Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dominacija 'oldtimera'

Ovo su liste najljepših dresova svih vremena: Puno iznenađenja, originalni Vatreni dobro prošli

Dva ugledna nogometna magazina sastavila su svoju listu najljepših dresova svih vremena...

Galerija Robert Prosinečki slavi gol protiv Jamajke (Foto: AFP) Reprezentacija Brazila koja je bila svjetski prvak 2002. (Foto: AFP)

Britanski magazin Four Four Two objavio je krajem 2019. godine svoju tradicionalnu listu najljepših dresova u povijesti nogometa. Estetski kriteriji igrali su najvažniju ulogu, ali uzimala se u obzir i dublja pozadina. Naravno da nije sasvim isto je li neki dres nosila neka slavna, kultna momčad ili potpuni anonimci.

Prije nekoliko dana Englezima je stigao odgovor iz Francuske. Teškog zadatka prihvatili su se novinari France Footballa, čuvenog francuskog magazina koji od 1956. organizira dodjelu Zlatne lopte, odnosno bira najboljeg nogometaša; isprva dolaze u obzir samo Europljani, od 1995. svi koji su igrali u europskim klubovima, a od 2007. nagrada postaje globalna. Radi se o najcjenjenijoj individualnoj nagradi u svijetu nogometa. Oba ugledan magazina birala su TOP 50 najljepših dresova po njihovom izboru.

Ćirini Vatreni dobro prošli

Na listi France Footballa našao se i hrvatski dres sa Svjetskog prvenstva 1998. Francuski magazin ga je plasirao na 30. mjesto. Francuzi su na tom Mundijalu bili domaćini i prvi put u povijesti postali su prvaci svijeta, dok je Hrvatska iskoračila na svjetsku nogometnu pozornicu osvojivši treće mjesto. Vatreni su bili debitanti i najugodnije iznenađenje turnira. Današnji predsjednik HNS-a Davor Šuker osvojio je Zlatnu kopačku.

gol expired Koronavirus natjerao Barcu na povijesni potez: Ovo se nikad nije dogodilo! divider

Taj je Mundijal ostao je u najljepšem sjećanju hrvatskim navijačima, a dres s crveno-bijelim kvadratićima tijekom godina postao je jedan od najljepših i najprepoznatljivijih u svijetu. U mnogim anketama biran je u sami estetski vrh modrenih dresova.

U Francuskoj je i stvoren mit o Vatrenima, a i počelo je veliko rivalstvo Francuske i Hrvatske. Francuska je u polufinalu izbacila Hrvatsku pobijedivši 2:1. Dvadeset godina poslije, sada već u klasiku svjetskog nogometa, Hrvatska i Francuska našle su se u finalu SP-a u Rusiji.

Dominiraju "oldtimeri"

Možda će neki reći da trideseto mjesto i nije neki uspjeh, no ako se pogleda da je taj hrvatski dres treći najmlađi dres na objema listama (bolje su plasirani samo francuski dres iz 1998., koji je na listi FL-a zauzeo 11. mjesto, i meksički dres s istog turnira, koji je na listi FFT-a zauzeo također 11. mjesto), onda se mijenja perspektiva.

gol expired Peruanac zbog Modrićevog odgovora ima traume: "Neugodno mi je pitati za dres druge igrače" divider

I na jednoj i na drugoj listi dominiraju dresovi iz starijih dekada, malo je novovjekovnih. Kad se podvuče crta pod oba izbora, dolazi se do zaključka da se ukusi potpuno razlikuju, što i ne čudi jer su birali Englezi i Francuzi. Čini se da je France Football više vodio računa o povijesnoj pozadini i značaju momčadi koje su nosili te dresove. Engleski izbor je ekscentričniji, što opet nimalo ne čudi. Engleski smisao za estetiku bitno je drukčiji nego francuski.  

Francuski magazin izabrao je za najbolji dres onaj Ajaxov iz njegova najslavnijeg razdoblja, ere totalnog nogometa od 1971. do 1973., kada su Kopljanici na čelu s Johanom Cruyffom osvojili tri uzastopna naslov prvaka Europe. Taj dres nije uopće ušao na listu Four Four Twoa.

Francuzi za Cruyffov Ajax, Englezi za Elkjerovu Dansku

Na njegovoj listi prvo mjesto je zauzeo dres danske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 1986. Bila je to sjajna ekipa, a o dresu bi se moglo diskutirati. U Top-10 i na jednoj i na drugoj listi je samo jedan dres, onaj Boce Juniorsa iz 1981. Te je godine u Bocu prešao Diego Maradona i on ga je nosio. Na listi France Footballa taj je dres na petom mjestu, a na listi Four Foure Twoa na drugom. Može se reći da su im se tu poklopili ukusu. Za još jedan dres moglo bi se isto reći.

gol expired U strahu od UEFA-e Belgijanci poništili odluku o prekidu prvenstva: Club Brugge nije novi prvak divider

Dres nizozemske reprezentacije na trećem je mjestu obje liste. Generacijski su bliski, jako slični, no nisu potpuno identični. Ima manjih razlika. Francuzi su izabrali dres Oranja sa SP-a 1974., a Englezi onaj sa Europskog prvenstva 1976., koji se igrao u Beogradu i Zagrebu.

Nizozemcu u Zagrebu

Nizozemci su obje utakmice odigrali u Zagrebu u tradicionalnim narančastim majicama i crnim gaćicama. Obično igraju u bijelim. U polufinalu su izgubili od Čehoslovačke 3:1 nakon produžetka, a utakmici za treće mjesto pobijedili su Jugoslaviju 3:2.

Opće je mišljenje da je dres reprezentacije Brazila najprepoznatljiviji nogometni dres. Možda i najslavniji je onaj iz 1970., u kojem je Pele osvojio svoj treći naslov svjetskog prvaka. France Football stavio ga je četvrto mjesto, dok je na listi FFT-a najviše plasiran brazilski dres iz 1986. Zauzeto je tek na 31. mjestu.

gol expired Barca prodaje pola momčadi i cilja četiri pojačanja: Neymar se mora odreći ogromne cifre divider

France Football:

1. Ajax (1971.-73.)
2. Saint Etienne (1975.-77.)
3. Nizozemska (1974.)
4. Brazil (1970.)
5. Boca Juniors (1981.)
6. Peru (1970.-82.)
7. Argentina (1986.)
8. Juventus (1983.-85.)
9. Francuska (1984.)
10. PSG (1982.-83.)

30. Hrvatska

Four Four Two:

1. Danska (1986.)
2. Boca Juniors (1981.)
3. Nizozemska (1976.)
4. Lazio (1982.-83.)
5. Engleska, treći dres (1990.)
6. Francuska (1984.)
7. Saint-Etienne (1980-81)
8. Napoli (1990.-91.)
9. Bastia (1978.-79.)
10. Ascoli (1981.-82.)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider