Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velike akcije

Pomozimo Nikoli Pokrivaču i svim oboljelima: Učinite prvi korak

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akcije upisa u Hrvatski registar u Varaždinu i Svetom Martinu na Muri.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U petak, 9. lipnja, u suradnji s Nogometnim klubom Varaždin u Varaždinu te Općinom Sveti Martin na Muri održat će se dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira potaknuta teškom životnom pričom našeg nogometnog reprezentativca, 31-godišnjeg Nikole Pokrivača oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži, ali i za sve oboljele osobe diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Akcija u Varaždinu održat će se na gradskom stadionu NK Varaždina, Zagrebačka 94 od 10 do 12 sati, a u Nikolinom rodnom Svetom Martinu na Muri od 15.30 do 17.30 sati u prostorijama Općine Sveti Martin na Muri.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.034 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider