Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogorčena borba za fotelje

Kriza u Barceloni dosegla točku usijanja: Prljava igra omraženog predsjednika, ovo se neće se svidjeti Messiju i senatorima

Najavljeni sastanak čelnika Barcelone zakazan je danas za 13:30 i trajat će nekoliko sati...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da je Josep Maria Bartomeu spreman na sve samo da se održi na mjestu predsjednika Barcelone. Ne ustručava se upotrijebiti sve alate koji su mu na raspolaganju. Pokazao je da je vičan prljavim igrama, na sve načine pokušava sabotirati najavljeni referendum.

Uprava Barcelone sinoć je poslala dopis potpredsjedniku Katalonskog parlamenta Pereu Argonesu, koji trenutačno vrši dužnost predsjednika, sa zahtjevom da suspendira referendum o smjeni predsjednika Barcelone, a koji bi se trebao održati 1. ili 2. studenog, zbog krizne zdravstvene situacije uzrokovane koronavirusom.

Argones je promptno odgovorio prebacivši odgovornost na Ministarstvo zdravstva. Najavljeni sastanak čelnika Barcelone zakazan je danas za 13:30. Spekuliralo se da bi na sastanku uprava mogla podnijeti ostavku zajedno s predsjednikom ili će barem jedan dio uprave odstupiti. To se najavljuje već neko vrijeme i nije iznenađenje.

Sastanak uprave trajat će satima

Međutim, katalonski mediji spekuliraju kako će se sastanak uprave vjerojatno odužiti sve dok ne dobiju jasan odgovor o tome hoće li se referendum suspendirati. Ako odluka bude da se ide na referendum, pretpostavlja se da će doći do ostavki.

Organizatori referenduma, oporba okupljena oko platforme pod nazivom „Više od pokreta“, očekuje od uprave kluba da najkasnije sutra odredi točan datum referenduma i počne s pripremama. U suprotnom će poduzeti mjere koje su dogovorili, ali još uvijek ne žele otkriti što točno.

gol expired Dalić objavio popis: Ispao standardni igrač Hrvatske, pretpozive dobila čak tri bivša hajdukovca divider

“Ovo nije Barça koja nam se sviđa. Želimo otvorenu i proaktivnu Barçu, a ne onu koja okreće leđa prijedlogu za izricanje povjerenja predviđenom u statutu. Izbjegavanje glasovanja bilo bi najočitije kršenje zakonskih akata u povijesti kluba“, istakao je na press-konferenciji Marc Duch, jedan od glasnogovornika platforme.

“Ne razmišljamo o drugom scenariju osim o glasanju 1. i 2. studenog. Statuti su jasni. Sutra se mora sazvati glasanje. Vjerujemo da će se masovno glasati za ostavku uprave. Nužno je da glasačke kutije budu pripremljene do 1. studenog", dodao je.

Bartomeu želi suspendirati referendum

Duch vjeruje da je uprava namjerno pokušava suspendirati glasanje kako bi se zadržala na pozicijama. Poslao im je jasnu poruku.

„Ako niste sposobni organizirati referendum, onda morate dati ostavke jer niste sposobni voditi klub.“

Što se tiče alarmantne zdravstvene situacije i njezina učinka na referendum, Duch ističe:

„To ne može utjecati na glasanje jer ovo stanje uzbune ima veća obilježja policijskog sata nego izvanrednog stanja. Nećemo glasati u barovima i restoranima, a ni po noći.“

gol expired Srpski nogometaš opisao posljedice sudara u Hrvatskoj: ''Imam krvarenje na mozgu, jedva su mi spasili jezik'' divider

Ako se referendum o smjeni predsjednika održi, bit će to tek treći u povijesti Barcelone. Prethodna dva bila su neuspješna. Dakle, još se nije dogodilo da na taj način bude smijenjen predsjednik Barcelone. Za raspisivanje referenduma oporba je morala prikupiti u kratkom roku nešto više od 16 tisuća potpisa sociosa Barcelone s pravom glasa.

Iako je uprava Barcelone na sve moguće načine sabotirala prikupljanje potpisa, optuživala je čak oporbu da lažira potpise, na kraju je službenom provjerom potpisa potvrđeno da ih je prikupljeno više od 18 tisuća. Referendum o povjerenju mora imati potporu najmanje dvije trećine sociosa, a izlaznost mora biti veća od 10 posto ukupnog broja članova kluba s pravom glasa. Trenutačno je takvih 140 tisuća.

Očajnički potezi omraženog predsjednika

Raspoloženje je među navijačima Barcelone takvo da je vrlo izvjesno da će biti prikupljen dovoljan broj glasova. Bartomeu je uglavnom omražen u katalonskoj javnosti, među većinom navijača, pa i u svlačionici. U zategnutim je odnosima s glavninom senatora Barcelone na čelu s Lionelom Messijem. Njih dvojica uopće ne komuniciraju.

Budući da su članovi uprave svjesni toga da nemaju dovoljnu potporu, pretpostavlja se da će većina podnijeti ostavke. Na taj bi način izbjegli javno poniženje da budu prvi u povijesti koji su smijenjeni na glasanju sociosa.

gol expired Pogba krenuo u oštar obračun s tabloidima koji su prenijeli njegov navodni odlazak iz reprezentacije divider

Slamka spasa im je da referendum bude suspendiran zbog zdravstvene situacije. Još uvijek nije jasno što će Bartomeu napraviti ako ne dođe do suspenzije, no pretpostavlja se da će i on odstupiti.
Međutim, Bartomeu je svojim dosadašnjim postupcima pokazao da nema skrupula te da se želi zadržati u fotelji po svaku cijenu do redovnih izbora koji su na rasporedu u ožujku iduće godine.

Nije isključeno da će povući očajnički potez i izaći na referendum u nadi da oporba neće skupiti dvije trećine potrebnih glasova, no prije toga će na svaki način pokušati suspendirati glasanje. U to ne treba sumnjati.

Bivši Vatreni i veliki realovac bocnuo Messija: "Ne znam je li egotrip, ali… Modrić je 50 posto Reala"

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider