Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Idu prema zacrtanom cilju

Povijesni (i jedinstveni) trenutak u Hrvatskoj: Navijači Hajduka stekli kontrolni paket dionica svog kluba!

Ono o čemu ovih dana razmišljaju mnogi pristaše klubova koji su se htjeli priključiti Superligi, u Hajdukovom navijačkom puku postoji već pet godina i konstantno napreduje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Navijači Hajduka, okupljeni u udrugu Naš Hajduk, od danas u svom vlasništvu imaju kontrolni paket voljenog kluba. Njihov udio porastao je s 24,53 posto na 26,39 posto dionica, nakon što su u 12. krugu javne dražbe otkupili 1,86 posto dionica Hajduka koje je u svom vlasništvu imala tvrtka Konstruktor-inženjering d.d. u stečaju.

Naš Hajduk, drugi najveći dioničar Hajduka (iza Grada Splita koji je vlasnik 65,92 posto), predao je pisanu ponudu u iznosu od 455.026,39 kuna i kupio 10.000 dionica, tj. 1,86 posto koliko je i bilo na dražbi.

Ovom akvizicijom udio Našeg Hajduka premašit će 25+1 dionicu koliko je kontrolni paket, točnije sada iznosi 26,39 posto. Taj kontrolni paket je od izuzetne važnosti jer navijači sada u svojim rukama imaju mehanizam koji mogu, primjerice, spriječiti promjenu imena ili grba Hajduka.

Dosad prikupljeno više od 15 milijuna kuna

"Za nas je ovo logičan korak na putu koji je započeo prije više od desetljeća, a otkup dionica jedan je od naših važnih zadataka", rekao je Toni Baletić, predsjednik Našeg Hajduka.

Do sada je u sklopu projekta otkupa dionica prikupljeno više od 15 milijuna kuna.

"Kao što uvijek naglašavamo, sredstva za otkup dionica isključivo se i namjenski skupljaju za tu svrhu kroz donatorski projekt Za sva vrimena u kojemu sudjeluju tisuće navijača. Bez njih, bez te žile kucavice, ništa ne bi bilo moguće. Ovim putem zahvaljujemo svima koji sudjeluju, bez obzira na iznos donacija i vjerujemo da će nastaviti podržavati ovaj projekt i pozivamo one koji još nisu da se priključe", kazao je Baletić.

Konačni cilj je da navijači postanu većinski vlasnici Hajduka

Svi koji žele sudjelovati u projektu Za sva vrimena i tako dati svoj doprinos navijačkom Hajduku, mogu to učiniti na https://nashajduk.hr/za-sva-vrimena.

Hajdukovi navijači tako nastavljaju prema zacrtanom cilju, da jednog dana postanu većinski vlasnici svog kluba. Prije pet godina od tvrtke Tommy otkupili su i krenuli u otplatu 24,53 posto dionica, a sad su iskoristili priliku i povećali svoj udio u vlasničkoj strukturi Hajduka.

Jedinstveni je ovo, a slobodno možemo reći i povijesni trenutak kako na hrvatskoj navijačkoj sceni tako i među klubovima na ovim prostorima općenito, budući da su mnogi u privatnom vlasništvu, a u nekima su navijači potpuno marginalizirani i nemaju nikakvo prava glasa premda ti isti klubovi formalno nisu ustrojeni kao sportsko dioničko društvo već kao udruge građana.

Ovih dana svjedočimo brojnim prosvjedima navijača u Engleskoj koji zazivaju povratak klubovima svom identitetu i korijenima. Reakcija je to na nedavno (i neslavno) osnivanje Superlige u koju su mnogi klubovi pohitali i time zaprepastili svoje najvjernije pristaše, izazvavši žestoke reakcije. Možda i najdalje su otišli navijači Manchester Uniteda koji su uletjeli na Old Trafford i spriječili odigravanje derbija s Liverpoolom, ali nisu oni jedini koji traže ono što na čemu navijači Hajduka već odavno ustraju i na čemu predano rade - da im omiljeni klub za sva vremena prijeđe u njihovo vlasništvo i na taj način zauvijek bude zaštićen od bilo kakvih sitnih interesa, kako tajkuna sa svih meridijana, tako i (u ovom slučaju) od bilo kakvog upliva politike i sumnjivih tipova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider