Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Skrivena afera i nervoza u Dinamu: Je li Čačić zaslužio ekspresni otkaz? Veliko ime opet u kombinaciji…

Kada Dinamo igra loše i dogodi mu se veliki kiks na startu sezone, stara je maksimirska navada da se treneru opasno zatrese klupa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon neuvjerljivog Dinamova ulaska u sezonu, prvenstveno što se tiče igre jer tu nema nekih bitnijih pomaka u odnosu na prošlu sezonu, a pogotovo nakon šokantnog remija s makedonskim Škupijem u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka i salve kritika na račun Ante Čačića, nameće se rezonsko pitanje: Koliko je sigurna pozicija trenutačnog trenera Dinama?

Policija spriječila sukob navijača Rijeke i Djurgardena VIDEO Kaos u centru Rijeke: Letjele boce i baklje, policija spriječila veći sukob uoči utakmice divider

To pitanje pogotovo stoji ako se zna da je Čačić zamijenio Željka Kopića kao privremeno rješenje, a na kraju je potvrđen za trenera Modrih do daljnjeg.

Je li Čačić zaslužio ekspresni otkaz?

Oko toga su se lomila koplja u maksimirskim, ali i međugorskim salonima. U borbi plavih frakcija jedni su bili za dosljedno provođenje plana i instaliranje mlađeg i poletnijeg trenera nakon završetka sezone, a da se Čačiću podari zahvalnica i eventualno mu se ponudi neka druga pozicija u klubu, spekuliralo se o mjestu sportskog direktora.

Budući da nikako nije moglo doći do dogovora tko bi trebao biti novi trener Dinama, na kraju je Čačić još jednom isplivao kao kompromisno rješenje.

Robert Lewandowski Žestoki napad Salihamidžića na Lewandowskog: Bayern riga vatru na novu zvijezdu Barce divider

Nekoliko tjedana poslije čini se da se u Maksimiru ponovno otvara to pitanje. Katastrofalna partija protiv Škupija prouzrokovala je popriličnu nervozu u Plavim salonima. Remi iz Maksimira šokantno je odzvonio cijelom Hrvatskom i šire. Uzvrat u Skoplju trebao je biti izlet, a pretvorio se u noćnu moru.

Koliko god loše Dinamo igrao, ipak je realno da nekako apsolvira makedonskog prvaka, no sljedeći protivnik bit će puno opasniji, po svemu sudeći to će biti bugarski prvak Ludogorec. S igrom kao protiv Škupija i Lokomotive jasno je da će Dinamo jako teško proći nezgodne Bugare.

Nervoza u Dinamu nakon šoka protiv Škupija

A i da prođe, nakon toga ga očekuje još jedno kolo na putu do glavnog cilja sezone – Lige prvaka. Koliko čujemo, u vrhu Dinamove upravljačke hijerarhije ponovno se preispituje situacija i važe treba li povući najjači mogući potez u ovom trenutku, a to je smjena trenera?

Kasno je mijenjati kada se izgubi, odnosno kada UEFA-ina baba ode s kolačima Lige prvaka. Čačić će sigurno još odraditi utakmicu u Skoplju, a onda će sve biti otvoreno. Naravno da će sve ovisiti kako će Dinamo rezultatski proći, ali i odigrati na stadionu Toše Proeskog. Ako to bude jadan i mučan prolaz, Čačićeva klupa mogla bi se opasno zatresti.

Jack Grealish i Guillermo Ochoa VIDEO Manchester City savladao meksičkog velikana, Grealish se ozbiljno zakačio s vratarskom ikonom divider

U nogometnim kuloarima već su se zavrtjela neka imena. Poslovično se u ovakvim situacijama na meniju pojavi ime Roberta Prosinečkog. Veliki Žuti je slobodan nakon neslavne avanture u ljubljanskoj Olimpiji i ponovno se nameće kao jedan od kandidata.

U prošlosti je Zdravko Mamić znao povlačiti slične poteze u kriznim situacijama. Kada osjeti bijes i nezadovoljstvo navijača, u pravilu bi ga pokušao amortizirati nekim trenerskim imenom koje će senzibilizirati širu javnost.

Veliko ime za amortizaciju navijačkog nezadovoljstva

Mamić je u takvim trenucima znao pregristi jezik i dovesti stručnjake s kojima možda i nije bio u najboljim odnosima, ali je smatrao da će ih navijači objeručke prihvatiti i tako barem nakratko zaboraviti upravu, odnosno njega.

To je, primjerice, onomad napravio s Josipom Kužeom, Velimirom Zajecom, a onda Vahidom Halilhodžićem i Nenadom Bjelicom.

Trenutačna situacija ima nekih sličnosti s okolnostima u kojima se tada Dinamo nalazio. Kako bi zadržao ogromni proračun, koji je probio 60 milijuna eura i ide prema 70, Dinamu nasušno treba plasman u Ligu prvaka, najmanje u Europsku ligu, koja bi se smatrala tek utješnom nagradom.

Još im je važnije da Dinamo zadrži primat u hrvatskom prvenstvu, a to više neće biti tako lako jer je jasno da se glavni suparnici sve više dižu. Hajduk opasno nadire i najveća je prijetnja, a nije nemoguće i da Bjeličin Osijek napravi odlučujući pomak.

Hajduk opasno prijeti

Dinamovi čelnici nikako ne žele razvoj situacija kao u prošloj sezoni, kada su drhtali praktički do samog kraja. S igrom kakva je na početku sezone, a koja neodoljivo podsjeća na prošlu, Dinamo će se opet nuditi Hajduku i Osijeku, a možda i Rijeci.

Hoće li oni to znati uzeti, to je drugo pitanje, ali činjenica je da je Jakobušićev, Dambrauskasov i Livajin Hajduk za godinu dana stariji i uigraniji, što znači da bi ove sezone trebao biti bolji nego prošle sezone. I to ćemo tek vidjeti, ali takva pretpostavka zasad zvuči logično.

Tko je favorit za osvajanje Hrvatske nogometne lige?

Ukupno glasova:

Drugim riječima, Dinamo si ne smije dozvoliti prazan hod u ljetnom i jesenskom dijelu sezone ako želi bez većih stresova doći do novog naslova prvaka. Kako sada Modri izgledaju, to se ne čini izglednim.

I stoga je logično razmišljati o novom treneru koji će biti kadar pomaknuti stvari s mrtve točke. Dinamo već duže vrijeme igra prilično loše s obzirom na to kakav kadar ima.

Skrivena afera

Realno, Dinamo bi s ovom momčadi trebao biti znatno bolji, no to nikako da se dogodi. Tko je glavni i odgovorni za takvu situaciju ako ne trener? Čačić ima još jedan problem koji je iskrsnuo tijekom priprema, a odrazio se u negativnom svjetlu početkom sezone. 

Čini se da atmosfera u momčadi nije baš najbolja. Tijekom priprema dogodile su se neke incidentne situacije koje nisu procurile van, odnosno zasad još uvijek stoje zabilježene u novinarskim notesima i čekaju pogodan trenutak. Livakovićeva nervoza i loša forma možda su izravno povezana s izrečenim navodima. Omerta je pomela prašinu pod tepih, ali ostali su tragovi.

Dolazak Josipa Drmića otvorio je dodatne probleme. Konkurencija je zaoštrena, Drmićeva kvaliteta nije upitna, no narušena je atmosfera. Nije teško zaključiti da je Mislav Oršić vrlo nezadovoljan. Njegovo izostavljanje iz udarne momčadi nije povezano s mogućim transferom jer zasad nema konkretnih ponuda. Koliko čujem, njegovo najbliže okruženje ne može razumjeti kako to da je od glavnog igrača preko noći postao rezerva. To se sigurno i on sam pita.

Logično je da je Oršić nezadovoljan

Čačiću zasad ne polazi za rukom riješiti problem triju zvijezda Drmić – Petković – Oršić. Tvrdoglavo se drži mantre da njih trojica ne mogu igrati zajedno. Upravo je to jedan od razloga koji izaziva zabrinutost u Plavim salonima. Čačićev krimen koji bi ga mogao skupo stajati ako se hitro ne nađe rješenje za taj rebus.

Oršićevim poklonicima ne zvuči logično da njih trojica ne mogu igrati zajedno ako već Drmić i Petković igraju skupa. Čačićev stav bio bi razumljiviji da inzistira na tome da Drmić i Petković ne mogu igrati zajedno jer Oršić niti igra na istoj poziciji, a niti je po profilu sličan im igrač.

Jedan od Čačićevih krimena je i taj što nije iznašao klasičnu 10, ofenzivnog razigravača koji bi unio više lepršavosti i kreacije koja nasušno nedostaje. Nije dobro kada se Ademi sve češće laća tog posla. To nije njegov forte, a ni njegova pozicija.

Ni pokušaji s Petkovićem na "desetci" nisu dali dobre rezultate. Čačić je najavio da Petkovića želi u špicu, ali problem nije riješio.

Problem "desetke"

Je li mogao više forsirati mladog Baturinu ili zašto uporno stavlja na stranu Tolića, sve su to pitanja o kojima raspravljaju i Dinamovi šefovi. Ljubičić je došao kao potencijalno pojačanje u veznom redu, a završio je na lijevom beku.

Čačiću svakako ne ide na ruku što je Bočkaj potpuno izvan forme. Njegovi nedostaci znali su se i prije nego što je došao u Dinamo. O tome sam već pisao i neću se ponavljati. Uglavnom, nije nikakvo iznenađenje što ne uspijeva potvrditi da je veliko pojačanje.

Jedna nevolja ne dolazi sama, u pravilu nadiru u grupama. Tamo gdje se pretpostavljalo da bi Modri mogli biti čvrsti kao beton, na stoperskim pozicijama, dogodio se raspad sustava.

Josip Šutalo opet se ozlijedio, a Boško se još oporavlja i neće tako skoro debitirati. Theophile već dugo nije u formi i njegov eventualni izostanak zbog ozljede neću tretirati prevelikim gubitkom.

Kada se na sve nadoveže Livakovićeva loša forma, dobijete partije kao protiv Lokomotive i Škupija, ali i zabrinutost Dinamovih šefova.

Kada zagusti, frakcije se lakše dogovore

Kada se stvari pogledaju iz postavljenog rakursa, nije iznenađujuće da se u Maksimiru razmišlja o oštrom rezu. Takav potez ima najviše smisla ako se povuče na vrijeme. Zakašnjele odluke su najgore. E, sad je pitanje tajminga i ciljeva klupske politike, a još više dogovora suprotstavljenih frakcija.

Nema ih puno, samo dvije glavne. Na jednoj su Krešimir Antolić i njegova ekipa, a na drugoj Zdravko Mamić i preostali vjerni sljedbenici u Plavim salonima. Mogu li se dogovoriti oko imena?

Kad zagusti do kraja, vjerojatno mogu jer je i jednima i drugima u interesu da Dinamo nastavi pobjeđivati i dobro zarađivati. Tako je kolač za sve veći. I na tom puta nemaju pardona, pa ni za zaslužnog vojnika Čačića.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider