Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Afera Poljud

Nevjerojatna priča iz Splita: Novcem za baštinu kupili novi travnjak Hajduku

Umjesto sanacije tisućljetne baštine, Hajduk je dobio novi travnjak, obnovio se semafor i dio krovne konstrukcije. I to stadion koju još uvijek nema projekt obnove.

Nevjerojatna priča iz Splita. U Dnevniku Nove TV otkrivamo da je novac od prihoda Dioklecijanovih podruma, koji je po ugovoru s državom Grad Split treba prvenstveno koristiti za obnovu antičkog spomenika, potrošen najvećim dijelom za na stadion Poljud.

Umjesto sanacije tisućljetne baštine, Hajduk je tako dobio novi travnjak, obnovio se semafor i dio krovne konstrukcije. Sve pod izlikom kako i Poljud od 2015. godine ima svojstvo kulturnoga dobra.

U Split se prije dvije i pol godine slavio ugovor kojim su nakon dugo vremeno dobili u posjed podrume Dioklecijanove palače.

"Konačno, nakon sto šest godina...", kazao je tada Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik Splita.

Zbog specifične situacije bilo je potrebno mijenjati zakon i donijeti Lex Podrumi, kako bi se novac zarađen od ulaznica i najma vraćao natrag u Palaču.

Radoslav Bužančić, voditelj Konzervatorskog odjela u Splitu, smatra kako se povijest grada može promatrati prije i poslije potpisa tog ugovora s državom.

"Naime Split je dobio upravljanje pod ugovornim točkama od kojih je ona najvažnija gdje ide novac koji se uprihodi. Novac je namjenski, nitko ga neće moći uzeti. Ja ne vjerujem da bi se itko to usudio."

Iz Ugovora koji je sklopljen s Ministarstvom državne imovine stoji da je Grad Split dužan sredstva koristiti prvenstveno u svrhu zaštite, očuvanje i obnove Dioklecijanovih podruma, a tek onda preostala sredstva može koristiti u svrhu zaštite, očuvanja i obnove drugih kulturnih dobara na području grada.

Upravljanje je dodijeljeno Muzeju Grada, koji prije ulaganja za to mora dobiti odobrenje gradskog ureda za kulturu. Pa, se tako uz hladni pogon, uložilo u novu led rasvjetu, zaustavljeno je prodiranje vode, postavljene su nove instalacije i signalizacija. Ukupno u četiri godine nešto manje od pet milijuna kuna.

Veliki zahvati još su na čekanju.

"Tu je silno važna sinergija, dogovor i razumijevanje. Da se takvi projekti jedino mogu radit u zajedništvu i da za njih nema ni 'know how' ni 'how much'. Za njih se treba imati, a u Podrumima imamo te novce - kazala je Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja Grada Splita.

Ali gdje je preostalih gotovo petnaest milijuna kuna, Dnevnik Nove TV pokušavao je saznati više od dva tjedna.

Gradonačelnik Ivica Puljak na naš upit:

"Oko Dioklecijanovih podruma, poslao sam bio upit? - tek je poručio:

"A ne, nemojte. Ne znam uopće šta ste pitali", smijući se odgovorio je Puljak i otišao.

Pa smo upit ponovili. Tek nakon nekoliko pokušaja prebacivanja odgovornosti, stiže priznanje. Hajduk je novcem od Podruma dobio novi hibridni travnjak, rekonstruirao se semafor i dio krovne konstrukcije. Sredstva su se trošila i na neuspješno apliciranje za EU projekt.

Grad: Stadion Hajduka se također vodi kao kulturno dobro

"Na koji je Grad aplicirao i nije dobio potpuna sredstva, ali jedan dio je, uložio je i dio vlastitih sredstava upravo ovih, iz ove namjene u iznosu nešto višem od 4,5 milijuna kuna. Ta su sva sredstva uložena praktički u stadion Hajduka jer se i on vodi kao kulturno dobro", rekao je Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te najavio povećanje sredstva za Palaču u novom proračunu.

Radoslav Bužančić, voditelj Konzervatorskog odjela u Splitu:

"Tko god bi gradonačelnik, tko god bio konzervator, to je obveza svih ljudi prema građanima ovog grada, da se ovaj projekt nastavi i da se napravi ono što Split već desetljećima, pola stoljeća čeka."

Ali oni u čijim rukama su odluke, nikako da se trgnu iz dubokog sna.

Na što se trošio novac?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider