Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve je dogovoreno

Može li Xavi preporoditi Barcu i zašto ljetos nije htio doći? Messi je glavni razlog, a Laporta nije imao izbora

Xavi bi na klupi Barcelone trebao debitirati 6. studenog protiv Celte u Vigu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katalonski mediji složni su da će Xavi Hernandez biti novi trener Barcelone.

Predsjednik Barce Joan Laporta i njegov upravni odbor odabrali su Xavija kao zamjenu za Ronalda Koemana. To je prilično jasno. Jasno je i da Xavi mora ishoditi modalitet rastanka s katarskim klubom Al-Saddom, u kojem je proveo posljednjih nekoliko godina, točnije od 2015., kada je napustio Barcelonu. Do 2019. tamo je bio u svojstvu igrača, a u posljednje dvije godine bio je trener.

gol expired Dubrovčani otkrili kako se Delija borio ozlijeđen i savjetovali mu pripremanje za meč u SAD-u divider

Zbog toga Xavi neće moći preuzeti momčad Barcelone u sljedećih nekoliko dana. Vjerojatno će službeno biti predstavljen tek nakon utakmice s Dinamom iz Kijeva u Ligi prvaka. Do tada će ulogu privremenog trenera obavljati Sergi Barjuan, trener Barcine druge momčadi.

Xavi i Barca postigli dogovor

Katalonski Sport ističe da su Xavi i Barcelona jučer postigli dogovor o trajanju ugovora i financijskim uvjetima. Potpisat će za ostatak tekuće sezone i sljedeće dvije, odnosno do lipnja 2024. Drugi igrač Barcelone po broju službenih utakmica (767), prestigao ga je samo Leo Messi (778), na Camp Nou stiže sa svojom uobičajenom ekipom suradnika.

Skori novi kormilar Barce jučer se sastao i s čelnicima Al-Sadda kako bi se što prije dogovorio o raskidu ugovora.

Pretpostavlja se da čelnici katarskog kluba neće praviti probleme Xaviju jer od početka znaju da mu je želja vratiti se u Barcelonu. Pregovarat će se samo o modalitetu raskida. Xavi će malo pričekati da klub nađe nasljednika ili barem privremenog trenera.

gol expired Alen Babić oduševio engleske novinare, umirali od smijeha pa mu zapljeskali: A onda ga pitali o Hrgoviću divider

Na jučerašnjoj press-konferenciji Xavi nije želio komentirati svoju budućnost:

"Ne možemo se opustiti. Imamo vrlo važnu utakmicu protiv Al-Ahlija i nadamo se pobjedi kako bismo ostali neporaženi i na vrhu ljestvice", kazao je i dodao:

"U potpunosti sam fokusiran na svoj rad u Al-Saddu i ne mogu govoriti ni o čemu drugom."

Xavijev debi na klupi Barce protiv Celte

Xavijev je cilj ipak što prije doći u Barcelonu, ali morat će malo pričekati. Debitirat će na klupi u Barcelone najvjerojatnije 6. studenog protiv Celte i Vigu. To je 13. kolo La Lige.

Katalonski mediji pišu da je Xavi izrazio oduševljenje nakon što je dobio poziv predsjednika Laporte. Katalonci se nadaju da ima vrlo jasne ideje i da zna kako preokrenuti delikatnu situaciju u kojoj se momčad Barcelone nalazi. S Laportom je porazgovarao o trenutačnom stanju na Camp Nouu i politici kluba koju će provoditi. Navodno je zračio optimizmom i samopouzdanjem.

gol expired Vinkovački navijači pružili podršku HNL legendi koja je igrala za Dinamo i Hajduk: "Samo ozdravi nam ti" divider

Iako većina katalonskih medija pokušava sve farbati ružičastim bojama, nije baš sve tako bajno u odnosu Xavija i Laporte.

Poznata je stvar da je Laportin najveći protukandidat u predsjedničkoj kampanji, Victor Font često spominjao Xavija i naglašavao da će mu dati u ruke prvu momčad Barcelone ako postane predsjednik. Iako Xavi nikada nije javno podržao Fonta, bilo je jasno da Font ima njegovu prešutnu podršku.

Laporta okrenuo ploču

To mu je u biti bio jedan od glavnih aduta u kampanji. Naravno, Laporti se to nije baš svidjelo i stoga je u startu dao nedvosmislenu podršku Koemanu. Na početku mandata Laporta je očigledno zazirao od Xavijeva angažmana. Poslije je okrenuo ploču.

U popularnoj radijskoj emisiji El Larguero to je naglasio i novinar Antonio Romero:

"Laporta je prije osam mjeseci javno rekao da je Xavi prezelen za Barcelonu. Tad su u fokusu bili predsjednički izbori. Situacija se promijenila, u nogometu se to zna dogoditi. U prvom mandatu Laporta je omogućio Guardioli sve što je tražio. Xavi neće imati taj luksuz. Trebat će mu vremena."

gol expired Naslađivao se Koemanovu otkazu pa požalio: Miralem Pjanić objavio novu poruku na Instagramu divider

Kada je Laporta postao predsjednik, polako je dolazilo do otopljivanja odnosa. Nije teško zaključiti da su tome umnogome pridonijeli Barcini neuspjesi jer da je Koeman uspio napraviti zadovoljavajući rezultat, sada se ne bi ni pričalo o Xaviju.

U međuvremenu su Xavi i Laporta očigledno kontaktirali i izgladili neke stvari, tako da sve govori kako je Laporta htio angažirati Xavija već na kraju prošle sezone.

Xavi nije htio u Barcu dok je Messi u klubu

Ostaje otvorenim zašto se to nije dogodilo, odnosno zašto je Xavi odbio ponudu.

Španjolski novinar Javier Matallanas ima svoje informacije:

"Xavi nije htio preuzeti Barcelonu dok je Messi u klubu."

Zanimljiva konstatacija jer ako je početkom prošle godine odbio Josepa Mariji Bartomeua s opravdanjem da je prerano za njega i da želi stasati kao trener, postavlja se pitanje kakva je bitna razlika između lipnja i listopada? Samo jedna – u Barceloni nema Messija.

Deset dana uoči kvalifikacija Kakvo je stanje u repki deset dana uoči ključnih dvoboja? Nema problema s ozljedama, ali sve brine status jednog igrača divider

Barcelona je u takvoj situaciji da je Laporta svjestan kako je Xavi najbolja solucija. Ako ništa drugo, barem će na kraći period amortizirati bijes navijača. Xavi će jedno vrijeme svojim imenom puno toga pokrivati. A što može na duži rok?

Što će u stručnom smislu donijeti Barceloni? Jordi Marti smatra da će pokušati replicirati stil koji je Barcu odveo do najvećih pobjeda u njegovoj igračkoj karijeri.

Ostaje samo vjera

"Xavi je sposoban poboljšati igru i ostvariti bolje rezultate", smatra Marti.

U novinarskoj diskusiji Santi Gimenez pak zaključuje:

"Za mene je najbolja stvar u vezi s Xavijevim dolaskom to što smiruje atmosferu. Daje više strpljenja i samopouzdanja, s Koemanom više toga nije bilo. S Xavijem na klupi postojat će barem vjera da će budućnost biti svjetlija."

S obzirom na to u kakvoj je situaciji, i rezultatskoj i financijskoj, čini se da Barci osim vjerovanja i ne preostaje ništa drugo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider