Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Varljiva statistika

Nema dileme tko najbolje puca slobodnjake!? Ronaldo možda i najgori, ali Pjanić ne može do lopte

U posljednjih pet sezona Lionel Messi postigao je više golova iz slobodnih udaraca nego bilo koji klub u pet najvećih europskih liga.

Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tko je najbolji izvođač slobodnih udaraca današnjice?

Iako stara krilatica kaže - statistika je kao bikini, otkriva sve, a ništa ne pokazuje – do odgovora će se najjednostavnije doći ako se pogleda tko je postigao najviše golova u recentnom razdoblju.

U posljednjih pet sezona Lionel Messi postigao je više golova iz slobodnih udaraca nego bilo koji klub u pet najvećih europskih liga.

Luka Modrić i Cristiano Ronaldo (Foto © nordphoto / Borja B.Hojas) /PIXSELL) Kako je Dalić iznenadio Vatrene i koliko je imidž važan: Ronaldo ima nevjerojatan sponzorski ugovor. Koliko zaradi Modrić? divider

Messi je sinoć protiv Valladolida postigao jubilarni 50. gol u karijeri iz slobodnjaka, računajući nastupe u Barceloni i argentinskoj reprezentaciji. Na vječnoj listi još uvijek je daleko od vodećih pozicija koje po uvriježenom računu pojedinih specijaliziranih statističkih stranica drže Juninho Pernambucano sa 77 i Pele sa 70 golova.

Pele i Zico zakinuti

Čak je ispred njega i vječni rival Cristiano Ronaldo koji je postigao 54 gola. Iako je i ta lista jako upitna jer neki drže da su, primjerice, Pele i Zico značajno zakinuti.

Neki brazilski analitičari tvrde da su obojica u karijeri sigurno postigli znatno više golova iz slobodnjaka nego što im je uračunato, a nije iz jednostavnog razloga što ne postoji ni približno precizno vođena statistika svih njihovih utakmica.

gol expired Hajduku se ovo dogodilo tek treći put: Prije devet godina šokirao ih je Vulić, a prvi put posrnuli kultni klub divider

Kako god, Messi je u svakom slučaju još uvijek daleko od vrha vječne liste, no trenutačno je nedodirljiv, ali samo ako se kao glavni kriterij uzme broj golova.

Messi je u posljednjih pet ligaških sezona tresao protivničke mreže u 20 navrata, dok je cjelokupna momčad Juventusa na drugom mjestu s pet golova manje. Nogometaši Rome, PSG-a i Lyona postigli su 13, Bologne 12…

Messi zabio više od svakog kluba

Od sezone 2012./2013. Messi je postigao 27 golova iz slobodnih udaraca. Na drugom mjestu je Miralem Pjanić s 15, pa slijede Hakan Çalhanoglu s 12, Andrea Pirlo s 11, Daniel Parejo, Cristiano Ronaldo i Aleksandar Kolarov s 10…

Dakle, dileme nema, Messi je prema kriteriju postignutih golova trenutačno daleko najbolji izvođač slobodnih udaraca. Slika je dosta drukčija kada bi se uzeo u obzir postotak realizacije.

Mario Mandžukić (Foto: AFP) Juventus izvjesio smiješnu cijenu za Mandžukića: Povratak u Španjolsku najrealnija opcija? divider

Cristiano Ronaldo je, primjerice, po tome među najlošijim izvođačima. U Realu je znao imati razdoblja kada mu je za jedan gol iz slobodnjaka trebalo sedamdesetak pokušaja. Slično je krenuo i Juventusu. U Serie A trenutačno ima najlošiji učinak.

Ronaldo možda i najgori

Portugalčev postotak realizacije u cijeloj ligaškoj karijeri kreće se oko 6 posto, dok je Messijev oko 9 posto. Argentinac prema tome nije ni među deset najboljih u posljednjih pet sezona. Whoscored je krajem prošle godine izračunao da je Messi do tog trenutak bio tek 15.

Jasno je da bitnu ulogu u broju postignutih golova ima broj pokušaja, a po tome su Messi i Cristiano Ronaldo u posljednjih nekoliko godina u bitno boljem položaju u odnosu na konkurenciju jer u pravilu imaju najviše pokušaja.

Ivan Rakitić i Messi u zagrljaju (Foto: AFP) Treća sreća za Atletico: Ivan Rakitić u siječnju odlazi u Madrid? divider

Obojica su igrali i igraju u najjačim klubovima koji su više-manje stalno u napadu i suci im sude najviše slobodnih udaraca, a kada su njih dvojica na travnjaku, ostali igrači ne mogu ni primirisati lopti.

Primjerice, otkako je Ronaldo prešao u Juventus, Miralem Pjanić rijetko izvodi slobodne udarce, iako BiH reprezentativac ima daleko bolji postotak realizacije.

Pjanić ne može do lopte

Krajem rujna talijanska stranica Ultimo Uomo izračunala je da je Ronaldo pucao 24 slobodna udarca otkako je došao u Juventus i nijednom nije zabio. Čak 15 put je pogodio živi zid.

Pjanić je u istom razdoblju pucao šest puta i jednom je zabio. Svima je jasno da Pjanić ima bolji slobodnjak, ali što mu to vrijedi kada Ronaldo uvijek ima prednost.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider