Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ideja nije nova

Dinamo sam kreće u izgradnju novog stadiona: Rekordni transfer Olma može pokriti troškove

U Dinamu su opet najavili da namjeravaju sami krenuti u izgradnju novog stadiona...

Galerija Momčad Dinama na Maksimiru (Photo: Marko Prpic/PIXSELL) Stadion Maksimir (Screenshot)

Predsjednik Dinama Mirko Barišić na Božićnom domjenku Modrih u centru Zagreba iznenadio je prisutne najavom:

''Dinamo je odlučio sam napraviti svoj stadion! Već smo bili na Gradu i upoznali smo odgovorne ljude s tim našim planom. Nadamo se da ćemo već sljedeće godine igrati na svom stadionu'', izjavio je Barišić, a prenijele su Sportske novosti.

Dinamo je nakon 49 godina osigurao prezimljavanje u Europi te lijepo napunio kasu UEFA-inim nagradama i ljetošnjom prodajom igrača, a smiješi mu se i veća zarada ako uspije još dalje otići u Europskoj ligi. Jamačno će mnogo više zaraditi na budućim transferima najboljih igrača, posebice Danija Olma, koji je na meti brojnih velikih europskih klubova i vrlo bi lako mogao srušiti Dinamov izlazni transferni rekord.

Barišić već ranije najavljivao gradnju stadiona

Sve navedeno vjerojatno je ohrabrilo predsjednika Dinama da javno opet izađe s najavom izgradnje stadiona. Barišić nije prvi put najavio da Dinamo planira sam izgraditi stadion. Početkom studenog natuknuo je da će Dinamo i Grad Zagreb zajednički krenuti u projekt izgradnje novog stadiona.

No ideju o samostalnoj izgradnji stadiona u Dinamu promovirali su još prije dvije godine, nakon što su Modri napunili kasu plasiravši se u Ligu prvaka, kada su u posljednjem kolu kvalifikacija izbacili Red Bull Salzburg.

Tada je rečeno da Dinamo namjerava izgraditi stadion s 25.000 sjedećih mjesta, a u koji bi uložio vlastitih 50 milijuna eura, dok bi Grad Zagreb osigurao zemljište. Ta se ideja nakon početne energične najave brzo rasplinula u moru ostalih problema koji su u to vrijeme pritiskali Modre, no čini se da su u Dinamu nastavili razmišljati o toj ideji i pripremati teren za njezinu realizaciju.

Čudesna vratarska večer i Neymarov potez zbog kojeg će vratar Zvezde imati noćne more Neymar slavi pogodak (Foto: AFP) Arkadiusz Milik puca, Alisson Becker brani (Foto: AFP) Dembele zabija Tottenhamu (Foto: AFP) +3 Jan Oblak (Foto: AFP)

Ruši se Maksimir i gradi novi?

Zasad nije sasvim jasno namjeravaju li u Dinamu graditi novi stadion u Maksimiru ili na nekoj drugoj lokaciji. Barišić je na Božićnom domjenku istaknuo da će Dinamo graditi novi stadion bilo na maksimirskoj lokaciji ili negdje drugdje, što bi trebalo značiti da nije pala konačna odluka. Ipak, čini se da su u Dinamu bliže ideji o temeljitom preuređenju Maksimira.

''Prema našim planovima, srušili bismo sve tribine postojećega stadiona, osim sjeverne, i izgradili novi objekt kapaciteta 25 tisuća gledatelja. Nositelj projekta bio bi Dinamo, dok bi Grad trebao odobriti lokacijsku dozvolu i infrastrukturu. No još je prerano govoriti o detaljima, za mjesec do mjesec i pol dana trebali bismo znati više'', izjavio je Barišić za Večernji list.

Posljednjih dvadesetak godina bilo je puno najava o izgradnji novog stadiona u Zagrebu ili preuređenju postojećeg, no uglavnom su to bile ideje koje je trebala financijski pokriti država ili Grad Zagreb. U posljednjih godinu dana HNS je u nekoliko navrata izašao s idejom gradnje nacionalnog stadiona vlastitim sredstvima ili uz pomoć inozemnih financijera. Spominjali su se Mađari i Kinezi.

Javio se i gradonačelnik Milan Bandić sa svojim razmišljanjima i prijedlogom lokacije. Ubrzo se sve rasplinulo poput sapunice na žarkom suncu.

Za prvi pokušaj nitko nije odgovarao

U Dinamu očito više nemaju strpljenja čekati Godota, pa su odlučili sami krenuti u realizaciju projekta koji bi riješio višedesetljetni problem. Treba li podsjetiti da je u Maksimir dosad ''ulupano'' više od stotinu milijuna eura, a napravljene su samo dvije gole tribine bez krova i ikakva sadržaja. Za to nitko nije odgovarao.

Primjeri iz Europe i svijeta pokazuju da se za nekoliko desetaka milijuna eura može izgraditi novi stadion. Ne treba ići daleko, Slovenci su u Ljubljani izgradili stadion kapaciteta 16.000 mjesta i dvoranu od 12.500 mjesta za četrdesetak milijuna eura.

Turci su, primjerice, izgradili Eskisehir Arenu, gdje je Hrvatska odigrala kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na SP 2018., za samo 35,5 milijuna eura. Stadion ima kapacitet 34.000 mjesta i potpuno je nov.

Da ne nabrajamo dalje, primjera je bezbroj. Dakle, sigurno se može, rekordni transfer Olma mogao bi zatvoriti financijsku konstrukciju. No ostaje pitanje ima li pravog interesa i hoće li se to dogoditi?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider