Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PSG nudi povišicu

Barca prodaje pola momčadi i cilja četiri pojačanja: Neymar se mora odreći ogromne cifre

Katalonski mediji pišu da Barcelona nije odustala od Neymara…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neymar je na raskršću života i sportske karijere. Hoće li se ovog ljeta vratiti u Barcelonu? To je ključno pitanje. Brazilac je 2017. prešao u PSG, ali se već nakon nekoliko mjeseci pokajao. Takav je dojam ostavljao.

Sada završava treću godinu petogodišnjeg ugovora. Istek treće godine obično znači prekretnicu za svakog profesionalnog nogometaša u nekom klubu: hoće li produljiti ugovor ili će se razići.

gol expired Dokumentarac o Jordanu i Bullsima najgledaniji u povijesti ESPN-a divider

Svima je jasno da se Neymar već prošlog ljeta želio vratiti u Barcelonu. Pritiskao je pariški klub, dizao tenzije, planski kasnio na pripreme, otezao je i zatezao, no na kraju je ipak ostao u Parizu. Tada se spekuliralo da je pao dogovor s čelnicima PSG-a da odradi još jednu sezonu na Parku prinčeva, a onda može otići.

Posljednji vlak za Neymara

U međuvremenu situacija se opasno zakomplicirala. Pandemijska kriza izazvala je pravi kaos u svijetu. Kada se ekonomije država ruše, naravno da i nogomet pati. Lopta je stala i još nije jasno kada će se pokrenuti.

Naravno da cjelokupna situacija utječe na planove nogometaša i klubova, no ideja Neymarova povratka u Barcelonu i dalje živi. Tako barem piše katalonski Mundo Deportivo.

gol expired UFC pogodili prvi veliki problemi u organizaciji najluđeg eventa u svojoj povijesti divider

Neymar navodno i dalje želi u Barcu, Barca želi njega, odnosno želi ga njezin predsjednik Josep Maria Bartomeu. Kako trenutačno stvari stoje, ovo ljeto je posljednji vlak za realizaciju plana. Izbori za novog predsjednika Barcelone sljedeće su godine.

U ovom trenutku posve je neizvjesno tko će preuzeti katalonski tron. Jedan od najozbiljnijih kandidata Victor Font javno se izjasnio protiv Neymarova povratka. Dakle, sve je kristalno jasno – za Neymara je sad ili nikada.

Barca cilja četiri pojačanja

Međutim, u cijeloj priči postoje neke nerazjašnjenje stvari. Prva je ta koliko će PSG tražiti i je li Barca spremna iskrcati koliko bude potrebno? Ima li Barca uopće dovoljno novca za realizaciju tog bajoslovnog transfera?

Prema svemu sudeći - nema, no ima popriličan broj nogometaša u svojem kadru koje bi mogla prodati ili ponuditi u trampu. Treba imati u vidu da Barca osim Neymara cilja i Lautara Martineza te jednog defenzivnog veznog (tipa Yaye Tourea) i jednog hitronogog obrambenog igrača (ciljaju Davida Alabu).

gol expired Robert Prosinečki ponovno na klupi reprezentacije s kojom je ispisao povijest? divider

Čak i ako bi prodala pola momčadi, o čemu ozbiljno piše madridska Marca, opet bi za sve njih teško skucala dovoljno novca. Naravno ako u izlog ne bi išle najveće zvijezde. Vjerojatnije je da će Katalonci morati odrediti prioritete, a ostale ostaviti za neka druga vremena. U svakom slučaju, mnogi će ovog ljeta napustiti Camp Nou.

Rakitić i Vidal prvi na listi za odstrel

Među njima su najizgledniji Ivan Rakitić i Arturo Vidal. Lista za odstrel prilično je dugačka, računajući igrače na posudbi. U kontekstu prodaje spominju se još Semedo, Umtiti, Junior, Todibo, Wague, Alena, Coutinho, Dembele i Braithwaite, čak je i Griezmann u nekim kombinacijama za trampu.

gol expired Drama u Italiji: Čak osam klubova protivi se nastavku Serie A, iako je liga donijela odluku o nastavku divider

Nije sasvim riješeno ni to jesu li Neymar i njegova okolina, ponajviše gramzljivi otac, doista prelomili. Brazilac mora birati između sreće i novca. Računa se da bi se Neymar morao odreći otprilike polovice prihoda koje sada ima u PSG-u.

Neymar zarađuje 50 milijuna godišnje u PSG-u i nude mu povišicu

Neymar ima ogromnu plaću, a spekulira se da mu PSG nudi novu povišicu za produljenje ugovora. Prema onom što se pisalo posljednjih godina, Neymar trenutačno ima plaću oko 37 milijuna eura godišnje.

PSG mu navodno nudi milijun-dva više za novi potpis. Naoko nije veliko povećanje, ali treba imati u vidu da ta povišica stiže u trenutku kada se u gotovo svim europskim klubovima krešu plaće. U nekima i drastično.

Najboljih 11 u povijesti Premierlige Odabrana najbolja momčad i menadžer u povijesti Premierlige: Slažete li se s izborom? divider

Uz to treba imati u vidu da Neymar ima poseban sponzorski ugovor s Katarskom narodnom bankom. Neymar je zaštitni znak te financijski premoćne institucije koja mu na godišnjoj razini isplaćuje petnaestak milijuna eura.

Neymar se mora odreći pola zarade ako prijeđe u Barcu

Ta je banka usko povezana s PSG-om, odnosno njezinim vlasnicima. Spekulira se da je djelomično sudjelovala u isplati 222 milijuna eura odštete Barceloni. Ako Neymar produlji ugovor s PSG-om, dobit će i povećanje spomenutog sponzorskog ugovora.

gol expired Pikanterije zvjezdane generacije: ''Kad je stigao autobus pun djevojaka, žena mi je rekla da idemo doma'' divider

Spekulira se da trenutačno na temelju ta dva ugovora zarađuje između 50 i 52 milijuna eura godišnje. Ako se odluči prijeći u Barcelonu, morao bi se odreći više od polovice zarade. U Barci bi zarađivao između 20 i 25 milijuna. Kad se to zna, jasno je gdje je dilema i zašto Neymarov otac ne skače od sreće što mu se sin želi vratiti u Barcelonu.

Barca mu obećava preuzimanje Messijeve plaće u budućnosti

Tračak svjetla za Neymarova oca u ovom mračnom tunelu jest to što Barca obećava Neymaru da će mu podizati plaću narednih godina, posebice ako Lionel Messi odluči napustiti klub ili objesi kopačke o klin. U tom slučaju Neymar bi preuzeo dobar dio njegove plaće. Messi ima 33 godine, a Neymar 28.

gol expired Internetom kruži urnebesna snimka Cristiana Ronalda koji svoj prvijenac zabija kao "Custodio" divider

Brazilac će vjerojatno dočekati da Argentinac kaže zbogom Camp Nouu, no pitanje je kada će to biti. U nogometu se preko noći sve mijenja. Tko kaže da će se nepisani dogovor ispoštovati? Što ako u predsjedničku fotelju zasjedne kandidat kojem se prevrtljivi Brazilac nimalo ne sviđa?

Puno je tu još nerazjašnjenih stvari. Čini se da nas čeka još jedna ljetna sapunica s Neymarom u naslovnoj ulozi. Ako prijelaznog roka uopće bude. Nije to sto posto sigurna oklada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider