Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko je mogao znati?

Messi slavi veliki jubilej: Ronaldinho je prorekao, malo tko je vjerovao...

Messi će danas dobiti šestu Zlatnu kopačku i ujedno obilježava 15 godina od prvog ligaškog nastupa za Barcelonu…

Ronaldinho i Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Lionel Messi danas oko 13 sati dobit će šestu Zlatnu kopačku u karijeri. Radi se o nagradi koja se dodjeljuje najboljem klupskom strijelcu europskih liga. Argentinac je prošle sezone postigao 36 ligaških pogodaka, što mu je bilo dovoljno da osvojio svoju šestu Zlatnu kopačku.

Messi je po tome rekorder. Cristiano Ronaldo drugi je na vječnoj listi s dva naslova manje. Messi je rekorder i po broju golova u jednoj sezoni. U sezoni 2011./2012. postigao je čak 50 pogodaka.

Messiju šesta Zlatna kopačka

Poklopilo se da Messi na današnji dan slavi i svoj veliki jubilej. Naime, prije točno 15 godina debitirao je u dresu seniorske momčadi Barcelone u natjecateljskoj utakmici.

Sramotni bugarski 'navijači' Zbog njih je reprezentacija dotaknula dno: Izbornik se ispričao, uhićene četiri osobe divider

Tog pohladnog i kišom natopljenog listopadskog dana 2004. Barcelona je u 7. kolu španjolskog prvenstva igrala gradski derbi s Espanyolom na Olimpijskom stadionu Montjuicu pred 34400 gledatelja. Frank Rijkaard uveo ga je u igru u 82. minuti. Ušao je umjesto Deca i nosio je broj 30. Messi je u tom trenutku imao 17 godina i nepuna četiri mjeseca.

U studenom 2003. nastupio je za Barcelonu protiv Mourinhova Porta u prijateljskoj utakmici. Imao je 16 godina i bio je član druge Barcelonine momčadi. Jedanaest mjeseci kasnije upisao je prvi nastup u ligaškoj utakmici.

Ronaldinho je prorekao

Znalo se da je veliki talent i već tada predviđala mu se velika karijera. Koliko velika, bilo je teško reći. Ronaldinho je bio dalekovidan, čak je prorekao da će ga nadmašiti, no ipak mu je malo tko povjerovao. Logično, jer zna se kakav je Brazilac bio igrač, za neke je još uvijek najveći.

Neymar (Foto: AFP) Barca završava sa sapunicom koja je doživjela kaos: Dva su razloga velikog preokreta divider

Doista je bilo teško pretpostaviti što će sve Messi ostvariti u sljedećih 15 godina i u kakva će igrača izrasti. Iako je još prilično daleko od kraja karijere, već je porušio mnogobrojne rekorde, a sigurno će još neke srušiti.

S Barcelonom i argentinskom reprezentacijom osvojio je ukupno 36 trofeja. S Barcelonom je osvojio 10 naslova španjolskog prvaka, četiri Lige prvaka, šest Kupova kraljeva, tri Svjetska klupska prvenstva…

Nedostaje još "samo" naslov svjetskog prvaka

S Argentinom je bio viceprvak svijeta 2014., trostruki viceprvak Južne Amerike, olimpijski prvak 2008., U-20 prvak svijeta…
Postigao je 419 ligaških golova, 112 u Ligi prvaka i 68 za argentinsku reprezentaciju. Ukupno je postigao 671 gol u 823 utakmice.

gol expired Real i Zidane frustrirani zbog Modrića: Poznata težina ozljede hrvatskog kapetana divider

Od individualnih nagrada osvojio je već spomenutih šest Zlatnih kopački, pet Zlatnih lopti, FIFA The Best, FIFA Player of the year, Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva 2014., Zlatnu loptu Copa Americe 2015….

Dakle, osvojio je skoro sve u karijeri, no nedostaje mu još uvijek najvažniji i najcjenjeniji naslov - svjetsko prvenstvo, koje toliko očajnički želi osvojiti. Nastupio je na četiri svjetska prvenstva, a vjerojatno posljednja šansa bit će mu u Kataru 2022.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider