-a koji su slavili s 2:0.

To je bio tek drugi poraz Nike Kovača u 26 kup-susreta. Zanimljivo, drugi poraz dogodio se, poput prvog, u finalu Kupa protiv najbolje momčadi u državi.

Kovač u prosjeku osvaja 2 boda po utakmici

Na klupu Monaca stigao u srpnju prošle godine i tada je najavio da će mu trebati šest mjeseci da momčadi usvoji njegove taktičke ideje, ali već u siječnju 2021. godine počeo je nevjerojatni niz Monaca.

U prošloj sezoni Monaco je pobijedio u 29 od ukupno 44 susreta, što znači da je Niko Kovač slavio u 67 % svih susreta prošle sezone, dok je u francuskom prvenstvu u prosjeku osvajao 2,03 bodova po utakmici.

To je odličan omjer pobjeda za prvu sezonu na klupi Monaca. Štoviše, Kovač je uspio osvojiti veći broj bodova (78) od Claudea Puela, koji je osvojio titulu prvaka 2000. godine s osvojenih 65 bodova, ali od hrvatskog stručnjaka bolji je samo jedan trener. I to za dva boda.

Od njega je bolji samo Claudio Ranieri

Naime, prve sezone na klupi Monaca Claudio Ranieri uspio je osvojiti 80 bodova, što do sada nitko nije uspio nadmašiti.

U svakom slučaju, Kovač je imao jako uspješan debi u francuskom nogometu, što je i prepoznao francuski list koji ga je odabrao za najboljeg trenera među snažnom konkurencijom.

Tako je iza sebe ostavio trenera PSG-a Mauricia Pochettina, ali i trenera Lilla Christopha Galtiera, koji je donio naslov prvaka u istoimeni grad nakon dugih deset godina. Zanimljivo, posljednji naslov Lille je osvojio sa svjetskom zvijezdom Edenom Hazardom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider