Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
leverkusen "kralj" držanja lopte

Veliko istraživanje otkriva: Vodeće momčadi najboljih liga Europe nemaju i najveći posjed lopte

Nakon sedam-osam kola u najjačim ligama Europe vodeće momčadi na prvenstvenim ljestvicama nisu momčadi koje imaju najveći posjed lopte u svojim nogama.

Manchester City (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U malo daljoj prošlosti posjed lopte nije bio nešto o čemu bi se naveliko govorilo. Danas je posjed nešto o čemu se dosta govori, no je li veliki posjed danas uopće toliko bitan? Je, ali ne u toj mjeri kao što mnogi misle.

Da je tako, pokazuje i istraživanje Međunarodnog instituta za sportsko istraživanje (CIES) nakon što je odigrana otprilike petina nove sezone u četiri najjače lige svijeta (Njemačka, Italija, Španjolska i Engleska)

Ni u jednoj od spomenutih liga na prvenstvenoj ljestvici ne vodi momčad koja ima najveći posjed lopte u svojim nogama. Prije nego što krenemo, treba naglasiti da je logično da gotovo pa isključivo velike momčadi imaju veći posjed lopte u svojim nogama, jednostavno zbog toga što imaju kvalitetne igrače koji mogu i znaju zadržati loptu. No to ne znači i da su efikasnije ili bodovno učinkovitije od momčadi koje nemaju toliki posjed.

Brianna Alger Majstorija mlade nogometašice osvojila muška srca: Pogledajte potez za najavne špice divider

PRIMERA

Ljestvicu španjolske lige predvodi Real Madrid, koji je tek peti po redu po posjedu lopte u svojim nogama nakon osam odigranih kola. Momčad Zinedinea Zidanea u prosjeku ima 54,4 posto posjeda lopte u svojim nogama, gotovo 10 posto manje od Barcelone (63,8). Zanimljivo, u utakmici u kojoj je Real imao najveći posjed ove sezone (65,4 %) - nije pobijedio (Valladolid 1:1).

Barcelona je na vrhu ljestvice s čak sedam i pol posto posjeda lopte više u odnosu na drugoplasirani Real Sociedad. Usporedbe radi, Barcelona je najveći posjed ove sezone imala u susretima protiv Athletic Bilbaa (68,8), Betisa (68,8), te Granade (66,9). U dva od ta tri susreta je izgubila...

ENGLESKA

Manchester City ima očekivano najveći posjed lopte u svojim nogama, ali nakon osam odigranih kola zaostaje za Liverpoolom čak osam bodova. Redsi imaju samo 2,9 posto manji posjed lopte u odnosu na Građane, ali su zato daleko bodovno učinkovitiji i kvalitetniji u fazi obrane.

Boban Marjanović i Luka Dončić (Screenshot Twitter) Neobična situacija na NBA terenu: Srpski div ''iživljavao se'' na Dončiću divider

City je u susretu protiv Norwicha imao 69,7 posto posjeda lopte u svojim nogama, ali je pritom izgubio rezultatom 3:2. Odličan je primjer i Tottenham, koji je u susretu protiv Newcastlea imao 74,8 posto posjeda lopte, ali je izgubio 1:0. Spursi su isto tako treći na ljestvici po postotku posjeda lopte u svojim nogama, ali su na bodovnoj ljestvici tek deveti s 13 bodova manje od Liverpoola.

Spomenimo i Burnley, koji je predzadnji po posjedu lopte (38,9), ali je zato na visokom sedmom mjestu prvenstvene ljestvice.

ITALIJA

U Serie A ljestvicu s najvećim posjedom lopte u svojim nogama predvodi Bologna (58,7 %) Siniše Mihajlovića, no ona drži tek 11. mjesto na prvenstvenoj ljestvici s devet osvojenih bodova iz sedam kola. Razlike među prvih pet momčadi minimalne su (svega 1,3 %), pa je teško izvlačiti neke konkretne zaključke, ali recimo da Milan, koji je peti s posjedom lopte 57,4 posto, zauzima tek 13. mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Juventus predvodi tablicu s 19 bodova imajući peti najbolji posjed lopte (57,6), dok Napoli zaostaje već šest bodova, a ima jedan posto bolji posjed lopte u svojim nogama od Stare dame.

Nokaut Dominicka Reyesa Jon Jones ima legitimnog izazivača: Neporaženi Reyes munjevito nokautirao bivšeg prvaka divider

NJEMAČKA

Zanimljiva je situacija u njemačkoj Bundesligi. Ljestvicu po posjedu lopte, ne samo u Njemačkoj nego i cijeloj Europi, predvodi Bayer Leverkusen (68,3), ali je istovremeno tek sedmi na prvenstvenoj ljestvici. Na njoj vodi Borussia Monchengladbach, koja ima svega 52,5 posto posjeda lopte u svojim nogama, 15 manje od Leverkusena i 10 manje od Bayerna Nike Kovača, koji zaostaje dva boda nakon sedam kola.

Werder Bremen i Eintracht iz Frankfurta zauzimaju visoku četvrtu odnosno petu poziciju po posjedu lopte s više od 50 posto, ali su zato tek 11. odnosno 9. na prvenstvenoj ljestvici.

FIFA Ribery vs. stvarni Ribery (Foto: Screenshot / AFP) Riberyja iziritirao vlastiti izgled na najnovijem izdanju FIFA-e: "EA Sports, tko je ovaj lik?" divider

Svakako treba spomenuti i Wolfsburg Josipa Brekala, koja je jedina momčad u najboljim ligama Europe koja u svim natjecanjima ove sezone nije zabilježila poraz. Ima u prosjeku 50.5 posto posjeda lopte u svojim nogama, te nakon sedam kola zauzima visoko drugo mjesto prvenstvene ljestivce.

Sve vodeće momčadi najboljih europskih liga imaju u prosjeku veći posjed lopte u odnosu na svoje suparnike, ali to nikako nije ključ njihova uspjeha u prvoj četvrtini sezone. Imati posjed lopte u svojim nogama i pritom biti efikasan i bodovno učinkovit veliki je uspjeh za svakog trenera, a u tome ove sezone Liverpoolu nema ravnog.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider