Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ako Osijek još nema pravu igru, što će tek biti kada Bjelica posloži stvari!? Trebaju istinsko pojačanje da skinu Dinamo, a u HNL-u to je jedan igrač

Osijek je barem privremeno izbio na čelo HNL-a. Može li tu biti na kraju sezone?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon dugog vremena pogled na vrh ljestvice HNL-a nudi promjenu. Dinamo više nije prvi.

Osijek je remijem u Rijeci izbio na čelo kolone s 27 bodova, a Dinamo je drugi s bodom, ali i dvije utakmice manje. Modri imaju zaostale utakmice s Rijekom u gostima i Hajdukom kod kuće, pa im se ne mogu baš unaprijed upisati bodovi, no ipak je to prednost na koju treba računati.

Osijek je neporažen u prvenstvu otkako je Nenad Bjelica sjeo na njegovu klupu. Bjelica je zabilježio impresivan niz od osam pobjeda i dva remija. Od Rijeke do Rijeke sakupio je čak 26 bodova.

Osijek nakon prva tri kola imao samo jedan bod, a Bjelica je preuzeo uzde jedinog slavonskog prvoligaša uoči gostovanja Rijeke. U debiju je slavio s 3:0 u Gradskom vrtu, dok je u prošlom kolu remizirao s Rijekom na Rujevici 1:1.

Osijek na čelu kolone, Dinamo ima dvije utakmice manje

Iako se očekivalo da će Bjelica podići Osijek, malo tko je mogao predvidjeti da će Bjelica u tako kratkom roku posložiti stvari i opasno se približiti Dinamu u samo deset kola.

U trenutku kada je Bjelica preuzeo Osijek, Modri su imali osam bodova više, kolo prije su pobijedili Osijek 4:1 u Maksimiru. Mogla je ta utakmica i drugačije završiti, Osijek je promašio puno šansi, no to je u sferi nagađanja. Ivica Kulešević morao je napustiti mjesto glavno trener, a umjesto njega je stigao Bjelica sa svojom ekipom.

gol expired Svi poludjeli na direktora: Tražio pomoć države, a supruga se hvali božićnim poklonom od milijun kuna divider

Od toga trenutka situacija se zarotirala za 180 stupnjeva, sve je krenulo nabolje za Osječane, a napose u pogledu bodovnog učinka.

Kritičari kažu da Osijek i dalje nema bogzna kakvu igru, s čime se mogu složiti, jer igra se ne može napraviti preko noći. No isto tako se možemo zapitati što će biti kada Bjelica napravi igru kakvoj stremi? Ako pobjeđuje s trenutačnom igrom, što će tek biti kada sve posloži?

Gledajući situacija od Rijeke do Rijeke, može se reći da je Bjelica izvukao maksimum iz ove momčadi Osijeka. Jedina dva remija dogodila su se na teškim gostovanjima, u Splitu kod Hajduka i sada kod Rijeke. Možda je Osijek mogao pobijediti i u te dvije utakmice, ali mogao je, realno, i izgubiti.

Najvažnija je pobjeda protiv Dinama

Protiv Hajduka je promašio dosta šansi u prvom dijelu, kada je mogao prelomiti utakmicu, a protiv Rijeke je ostao s igračem više na travnjaku kod rezultata 0:0, pa je primio pogodak. Sve ovisi iz kojeg se kuta gleda; može se zaključiti da je propustio šansu, ali s obzirom na viđenom na terenu, Rijeka je zaslužila barem remi, ako ne i pobjedu.

Osim toga, Osijek je u nekim okršajima izvukao pobjedu i kada nije dominirao, recimo protiv Dinama, pa je logično očekivati da će na sličan način negdje i izgubiti bodove. Fortuna negdje nagradi, drugdje oduzme. Najvažnije je za Osijekove šampionske ambicije da je pobijedio Dinamo u međusobnom ogledu. U međusobnom srazu tri boda najviše vrijede. Međusobni srazovi lako mogli bi odlučiti prvaka. 

Kad se podvuče crta, može se reći da je Osijek premašio sva očekivanja. Vjerujemo da su Osijeku svi zadovoljni ostvarenim učinkom. E, sad, može li Osijek nastaviti u istim ritmu? Ima li kapacitet kreirati mrtvu utrku i uvesti Dinamo u neizvjesnu završnicu? Sve ovisi kako se sagleda cjelokupna situacija. Nema spora da je Dinamo i dalje kvalitetniji od Osijeka. Zoran Mamić ima na raspolaganju bolje igrače i dosta širi izbor.

Modri će imati gust raspored 

No u isto vrijeme Dinamo ima i gušći raspored i više obveza. Kalendar mu je gust, te dvije zaostale utakmice, dva derbija, neće biti jednostavno odraditi. Jasno je da Osijeku savršeno odgovara da Dinamo što duže traje u Europi, a izgledno je da će barem prezimiti u Europskoj ligi. Sve dok je tako, Dinamovi igrači bit će više zaokupljeni Europom nego domaćom ligom. Teško je to izbaciti iz glave, vidjeli smo to bezbroj puta. Teret favorita je na strani Dinama. To je breme koje nije lako nositi ako zagusti.

gol expired Atletico kakav bismo željeli gledati: Simeone sve iznenadio, ipak je spreman za promjenu divider

Ako Osijek uspije ispratiti Dinamov tempo do završetka prvog dijela prvenstva, bit će u određenoj psihološkoj prednosti. Pogotovo ako uspije uvesti aktualnog prvaka u neizvjesnu završnicu. Modri nisu navikli zagaziti u proljeće, a da im netko puše za vrat. Pogotovo nisu navikli ući u završnici s pratiteljem koji im puše u vrat. To je za njih veliko opterećenje.

Sjetite se sezone u kojoj je Rijeka postala prvak. Uoči početka sezone u Plavim salonima rezonirali su kako nikad lakše neće osvojiti naslov prvaka, budući da je Rijeka u ljetnom prijelaznom roku prodala pola momčadi, raspala se jedna generacija, a došlo je brdo igrača s nejasnom perspektivom. S ove distance sve izgleda drukčije, ali treba se vratiti na početak te sezone.

Rijeka stisnula Dinama i iskoristila šansu

Dinamo je bio veliki favorit, malo tko je računao da će ga Rijeka ugroziti, a kamoli da će ga nokautirati. Igrači koji su došli u Rijeku u tom trenutku nisu imali baš bogzna kakav status. Sjetite se kakve su priče isprva pratile Andrijaševića, epitet velikog pojačanja dobio je tek kasnije kada je zaredao s pogocima i odličnim igrama.

Slično kao i Kramarić dvije godine prije njega. Da su u Dinamu znali da će Kramarić i Andrijašević tako proigrati, ne bi ih ni puštali u Rijeku, već bi ih sami koristili i sami dobro prodali. Ovako su morali dijeliti dobit. Rijeka je uzela lavovski dio.

Kako god, Dinamo je na startu bio zaokupljen Europom, a Kek je brzinski posložio momčad i malo po malo, kolo po kolo Rijeka se dizala i držala Dinamov tempo pobjeda, dok se u Modre redove uvlačio se sve veći nespokoj.

Značajnu ulogu odigrao je i pritisak javnosti. Svi su s pozornošću gledali kakvo će biti suđenje. Za Rijeku je bilo najbitnije da na svojim utakmicama ima dobro suđenje, na Dinamove utakmice nije se osvrtala previše. A bilo je svega, sjetite se „slučaja Soudani“ i sudačkog „respekta“. Na kraju balade, Modri nisu izdržali pritisak i Rijeka je postala prvak. Štoviše, uzela je dvostruku krunu.

Bjelica čeka zimske pripreme

Trenutačna situacija djelomično podsjeća na tu sezonu. Razlika je u tome što Bjelica nije imao šansu odraditi ljetne pripreme, to je bitna stavka, ali moći će nazimu ispeglati nedostatke, ispolirati igru i dovesti barem jedno pravo pojačanje. To je u zoni realnosti. Naravno, da bi bilo idealno kada bi ih doveo dva-tri, ali to nije realno. Bitno mu je da zimsku stanku dočeka tu negdje oko Dinama, da ne poklekne u završnici jesenskog dijela prvenstva.

gol expired Ovakve intervencije sudaca ne viđamo u kavezu: Spasio djevojku od vrlo neugodne situacije divider

Dojma sam da Bjelici treba profil igrača kakav je za Rijeku bio Andrijašević. Franko je bio Kekov as na desetku u šampionskoj sezoni. Odigrao je maestralno, najbolje u karijeri. Osijeku nasušno treba plemeniti igrač koji će znati povezati redove, doći iz drugog plana i zabiti.

Osijeka ima dovoljno radnih igrača, onih koji će pokriti polje i odraditi defenzivu, ali treba barem još jednog kreativca, igrača koji je u stanju iz ničega napraviti nešto. Bočkaj je premalo. On je ionako limitiran, ponajprije fizičkim kapacitetima.

Osijeku treba jedno pravo pojačanje - Lovrić bi mogao biti taj

Lako je reći, ali treba pronaći takvog igrača. U HNL-u izvan Dinama nema previše izbora. Kristijan Lovrić bi, recimo, možda mogao biti taj, Bjeličin as na desetku. Jest skup, ali mogao bi sve vratiti s debelim kamatama.

Dovoljno je mlad da se na njemu dobro zaradi. Bez ulaganja i rizika nema ni profita. Zoran Zekić to zna najbolje. Njemu su u ključnom trenutku, kada je mogao zapucati i na sami vrh, umjesto dovođenja pojačanja počistili svlačionicu.

Bjelica je u situaciji da može ne samo spriječiti prodaju nego i zatražiti nova ulaganja. Ako do zimske stanke ostane za vratom Dinamu, veliki šefovi bi, ma gdje bili, u Osijeku, Budimpešti, Dubaiju, New Yorku ili Moskvi, možda mogli posegnuti duboko u džep. U tom slučaju drugi dio sezone mogao bi biti jako zanimljiv. Još ako se Rijeka uključi u utrku…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider