Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
City prvi na listi

Hoće li suci opet krojiti Ligu prvaka i ocvali senatori skupo stajati Kovačev Bayern?

Sutra započinje 27. izdanje Lige prvaka, a najveći favoriti su Manchester City, Barcelona, Juventus, PSG, Real i Bayern...

Galerija Oliver dosudio penal za Real protiv Juventusa (Foto: AFP) Momčad Bayerna (Foto: AFP) Kylian Mbappe, Neymar i Edinson Cavani (Foto: AFP) +4 Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)

U utorak započinje 64. izdanje, 27. otkad se igra u formatu Lige prvaka, najelitnijeg klupskog natjecanja u Europi. Od ove sezone Liga prvaka više se ne igra u jednom standardnom terminu, od 20:45, nego u dva, dvije utakmice u 18:55 i sve ostale u tom danu u 21:00.

Sezonu otvaraju okršaji Intera i Tottenhama te Barcelone i PSV-a, koji su u utorak na rasporedu od 18:55. Derbi prvog dana igra se u Liverpoolu, na Anfieldu gostuje „galaktički“ PSG. U srijedu je vjerojatno najjača utakmica, ogled aktualnog prvaka Europe Real Madrida i polufinaliste Rome.

Prema procjenama William Hilla, najpoznatije engleske i svjetske kladionice, najveći favorit za osvajanje titule prvaka ove sezone je Manchester City. Koeficijent na Građane je 5,50. Slijede Barcelona (7,00), Juventus (8,00), PSG (8,50), Bayern i Real (9,00), Atletico i Liverpool (13,00), Tottenham (26)...

Manchester City prvi favorit na kladionici

Koliko je realna procjena da je Manchester City prvi favorit, posebice ako se uzme u obzir kako je prolazio u Ligi prvaka posljednje dvije sezone?

Pep Guardiola prošle sezone pomeo je englesku ligu, ali Liga prvaka ipak je nešto posve drugo. To je Guardiola spoznao i na klupi Bayerna, koji je vodio nakon odlaska iz Barcelone, a prije preuzimanja Manchester Cityja.

Kao i uvijek, Barcelona ulazi u novu sezonu s velikim ambicijama, ali i dodatnim motivom da se iskupi za posrtaje u posljednje tri sezone kada je ispadala već u četvrtfinalu. Dojam je da su Katalonci jači nego prošle sezone, imat će na raspolaganju Philippea Couthina, koji u proljeće nije smio igrati u Ligi prvaka.

Uz to, druga prošlogodišnja velika akvizicija, Ousmane Dembele, igra sve bolje. Čini se da se mladi Francuz aklimatizirao na novu sredinu i prilagodio Barcinom stilu te da bi ove sezone mogao ostaviti puno bolji dojam. Najveći Barcini problemi i dalje ostaju u obrani, kao i prošle sezone najakutnija je desna bočna strana.

Može li Messi vratiti Barcu na vrh?

Ključno je u kakvom će raspoloženju biti Lionel Messi, koji je u posljednje vrijeme u laganom padu, odnosno u najvažnijim utakmicama nije bio ni blizu prijašnje razine (loše je odigrao sva tri četvrtfinala), kako Barcelone tako i argentinske reprezentacije. Može li Messi, kada bude najvažnije, ponoviti izdanja iz najboljih dana, pitanje je koje ostaje lebdjeti u zraku.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Juventus se probio na treće mjesto najvećih favorita iz očiglednog razloga – dolaska Cristiana Ronalda. Juve je posljednjih pet sezona i bez Ronalda ozbiljno konkurirao za najviše pozicije, dvaput je bio u finalu, a s Portugalcem u momčadi u Staroj dami se nadaju da će napraviti završni korak i otići do kraja.

Uoči početka prošle sezone mnogi su vidjeli PSG glavnim favoritom Lige prvaka. Iako su Parižani doveli dvije velike zvijezde, Neymara i Kyliana Mbappea, nisu ispunili očekivanja, ispali su već u osmini finala od Reala. PSG po imenima ima iznimno moćnu momčad, prepunu zvijezda, ali zvjezdana prašina donosi i puno problema u svlačionici i oko nje.

Tuchel na vrućoj klupi PSG-a

Teško je reći kako će se u toj kaši snaći relativno mladi njemački stručnjak Thomas Tuchel. Ako pohvata konce i uspije izgraditi barem solidan momčadski duh, PSG bi mogao daleko, možda i do kraja. Bayern u novu sezonu ulazi sa starom momčadi, u prenesenom i doslovnom značenju, te novim trenerom, hrvatskim stručnjakom Nikom Kovačem.

Bayern nije puno mijenjao, Franck Ribery i Arjen Robben i dalje su udarne snage bavarskog diva, na njima se puno toga temelji, što je i najveći problem. To je naše mišljenje, ne morate se složiti. Ne treba ništa prejudicirati, ali minule godine govore da Kovaču neće biti lako. Pogotovo kada se uzme u obzir da ni ostali senatori, prije svih Thomas Mueller, nikako da se vrate formu.

Osim što je često ozlijeđen, malo tko se može sjetiti kada je Ribery posljednji put postigao gol u Ligi prvaka (uskoro će pet godina), a Robben je posljednjih godina proveo skoro pa više vremena na bolničkom krevetu nego na travnjaku. Ribery tek nešto manje. Hoće li biti na dispoziciji kada dođu ključne utakmice i u kakvoj će biti formi, te kako će reagirati ako ih Kovač eventualno izbaci iz prvog sastava, pitanje je na koje nitko nema odgovor.

Bayern i dalje s istim snagama

Oslanjanje na njih dvojicu posljednjih je godina Bayern skupo stajalo u Ligi prvaka. Vidjet ćemo kako će biti ove sezone, možda se Bavarcima konačno poklopi. Real je možda malo podcijenjen, ali gledajući samo statistički, Kraljevi će teško obraniti titulu.

Madriđani su već napravili povijesni podvig osvojivši tri uzastopne Lige prvaka. Nitko prije njih nije ni obranio titulu, a kamoli uzeo tri zaredom, tako da bi možda bilo previše, čak i za Kraljevski klub, da osvoji i četvrtu u nizu, iako nećemo odbaciti tu mogućnost.

Momčad Bayerna (Foto: AFP) Momčad Bayerna (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Realovi suparnici će cinično reći da Madriđani uvijek imaju asa u rukavu, džokera zovi koji se može uplesti u odsudnom trenutku i riješiti utakmicu u njihovu korist. To bez ustezanja spominju od Barcelone i Atletica pa do Bayerna i Juventusa.

Činjenica jest da „ljudi u crnom“ uvijek mogu presuditi, ali ne uvijek samo u korist Reala, i drugi su se znali osladiti, iako su Madriđani najčešće u prvom planu. Istina je da su pogrešne ili sumnjive sudačke odluke iskrojile puno toga posljednjih godina. Bilo je po tom pitanju puno buke i žestokih svađa. Hoće li se prašina za sucima dizati i ove sezone?

Puno buke oko sudaca

VAR-a u Ligi prvaka još nema, a i najnovije situacije diljem Europe pokazuju da ni u tom slučaju ne mora sve biti besprijekorno čisto, jer sudac može donijeti krivu odluku i ne mora konzultirati VAR. Primjer je nedavni jedanaesterac za Bayern u Bundesligi, za koji je i sam Kovač priznao da ga ne bi sudio.

Što se tiče Realove momčadi, Ronaldov odlazak sigurno će se osjetiti, a možda i neće previše ako Gareth Bale nastavi dizati formu. Zasad Velšanin igra vrlo dobro, ali ostaje pitanje istrošenosti i mogućeg manjka motiva ostatka ekipe. Real i dalja ima fantastičnu momčad, možda još uvijek najjaču, međutim, pitanje je li ostalo još dovoljno vatre u glavama senatora koji su sve osvojili i više ih ništa ne može impresionirati?

Jesu li podcijenili Liverpool?

Zinedine Zidane naslutio je da je jedan ciklus završen i da je najbolje da se makne dok je na vrhuncu. Vrijeme će pokazati je li ispravno procijenio. Može se reći da su Atletico i Liverpool na listi William Hilla u statusu pritajenih favorita. Redsi su prošle sezone igrali finale, a u novu sezonu su ušli dobrano pojačani i zasad izgledaju jako dobro.

Po tome bi se moglo reći da je William Hill podcijenio Redse. I Atletico se čini jači nego prošle sezone, no Rojiblancosi na početku sezone ne briljiraju. Naravno, to ne mora ništa značiti, daleko su odlučne bitke.

Tko je po vama prvi favorit za osvajanje Lige prvaka?

Ukupno glasova:

Gledaj utakmice na programima Planet sport, na Vip i B.net TV-u!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider