Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
odluka pada uskoro

On je danas najtraženiji trener na svijetu: Bira između ostanka ili odlaska u jedan od dva velikana

Mauricio Pochettino opet se sve češće spominje kao velika želja Real Madrida i Manchester Uniteda.

Galerija Mauricio Pochettino (Foto: AFP) Mauricio Pochettino i Dele Alli (Foto: AFP) Mauricio Pochettino (Foto: AFP)

Ole Gunnar Solskjaer tek je potvrđen za novog trenera Manchester Uniteda, ali njegovim se trenerskim mogućnostima i postignućima mediji na Otoku ne zamaraju previše. Klub je u priopćenju jasno naznačio kako se radi tek o privremenom rješenju za klupu do kraja sezone.

Naravno da ''ubojica dječjeg lica'', kako su tepali omiljenom džokeru s klupe Alexa Fergusona, može ostati menadžer i nakon ljeta, ali momčad bi mu trebala naprosto igrački eksplodirati do kraja sezone. Onaj je drugi scenarij vjerojatniji, a to je trajno rješenje malo jačeg trenerskog renomea.

Odmah je u prvi plan putem medija, ali i kladionica, gurnut aktualni menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino. Argentinac slovi kao jedan od najboljih trenera modernog nogometa, uz bok Guardioli, Sarriju i Kloppu, kolegama iz engleskog prvenstva. Zna stvoriti igru u oba smjera, njegov je Tottenham čvrst, ali ga je i užitak gledati kada gradi napad.

Čekajući da postanu veliki

No za razliku od spomenutih, Pochettino je danas jako tražen trener unatoč tome što je uspješan u Spursima te ima više nego čvrstu poziciju. Ipak, Tottenham jednostavno ne spada u red onih klubova koji mogu izdržati frontalni napad nekog od europskih divova.

Londonski je klub u konstantnom procesu da to konačno i postane, jedan od najvećih, a Pochettino je uz novi stadion i talentiranu generaciju koja tek treba doživjeti svoj vrhunac glavna uzdanica tog konačnog cilja.

Možda i najpoznatiji nogometni škrtac, Daniel Levy trenutačno je u borbi s vremenom. Velebni novi stadion White Hart Line nikako da bude završen, a u tom bi čekanju strpljenje mogao izgubiti upravo Pochettino. On na stolu, pišu to već mjesecima engleski mediji, ima ponudu dvaju velikana. Real Madrid i Manchester United trenutačno se bore za njegovu naklonost i ne vide Spurse uopće kao ozbiljnog konkurenta.

Mauricio Pochettino i Dele Alli (Foto: AFP) Mauricio Pochettino i Dele Alli (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Što izabrati  ostanak, United ili Real?

Ostanak u Londonu ili odlazak na užarene klupe Uniteda ili Reala? Pred Pochettinom je velika odluka prije koje će morati sam sebi odgovoriti na neka krucijalna pitanja. Kakvu mu budućnost nudi ostanak, a kakvu odlazak?

U sjevernom je Londonu Argentinac stvorio sjajnu momčad koja je još uvijek relativno mlada. Kane i Alli predvodnici su, ne samo Tottenhama, već i cijele engleske generacije. Na novom stadionu Pochettino može postati najveći u povijesti kluba, ali za to će mu trebati podrška predsjednika Levyja. Koliko će Levy biti ambiciozan, toliko će biti jaki Spursi u narednim godinama.

Glasine po kojima je cijena za puštanje Pochettina 45 milijuna eura, ne idu tome u prilog. Danas se toliko novca daje za igrače koji nisu sami vrh svjetskog nogometa.

Dugo je tamo živio, ali ne voli Barcelonu

Pochettinov odlazak u Real bio bi stvaran početak jedne nove ere. Naravno, opasnost je kratak vijek trenera pod Florentinom Perezom, a i morao bi se argentinski stručnjak naviknuti na glamuroznost svoga novog posla.

Momčad Reala kombinacija je starijih i mladih igrača, s naglaskom na novu generaciju koju bi Pochettino znao promovirati. Još ne znamo kakav je sa iskusnim zvijezdama, a u Realovoj svlačinici ima dovoljno takvih da vam naprave problem.

"Kada te Real nazove, moraš slušati ponudu. No u ovom slučaju ne ovisi o meni. Potpisao sam dugoročan ugovor s Tottenhamom i jako sam sretan u Londonu. Sretan sam jer mi dopuštaju da radim svoj posao i jer rastemo kao momčad'', rekao je ljetos Pochettino jasno naznačivši što mu je prioritet.

Sigurno bi njegove želje pratila Perezova ambicija, ali nakon tri osvojene Lige prvaka u nizu, svaki će budući trener Reala trebati napraviti sličan posao da se upiše u povijesne knjige.

Pochettino baš i ne voli Barcelonu. Kao dugogodišnji igrač i trener Espanyola navikao se na podcjenjivanja i podsmijeh gradskog rivala, ali to im nije nikada zaboravio. On ima i igru za Barcu, što je dokazao vodeći Espanyol i Tottenham.

Je li Mourinhovo vrijeme prošlo i kamo će sad? U Realu nije završio posao Luka Modrić i Jose Mourinho (Foto: AFP) Jose Mourinho i Lionel Messi (Foto: AFP) Paul Pogba i Jose Mourinho (Foto: AFP) +3 Jose Mourinho i Zinedine Zidane (Foto: AFP)

Na Old Traffordu znali bi ga (do)čekati

I na kraju – United. Tu bi Pochettino vjerojatno imao najviše posla, ali bez obzira na stalne promjene trenera nakon odlaska Fergusona, to je klub u kojem bi navijači i čelnici imali golemo strpljenje. Naročito ako bi na Old Traffordu gledali lijepi nogomet nakon Mourinhove dosade ,i na kraju, neučinkovite igre.

U svlačionici ima itekako materijala, a ima se i za počastiti u sljedećim prijelaznim rokovima. United nakon Fegusona ne zna nego sanjati veliko, ambicija im ne nedostaje, već pravi odabir nakon silnih promašaja na klupi.

Ma, ni taj navijačima omraženi direktor Ed Woodward ne bi imao šanse ispadati manje negativan lik kao što je bio dosad. Pochettino bi vrlo brzo bio obožavan, a ako nešto i krene loše, jasno je da bi krivac navijačima bio baš Woodward, uz trenere sukrivac za trenutnu situaciju. Čini nam se da u ovom slučaju ne može promašiti.

Koja se vama solucija čini najboljom?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider