Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
NIJE LAKO BITI SUDAC

Mrzio ga je cijeli svijet i njegovu odluku prozvali su skandaloznom, a onda se pojavila neviđena snimka!

Život američkog nogometnog suca Esfandiara Baharmasta nekoliko je dana bio pravi horor, sve dok ga nisu spasili Šveđani.

Esfandiar Baharmast (Foto: Afp)

Puno je onih koji će reći kako je posao nogometnog suca jedan od najtežih na svijetu. Barem ako se misli isključivo na one trenutke kad isti pred očima drugih obavljaju.

Potrebno je tu puno koncentracije, osjećaja za igru, fizičke spreme, mentalne snage, ali vrlo često odvažnosti te hrabrosti. A to je ono što je imao junak ovog teksta.

Zapadna Njemačka - Mađarska 1954. Nešto veće od nogometa je tog dana poslalo kišu, ali i Adija Dasslera divider

On se zove Esfandiar Baharmast i bio je predstavnik Sjedinjenih Američkih Država na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. 

Odsudio je jednu od najboljih utakmica prvenstva

Svoju prvu veliku utakmicu dobio je priliku suditi nešto ranije od one koja je tema ovog teksta, a riječ je o velikoj pobjedi nigerijskih Orlova nad Španjolskom, rezultatom 3:2. Da, u pravu ste ako ste nešto pomislili, to je ona utakmica koju je jednim od najboljih golova prvenstva odlučio Sunday Oliseh.

Korektno odrađen posao u prvoj utakmici doveo je do toga da nije bilo problema kad je delegiran za odlučujući susret vrlo napete skupine C. 

Tamo je Brazil osigurao prolaz sa šest bodova, Norveška je imala dva, dok su Maroko i Škotska, oboje nakon remija sa Skandinavcima, imali po bod. Bilo je jasno, Norveška će dalje ukoliko savlada branitelje naslova, dok u drugom slučaju dalje odlazi pobjednik drugog susreta. 

Ronaldo protiv Johnsena i Eggena Ronaldo protiv Johnsena i Eggena (Foto: Afp)

Maroko sa svojom vjerojatno do tada kvalitetom najboljom generacijom (iako su ranije imali jednu u osmini finala) je brzo krenuo obavljati posao protiv Škota. Bassir ih je u 23. minuti doveo u vodstvo, koje je Hadda povećao već u prvom napadu drugog dijela. Oči su mogli okrenuti prema Marseilleu, gdje se do 78. minute igralo bez golova. Glavne zvijezde zapravo otvorene utakmice bili su vratari Taffarel i Frode Grodas.

Roger Milla i Rene Higuita Na naredbu predsjednika države vratio se u reprezentaciju, a onda s 38 godina postao senzacija i legenda svjetskih prvenstava divider

Onda je Bebeto iskoristio fantastičan prodor te ubačaj Denilsona i krenulo je slavlje. Brazilskih nogometaša i igrača, ali još veće slavlje tridesetak ili više milijuna Marokanaca. No, pet minuta kasnije vidjeli smo klasu Torea Andrea Floa, koji je majstorski okrenuo Juniora Baiana, a onda savladao Taffarela. Nada Norvežana ponovno se pojavila.

Kazneni udarac koji nitko nije vidio

Marokanci su uskoro postigli i treći pogodak pa su nakon toga doslovno samo čekali vijesti s Veledromea. A one loše po njih došle su u 89. minuti.

Još jednom su se u duelu našli Flo i Baiano, ovog puta nakon ubačene lopte. Brazilac je istu počistio, a onda se ukazao sudac Baharmast, inače iranskog porijekla te pokazao na kazneni udarac. Njega je u pogodak pretvorio Kjetil Rekdal, a par minuta kasnije krenulo je slavlje Norvežana koji su pobjedom osigurali drugi krug za svoju zlatnu generaciju.

Norvežani slave veliki preokret Norvežani slave veliki preokret (Foto: Afp)

I dok su Norvežani slavili, a Marokanci u nevjerici tugovali, po svijetu se gledala snimka kaznenog udarca. U prijenosa je prikazana iz više različitih kuteva i nije problem reći kako niti jedna snimka nije pokazivala kontakt koji bi bio potreban za pokazati na bijelu točku.

Uslijedilo je razdoblje pakla za Baharmasta. Optužbe su sijevale sa svih strana, a naravno da su najjače bile iz Maroka, gdje su smatrali kako su brutalno pokradeni. Suca se optuživalo za to da je prodao utakmicu, neki su smatrali kako je razlog njegove odluke mržnja prema Maroku, državi koja je s Iranom imala nekih povijesnih nesuglasica, dok je većina zapadnog svijeta jednostavno smatrala da Amerikanci i dalje nemaju što raditi u nogometu na ovako visokoj razini.

Marokanci u nevjerici Marokanci u nevjerici (Foto: Afp)

Za sve je Baharmast bio krivac, čovjek koji je pokrao Marokance i poslao Norvešku u nezasluženu osminu finala. Svaka prikazana snimka pokazivala je Baiana kako stoji iza Floa, a onda u skoku odnosi loptu prsima bez ikakvog prekršaja. Što je arbitar dosudio, nikome zapravo nije bilo jasno, a posebno je iznenadila lakoća kojom je odluka donesena.

"Stajao sam otprilike četiri metra dalje i gledao sam točno u ono što se događalo. Za mene nije bilo nikakve sumnje i nisam mogao biti sigurniji u svoju odluku. Napravio bih to isto i idućih deset puta", odlučio je i sam Baharmast dati izjavu za medije.

Jung Hwan Ahn Glavni likovi korejskog čuda: Jedan je dobio zabranu vratiti se u klub, po drugom su nazvali javne WC-e divider

Nije mu pomoglo, gotovo svi svjetski mediji vrtjeli su situacija skandaloznog kaznenog udarca, a našao je sudac i na fotografijama u velikom broju dnevnih novina. Bio je najveći svjetski sportski negativac, čovjek koji je uništio SP u Francuskoj ili barem njegovu regularnost.

Postojao je još jedan kut kamere

A onda se pojavilo ono što ga je spasilo i što je preokrenulo cijelu situaciju. Kao na Eurosongu, u pomoć jednim dijelom Norveškoj, a većim dijelom njemu, su im priskočili uvijek dragi susjedi.

Par dana kasnije, dok su pripremali svoju sportsku emisiju, na švedskoj televiziji pronašli su kadar, odnosno snimku kamere koju po svemu sudeći nitko drugi nije imao. A na njoj se vrlo jasno vidjelo kako je Baiano, dok je lopta letjela prema njima, itekako jako povukao Floa za dres. 

gol expired Austrijanci priznali da su izgubili nogometaša Dinama: Želi igrati samo za Hrvatsku! divider

Teško je zaključiti je li nevjerojatnije što redatelj TV prijenosa i sažetaka nije imao tu snimku ili što se ovaj tako očit kontakt nije vidio niti iz jednog drugog dostupnog kuta.

No, kazneni udarac itekako je i nedvojbeno postojao, a američki sudac je odjednom postao heroj, a njegova odluka danas se po pravilu nalazi na svakom popisu najboljih sudačkih odluka u povijesti nogometa ili barem svjetskih prvenstava. 

Priču o spomenutom kaznenom udarcu, sa svim spomenutim snimaka kamere, možete pogledati OVDJE.

Baharmast je vidio nešto što 16 kamera nije

Esse Baharmast vidio je nešto što 16 kamera nije vidjelo, tako je na kraju izgledao naslov kojim je sprana ljaga s njegovog imena, a sve zahvaljujući jednoj snimci koja se odnekud pojavila. 

Zapadna Njemačka - Mađarska 1954. Nešto veće od nogometa je tog dana poslalo kišu, ali i Adija Dasslera divider

Da nije bilo švedskog novinara koji je slagao prilog o utakmici te pregledavao sve raspoložive snimke, možda bi ova odluka i dan danas bila poznata kao skandal.

Ovako je sve ispalo pošteno, a sudac Baharmast heroj. Mnogi će reći pomalo pretjerano jer je on samo radio svoj posao i neće biti daleko od istine. No, činjenica da je vidio nešto što drugi nisu svakako je za pohvalu i mjesto u povijesti.

I za mjesto u repkologiji, još jednoj u kojoj ste nadam da ste uživali.

Za cijelu priču o norveškoj zlatnoj generaciji kliknite OVDJE.

Esfandiar Baharmast Esfandiar Baharmast (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider