Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko tu koga...

Pozadina afere: Što se krije iza transfera velikog Dinamova talenta i koliko je novca u igri?

Gabriel Rukavina, mladi igrač koji godinama figurira kao velika Dinamova nada, na pragu je odlaska iz Maksimira, no postoji problem…

Gabriel Rukavina (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Priča o mladoj Dinamovoj nadi - Gabrielu Rukavini - dobiva sve intrigantniji i pikantniji obris. Možemo to već sve nazvati laganom aferom.

Denys Garmash Najzvučnije pojačanje u povijesti kluba neslavno završilo osječku epizodu nakon četiri mjeseca divider

Nejasno je tko mu je menadžer samo na papiru, a tko u stvarnosti. Tko samo figurira, a tko stvarno vodi poslove. Imena i nisu tako važna, puno je važnije da se lako osjeti da nešto ne štima na relaciji igrač – menadžeri – klub.

LA Galaxy želi Rukavinu i nudi 6 milijuna eura?

Kako god, u medijima se spominje mogući transfer u LA Galaxy, no to je još uvijek neizvjesno. Ključni je problem visina ponude, barem takvi signali stižu iz Plavih salona.

Neke informacije govore da se radi o tri milijuna eura odštete te da je problem potraživanje samog igrača, odnosno njegovih zastupnika. Rukavina navodno ima pravo na postotak od prodaje, a u Maksimiru bi to rado izbjegli jer nisu zadovoljni cifrom koja bi im ostala.

Takuya Ogiwara VIDEO Dinamo konačno predstavio novo pojačanje za kritičnu poziciju divider

No do mene su stigle informacije da se zapravo radi o ponudi kluba iz MLS-a od 6 milijuna eura, a u tom bi slučaju Dinamu pripao sasvim lijep iznos, pogotovo u kontekstu situacije. Ako je to točno, ako je doista riječ o 6 milijuna, onda to ne izgleda nimalo loše. Dapače, čini se odličnim.

Cinici će reći da je pomalo neobjektivno tražiti, a još teže dobiti neki briljantan iznos za igrača kojem matični klub ne daje adekvatnu minutažu, a na temelju čega se može zaključiti da mu zapravo ne vjeruje.

Mala minutaža

Usporedbe s, recimo, Stipom Biukom, po profilu sličnom igraču, ne drže vodu jer je Biuk prodan u SAD nakon zapažene role u seniorskoj momčadi Hajduka. Biuk je prije odlaska upisao 52 nastupa za Hajduk, a Rukavina je dosad tek sedam puta zaigrao za Dinamo.

Rukavina i njegovi zastupnici, koji god to bili, očigledno nisu zadovoljni statusom mladog igrača, odnosno minutažom. Činjenica jest da je Rukavina dosad dobivao malo prostora, a još je važnije što, realno, ne može računati na ozbiljniju minutažu ni u nastavku sezone.

Situacija je takva da Modre očekuje teška bitka s Hajdukom i Rijekom za naslov prvaka Hrvatske, pa će svaka utakmica biti prevažna, a konkurencija je u Jakirovićevoj momčadi poprilična, posebice u ofenzivnom dijelu.

Fayza Lamari i njezin slavni sin Kylian Mbappe Mbappeova majka postavila ultimatum slavnom sinu: Evo u što mora uložiti trećinu goleme zarade divider

E, sad, postavlja se pitanje zbog čega je Rukavina uopće odlučio produljiti ugovor i ostati u Dinamu? Ne znam je li dobio kakva slatkorječiva obećanja, jesu li možda presudile emocije ili financijska ponuda, no činjenica je da se moglo predvidjeti da teško može očekivati osjetniju promjenu statusa jer je Dinamo ulazio u turbulentno razdoblje u upravljačkom smislu, a nakon toga i u rezultatskom.

Mladi igrači moraju igrati, sjedenje na klupi je opasno

Netko vam može štošta obećati, ali tko zna hoće li sutra biti u Dinamu? Svjedoci smo da je politika maksimirskog kluba zadnjih godina potpuno nekonzistentna i nejasna. Mijenja se i leprša na vjetru kao leptir u zalasku dana.

A svakom mladom igraču trebale bi biti najvažnije minute. Mladi igrači moraju igrati kako bi se nastavili razvijati i oplemenili svoj talent, pogotovo kada su u godinama kao Rukavina.

On za nekoliko dana puni dvadeset godina, a može se reći da je još uvijek pred ulaskom u seniorski nogomet. To je kritično razdoblje u karijeri svakog nogometaša. Tu se zapravo sve lomi jer još godinu-dvije dvije sjedenja na klupi može biti kobno.

Ako u što skorije vrijeme ne napravi iskorak, ako zaostane u razvoju, a to je obično logična posljedica neigranja, karijera bi mu mogla otići nepovratno u krivom smjeru. Kad kola krenu nizbrdo, teško ih se zaustavlja. Primjera imate koliko hoćete.

Što se sve točno događa s Rukavinom, kakve se igre igraju u pozadini, teško je sa sigurnošću reći, do mene dolaze različite informacije zbog čega se oteže i stvaraju prepreke, no jasno je da Rukavina nije presretan statusom i da je dojam kako bi najradije otišao, ako se uskoro ništa ne promijeni, a već smo rekli da se teško može promijeniti.

Rastanak najbolja opcija, no problem je novac

Očekivati da će u ovom odsudnom trenutku za Dinamo imati prednost u odnosu na neke iskusnije i afirmiranije igrače nije pretjerano realno. Drugo je pitanje jesu li pristigli igrači na njegovoj poziciji doista bili potrebni i je li maksimirski klub pogriješio što nije puno jače forsirao Rukavinu.

Ne može se reći da je premlad jer vidimo da u puno većim klubovima od Dinama i znatno mlađi igrači dobivaju šansu u prvoj momčadi, primjer Barcelone je najbolji, no očito je zaključak struke bio da to još uvijek nije to.

Ako je to tako, ako u Dinamu ne vjeruju dovoljno u Rukavinu, ako misle da nije baš igrač kojeg treba snažnije forsirati, rastanak se čini najboljom opcijom za obje strane. Čini se da to i nije sporno, problem je samo iznos odštete.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider