Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki prijatelji

Legenda Atletica najavila Xavijev povratak u Španjolsku: "Spreman je, uskoro se vraća"

Na predstojećim izborima za predsjednika Barcelone od presudne važnosti kandidatima mogla bi biti Xavijeva podrška…

Xavi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Gabriel Fernendez Arenas, poznatiji kao Gabi, objavio je da odlazi u igračku mirovinu s 37 godina na leđima. Gabi je bio član šampionske momčadi Atletico Madrida iz 2014.

Može se reći da je legenda kluba. Dijete je Atletica i najveći dio karijere proveo je u redovima Rojiblancosa, s kojima je osim prvenstva osvojio i Kup kralja (2013.), dvije Europske lige (2012. i 2018.), UEFA Superkup (2012.) te je igrao u dva finala Lige prvaka (2014. i 2016.).

Posljednje dvije godine karijere proveo je u katarskom Al Saddu gdje je igrao pod ravnanjem legende Barcelone Xavijem Hernandezom. Jednu godinu Xavi mu je bio suigrač, a drugu trener u Al Saddu.

Gabi i Xavi dugo se poznaju, još iz vremena dok su kao mladci igrali za Atletico i Barcelonu. Xavi je 2015. došao u Al Sadd zaključiti karijeru, a Gabi tri godine poslije. Naravno, nije slučajno, Xavi je kod Katarana inzistirao na Gabijevom dolasku. Sve u svemu, jako se dobro poznaju, veliki su prijatelji. 

Legenda Atletica najavila Xavijev povratak u Barcelonu

Stoga ne čudi što je u Kataloniji veliku pozornost privukla Gabijeva izjava o mogućem povratku Xavija u Barcelonu. Jasno, na mjesto glavnog trenera.

„Spreman je za Barcelonu i uskoro se vraća“, poručio je Gabi u razgovoru za El Larguero na Cadena SER-u i dodao:

gol expired Ovom se majstoru smije cijela Rusija: Pogledajte što je htio izvesti, naravno, nije uspio divider

„Xavi razmišlja o nogometu 24 sata na dan.“

Kako stvari stoje, čini se da se Ronald Koeman neće dugo zadržati na klupi Barcelone. Predsjednički izbori najavljeni su za 24. siječanj 2021. Gotovo svi kandidati su već poručili da računaju na Xavija.
Kao glavni favoriti kotiraju Joan Laporta, bivši predsjednik Barcelona, prema mnogima najveći u povijesti, te poznati poduzetnik Victor Font. Obojica su vrlo popularni u Kataloniji i obojica imaju puno sljedbenika.

Font je još početkom 2019. predstavio svoj projekt vođenja Barcelone. Nazvao ga je Si al futur – Da budućnosti, a fokusiran je uglavnom na razvoj Barcelone nakon Messijeve ere.

Fonta i Laporta glavni kandidati za novog predsjednika Barcelone

Uglavnom, Font je prvi javno rekao da računa na Xavija u svojem projektu. Čak je izjavio da ga ne zanima što će Koeman napraviti. Poslije je malo revidirao stajalište, ali u biti ne previše. Kada je početkom godine uprava Barcelone na čelu sa sada već bivšim predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom tražila novog trenera, spekuliralo se da su pokucali na Xavijeva vrata.

Delegacija Barcelone u Kataru je posjetila Xavija. Službeno je objašnjeno bilo da je to bio sam rutinski posjeti legendi Barcelone, ali svima je bilo jasno da su Eric Abidal i društvo došli ispipati Xavijev puls. Dobili su odbijenicu. Xavi se elegantno opravdao da još nije spreman za Barcelonu, a zapravo nije htio utrčati u Bartomeuov tonući brod. Naime, još prije toga se spekuliralo da je Xavi postigao načelni dogovor s Fontom da će preuzeti Barcinu klupu kada i ako ovaj postane predsjednik.

gol expired Ako Osijek još nema pravu igru, što će tek biti kada Bjelica posloži stvari!? Trebaju istinsko pojačanje da skinu Dinamo, a u HNL-u to je jedan igrač divider

Poslije je Font svojim eksplicitnim izjavama dao naslutiti da postoji dogovor između njega i Xavija. Naravno da ostali kandidati nisu naivci, posebice Laporta, te su i oni u međuvremenu potvrdili da računaju na Xavija. Taktika im je prozaična.

Svi računaju na Xavija

Jasno je da nitko iole pametan neće javno reći da ne računa na ultimativnu legendu klubu koju obožavaju navijači, čitaj članovi kluba i glasači. S druge strane, Laporta prije svih na taj način želi ostaviti Xavija po strani, odnosno da se izravno ne uključuje u bitku za predsjednika. Potka je jasna: zašto bi se javno opredjeljivao za jednog kandidata kada i ionako na njega svi računaju?

Xavi se zasad nije javno oglasio. Međutim, ima još dovoljno vremena, tek ćemo vidjeti hoće li nekoga javno podržati. Ako se odluči za taj potez, računa se da bi to moglo biti presudno. No znate kako je s izborima, nikada se ne zna i zbog toga je to ipak rizik. I Laporta i Font ozbiljni su igrači, nije nemoguće da je jedan od njih pobijedi čak i ako onaj drugi ima javnu Xavijevu podršku.

Naravno da svi kandidati kalkuliraju i sa slučajem Lionela Messija. I Laporta i Font oprezno žongliraju i šalju poruke da računaju na Argentinca. Obojicu ističu da je partnerstvo Messi i Barcelone u strateškom interesu kluba.

„Messija moramo uvjeriti da ćemo stvoriti kompetitivan i pobjednički projekt. Xavijev kredibilitet i nogometnog znanje je toliko da ga može uvjeriti da ostane u Barcleoni“, nedavno je izjavio Font.

Povratak La Masiji

„Želimo da Messi bude siguran kako će kreirati prave uvjete za njega te da može računati da će ostati važna poluga kluba i nakon završetka karijere“, kaže Font koji u prvi plan gura povratak korijenima, odnosno forsiranju igrača iz vlastitog podmlatka, čuvene nogometne škole La Masije.

gol expired Kaos u Juventusu, Talijani pišu: Tudor radi Pirlov posao i slaže taktiku divider

Slične poruke šalje i Joan Laporta. On ne propušta istaknuti da je Messi postao to što jest upravo pod njegovim vodstvom kluba u prvom mandatu te da je tada u prvoj momčadi bilo najviše igrača koji su ponikli u La Masiji te da je stvorena najuspješnija momčad u povijesti Barceloni, a da je s druge stane znao dovesti prava pojačanja, kada je trebalo, koja su oplemenila momčad i igru. Laportin najveći poduhvat bilo je dovođenje Ronaldinhu u jeku najveće krize katalonskog kluba. Dalje je povijest.

Laporta želi reći – a tko sve nabrojano može bolje napraviti bolje nego ja? On je to već napravio, pa može opet. To je poruka. Međutim, Laporta ima i problem, opterećen je aferama, odveo je klub u velike dugove, optuživan je za korupciju…

Kad će Dinamo osigurati novo europsko proljeće?

Ukupno glasova:

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider