Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dugo je miran u HNL-u

Livaja je Dinamu "spakirao" sedam golova: Ubojitiji je bio na Maksimiru - što sprema za nedjelju?

Marko Livaja prije dvije i pol godine potpisao je za Hajduk.

Marko Livaja (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

Nedjeljni derbi Hajduk - Dinamo u posebnom raspoloženju očekuje Marko Livaja.

Najbolji igrač HNL-a u protekle dvije sezone ovaj tjedan je ponovno dobio poziv izbornika Zlatka Dalića, ali prije nego li se vrati među Vatrene, Livaja će kao kapetan predvoditi Hajduk u dva izuzetno bitna susreta - prvo protiv Dinama na Poljudu, a zatim i protiv Rijeke na Rujevici.

Livaja će s trakom oko ruke pokušati povesti Majstora s mora do nove pobjede u derbiju i odvajanja na pet bodova prednosti u odnosu na Dinamo i to nakon što u HNL utakmicama nije zabio više od mjesec dana. Posljednji je put strijelac bio protiv Rudeša u Kranjčevićevoj ulici 20. kolovoza, a u međuvremenu je poentirao u Slavonskom Brodu u Kupu protiv Omladinca iz Gornje Vrbe.

Jasno, nije Livaja jedini adut Splićana u nadolazećem derbiju, ali bez dileme su sve oči Hajdukovih navijača uperene u njega. Očito je i zbog čega.

Otkako je u veljači 2021. potpisao za Hajduk, Marko Livaja je nastupio u ukupno 12 derbija, postigavši pet pogodaka i upisavši dvije asistencije.

Zanimljivo, prvi okršaj je propustio zbog akumuliranih žutih kartona (travanj 2021., pobjeda Dinama 2:0) da bi u prvom derbiju u kojem je zaigrao Livaja uspio se upisati u strijelce. Bilo je to u svibnju 2021. na Poljudu, rezultat 1:1 (zabili on i Lovro Majer).

Predbožićna simultanka na Maksimiru

Na idući derbi trebalo je pričekati sedam mjeseci, do prosinca 2021., kada se dogodila prava simultanka na Maksimiru - najbolje Livajino izdanje u derbijima. Bila je to prava škola nogometa, prvo je primio loptu na prsa i lobom matirao Dominika Livakovića, da bi u posljednjim trenucima sve servirao na pladnju za Emira Sahitija i veliko slavlje Splićana.

Premda su se u kratkom razdoblju na proljeće 2022. odigrala dva derbija na Poljudu, Livaja je tu ostao bez učinka u obliku gola ili asistencije, da bi idući pogodak dočekao ponovno na Maksimiru, u posljednjem kolu sezone 2021./2022. u porazu Hajduka 3:1.

U prošloj sezoni u prvenstvenim derbijima Splićani su dvaput nastradali na Maksimiru, bilo je 4:1 pa 4:0, a za taj jedini gol koji su zabili Livaja je asistirao Janiju Atanasovu.

S druge strane, jedini gol koji je Hajduk zabio u dva poljudska obračuna bio je Livajino djelo.

Što se tiče ostalih natjecanja, Hajduk i Dinamo nisu se od Livajina povratka u HNL susretali u Kupu, ali jesu u Superkupu, u protekle dvije godine na Maksimiru gdje u oba navrata Bili nisu uspjeli zabiti.

No, baš poslije gubitka ovosezonskog Superkupa Livaja je u prvom ovosezonskom prvenstvenom derbiju izveo malo remek-djelo u petercu ispred Livakovića, primivši loptu i zakucavši ju iz okreta za izjednačenje i početak Hajdukova preokreta koji je uslijedio.

Livajini golovi i asistencije protiv Dinama:

5.5.2021.: Hajduk - Dinamo 1:1 (gol)
5.12.2021.: Dinamo - Hajduk 0:2 (gol i asistencija)
21.5.2022.: Dinamo - Hajduk 3:1 (gol)
13.8.2022.: Dinamo - Hajduk 4:1 (asistencija)
21.10.2022.: Hajduk - Dinamo 1:1 (gol)
21.7.2023.: Dinamo - Hajduk 1:2 (gol)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider