Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvati po cijelom svijetu

Talent hrvatskog podrijetla osvaja Mađarsku: Stigao iz Kanade i podsjeća na španjolsku zvijezdu

U mađarskom klubu Puskas Akademiji stasa vrlo zanimljivi i nadareni kanadski veznjak hrvatskog podrijetla – Luka Juričić…

Luka Juričić u dresu Puskas Akademije (Foto: Puskas Akademia)

Svako malo naiđemo na informacije o talentiranim mladim nogometašima hrvatskog podrijetla diljem Europe i svijeta. Zadnjih godina niču kao gljive poslije kiše, posebice na njemačkom govornom području, ali ima ih sa svih strana svijeta.

Ivan Prtajin (desno) Legendarni Nijemac nakon utakmice prišao Hrvatu i čestitao: Usporedio ga s Lewandowskim divider

Neki imaju doista zanimljiv i egzotičan nogometni put. Jedan od takvih je i 18-godišnji Luka Juričić, o kojem se sve više priča u Mađarskoj i koji je na pragu ulaska u seniorsku momčad Puskas Akademije.

Luka Juričić - nadareni Kanađanin hrvatskog podrijetla u Puskas Akademiji 

Za njega smo saznali od mađarskih kolega nakon što je procurila informacija da je posljednjih tjedana na meti nekolicine njemačkih klubova, a pomno ga prati i cijeli niz talijanskih, belgijskih i nizozemskih klubova. 

Riječ je o rođenom Kanađaninu, koji dolazi iz Georgetowna u kanadskom Ontariju. I otac i majka su mu Hrvati, također rođeni u Kanadi, pa Luka ima i kanadsko i hrvatsko državljanstvo.

Luka Juričić u dresu Puskas Akademije Luka Juričić u dresu Puskas Akademije (Foto: Puskas Akademia)

HNS-ovi skauti mogli bi malo pomnije obratiti pažnju na ovog stamenog, za svoje godine izrazito fizički jakog i kažu vrlo talentiranog nogometaša, kojem u mađarskom klubu predviđaju blještavu budućnost.

Juričićev put prilično je zanimljiv. Počeo je igrati nogomet s četiri godine u Croatia Norvalu, tamošnjem lokalnom klubu hrvatskih iseljenika.

Od Kanade i Hrvatske do Mađarske

Kao nadareni izlazni pionir prešao je u akademiju Toronto FC-a, a dvije godine poslije u ProStars FC, gdje je isprva igrao za mlađe selekcije, a poslije i za seniore. Prošle godine došao je i do Hrvatske. Bio je na dvotjednoj probi u Gorici i zadovoljio njezine stručnjake.

Kako čujemo, Gorica je želja da ostane, no budući da je u tom trenutku bio ispod dobne granice, ispriječila se FIFA-ina pravna regulativa i nije stekao pravo boravka jer mu je jedan od roditelja morao doći živjeti u Hrvatskoj, a to u tom trenutku nije bilo moguće.

Ivan Perišić Perišić fotografijom razveselio navijače, a Romano kao da svojom objavom želi opet razbjesniti hajdukovce divider

Tada 16-godišnji tinejdžer bio je shrvan, ali nije odustajao. Iako situacija nije bila jednostavna, nije se želio vratiti u Kanadu, ostao je uporan, što govori o njegovom čvrstom karakteru.

Želio je ostati u Europi i nastaviti tragati za svojim snovima o profesionalnoj karijeri i velikim klubovima. Za uspjeh je uvijek potrebno i malo sreće, a Fortuna se nasmiješila mladom nogometašu.

Oduševio Mađare

Njegov problem došao je do ušiju bivšeg mu trenera u ProStars FC-u Josefa Komlodija, koji je kontaktirao Puskas Akademiju. Za nekoliko dana Luka i njegov otac Ivan unajmili su automobil u Zagrebu i odvezli se u Budimpeštu. Mađari su bili oduševljeni njegovim mogućnostima i ponudili su mu aranžman za ostanak u Puskas Akademiji.

Ubrzo je postao standardni član njihove U-19 momčadi i bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju naslova prvaka Mađarske. Najčešće je igrao na poziciji 6 i 8, postigao je dva gola i upisao 6 asistencija. U Puskas Akademiji od njega puno očekuju u Ligi prvaka mladih. U prvom krugu „puta prvaka“ igrat će protiv azerbajdžanske Gabale.

Od siječnja ove godine postao je redovni član druge momčadi Puskas Akademije, tako da će za mlade u nastavku sezone igrati samo u Ligi prvaka. Sredinom rujna debitirao je u prijateljskoj utakmici za seniorsku momčad Puskas Akademije i odigrao je jedno poluvrijeme.

Uzori Rodri i Brozović

U razgovorima s mađarskim medijima ističe da najviše voli gledati zvijezdu Manchester Cityja Rodrija, kojem je fizičkim kapacitetima vrlo sličan, te hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića. Ipak, smatra da je stilom igre najsličniji španjolskom veznjaku.

Stamen je i čvrst na lopti, odličnog udarca i urođene hrvatske tehnike. Iako je vrlo rano napustio udobnost obiteljskog doma, lako se prilagodio životu u Mađarskoj, odnosno gradiću Felcsut, koji je baza Puskas Akademije i nalazi se 50 kilometara zapadno od Budimpešte.

Iako ga prate skautske službe mnogih klubova u najjačim europskim ligama, kaže da se dobro osjeća u Mađarskoj i uživa igrajući za Puskas Akademiju.

„Svi sadržaji kluba, razina profesionalnosti i kvaliteta infrastrukture vrlo su dobri. To je pravi klub za mene“, poručuje mladi nogometaš na kojeg treba obratiti pažnju i pratiti njegov razvoj. Podsjećamo da ima pravo nastupa za Hrvatsku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider