Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
svi možemo pomoći!

Modrić i Mandžo uputili apel: ''Lijek je u nama, pomozi Nikoli i oboljelima''

Hrvatske nogometne zvijezde priključile su se velikoj akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Nogometnim klubom Varaždin u Varaždinu te Općinom Sveti Martin na Muri danas organizira dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Teška životna priča Nikole Pokrivača, kojem se po treći put vratila bolest, potaknula je ove akcije u koju se mogu uključiti svi. 31-godišnji Nikola Pokrivač boluje od Hodgkinovog limfoma i za liječenje mu je potrebna transplantacija koštane srži, baš kao i svim oboljelim osobama diljem svijeta koji traže podudarne darivatelje.

Akcija u Varaždinu održat će se na gradskom stadionu NK Varaždina, Zagrebačka 94 od 10 do 12 sati, a u Nikolinom rodnom Svetom Martinu na Muri od 15.30 do 17.30 sati u prostorijama Općine Sveti Martin na Muri.

U akciju su se uključili hrvatski reprezentativci i Nikolini bivši suigrači. Luka Modrić, Mario Mandžukić, Dejan Lovren, Jerko Leko, Ante Čačić i nogometaši Varaždina apeliraju na građane da se uključe u ovu akciju koja može spasiti živote oboljelima.

Priključiti se možete i u Zagrebu, ovog utorka 13. lipnja od 16:00 do 18:00 u prostorijama Nogometnog sindikata u Zagrebu Facebook stranica Nogometne Ikone u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina i Nogometnim sindikatom također organiziraju vađenje krvi u sklopu akcije oko Nikole Pokrivača koji vodi borbu sa Hodgkinovim limfomom i treba transplantaciju matičnih stanica.

Riječ o vađenju krvi kojim dajete Hrvatskom registru mogućnost da vas kontaktira ukoliko baš Vaše matične stanice savršeno odgovoraju oboljeloj osobi. Zato izdvojite 15-ak minuta u utorak poslije posla i postanite Ikona - čak i veća od one nogometne.

''Lijek je u svima nama''

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je ''lijek je u nama''. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.034 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider