Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri veliki favoriti

Može li uzdrmani Hajduk iznenaditi moćni Bjeličin Dinamo?

Jesenski dio sezone Prve HNL bit će zaključen velikim derbijem Dinama i Hajduka na Maksimiru. Utakmica počinje u 15:00.

Dani Olmo (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Za kraj čudesne hrvatske nogometne i sportske godine ostao je najveći derbi u Hrvata – Dinamo - Hajduk.

Nakon 17 odigranih kola Dinamo je prvi, a Hajduk tek šesti. Splićani stižu na Maksimir s čak 19 bodova zaostatka, ali derbi ostaje derbi bez obzira na golemu bodovno razliku. Uvijek je slatko pobijediti u derbiju. Osim psihološke težine, utakmica ima i svoju rezultatsku važnost.

Pogledajte kako su navijači očistili travnjak u Osijeku: Kohorta se odrekla naknade u humanitarne svrhe Akcija čišćenja snijega u Osijeku (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Akcija čišćenja snijega u Osijeku (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) Akcija čišćenja snijega u Osijeku (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL) +3 Akcija čišćenja snijega u Osijeku (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

Nakon što je srušio višedesetljetno prokletstvo i konačno osigurao prezimljavanje u Europi, Dinamo želi zaključiti fantastičnu jesen s pobjedom i zadržavanjem bodovne razlike u odnosu na drugoplasiranu Rijeku. Modri dobro pamte prošlu sezone kada su u prvom dijelu sezone ostvarili popriličnu bodovnu zalihu i mislilo se da će lako osvojiti prvenstvo, a u proljeće je malo nedostajalo da dožive brodolom i izgube već upisani naslov prvaka.

Rijeka prijeti Dinamu

Rijeka se pod vodstvom Igora Bišćana zahuktala i ostvarila impresivan niz pobjeda. Nakon što Bišćan s Rijekom odradi zimske pripreme i bolje upozna momčad, Riječani bi u proljetnom dijelu sezone mogli biti još bolji, a to znači da će puhati Modrima za vrat. U tom kontekstu Modrima nije i ne može biti svejedno hoće li na zimsku stanku otići s devet, deset ili dvanaest bodova razlike. Treba naglasiti da Rijeka ima utakmica manju, jer je njezina jučerašnja utakmica sa Slavenom u Koprivnici odgođena za kraj siječnja. Razlog su loši vremenski uvjeti.

Dinamo sam kreće u izgradnju novog stadiona: Rekordni transfer Olma može pokriti troškove Momčad Dinama na Maksimiru (Photo: Marko Prpic/PIXSELL) Stadion Maksimir (Screenshot)

S druge strane, eventualna pobjeda uzdrmanom Hajduku i njegovom novom treneru Siniši Oreščaninu značila bi jako puno u svakom smislu, i rezultatskom, i psihološkom, i motivacijskom… Bijelima bi u tom smislu bio dobar i bod. Hajduk je u velikim problemima otpočetka sezone i nikako ne uspijeva naći izlaz iz krize.

Ako izgubi na Maksimiru, pogotovo ako teže nastrada, nije teško zaključiti da bi se kriza dodatno produbila. Stoga je za Hajduk od iznimne važnosti da na zimski raspust ode s pozitivnom rezultatom. Bijeli bi na taj način barem djelomično vratili pozitivnu atmosferu u i oko kluba te se napunili samopouzdanjem prije odlaska na priprema i nastavka sezone. Jasno je da bi pobjeda u derbiju protiv „europskog Dinama“ bila velika motivacijska injekcija za Bijele.

Modri veliki favoriti, ali...

Ako su u stanju usred Zagreba pobijediti Dinamo, koji je glatko prošao skupinu Europske lige, onda je realno da se nadaju kako u proljetnom dijelu sezone mogu stisnuti gas i doseći četvrtu poziciju koja vodi u Europu.

Ostaje pitanje može li Hajduk u ovoj situaciju iznaći snagu da u Maksimiru nokautira moćni Bjeličin Dinamo? To je pitanje za milijun dolara. Dinamo se protiv Anderlechta nije previše energetski potrošio, dojam je da se čuvao za Hajduk. Modri su "napaljeni" na Bijele i poručuju da će sve dati za pobjedu. Kladionice pobjedu Modrih plaćaju s 1,50, a pobjedu Bijelih s čak 10,00.

Sudeći prema tome, Dinamo je veliki favorit, što je potpuno logično s obzirom na sve što se događalo ove jeseni, no ne bi bilo prvi put da se u derbiju dogodi iznenađenje. Prošla sezona najbolji je primjer. No ovaj Dinamo, Bjeličin Dinamo, ipak je neka posve druga priča. Ili se možda varamo? 
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider