Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stigao u Monako

Kovač stigao u čuveni trening-centar: Tu je palio i žario Dado Pršo! Morat će dobro pripaziti, nedavno se dogodila strašna tragedija

Nekoć je pod strmim stijenama La Turbieja i budnim okom Didiera Deschampsa špartalo hrvatsko "Hrabro Srce", a sada će se Kneževi pod paskom Nike Kovača pokušati vratiti u vrh francuskog i europskog nogometa…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Niko Kovač postao je novi trener Monaca. Hrvatski stručnjak danas je posjetio kamp osmerostrukog prvaka Francuske. Nakon slijetanja u Zračnu luku Nice-Azurna obala, hrvatski stručnjak zaputio se u Monacov trening-centar koji se nalazi na mjestu starog kamenoloma, a u blizini mjestašca La Turbieja, po kojem je i dobio ime. 

Kovač se tamo susreo s čelnim ljudima Monaca i formalno potpisao ugovor. U odboru za doček bili su Oleg Petrov, potpredsjednik i izvršni direktor kluba, Vijačeslav Ivanov, zamjenik generalnog direktora i sportski direktor Paul Mitchell.

gol expired Šok iz Francuske: Ove godine neće se dodijeliti Zlatna lopta, objasnili su i zašto divider

„To je veliki projekt, veliki izazov. Takve stvari mi se sviđaju. S Paulom, Olegom i cijelim timom dat ćemo sve od sebe. Željni smo posla i nadam se da nas očekuje svijetla budućnost“, kazao je Kovač u uvodu, a prenosi službena Monacova stranica.

Nakon frankfurtskog Eintrachta i Bayerna, Monaco je treći Kovačev klub u karijeri. Prije toga bio je izbornik mlade i seniorske reprezentacije Hrvatske.

„Na dobrom sam putu da započnem novi ciklus u novoj zemlji. Ovo je četvrta zemlja u kojoj sam radio. Cijenim Monaco i mislim da je ovo pravo mjesto i pravi projekt za mene“, kaže Kovač koji ću svoju momčad klesati u doista jedinstvenom trening-centru.

gol expired Što čeka Kovača u novom klubu? Već dugo lutaju, ulaganja su velika, a legenda i povratnik nisu se proslavili divider

La Turbie se nalazi u brdima iznad Kneževine Monaka, u francuskom departmanu Alpes-Maritimes. Osim po Monacovu trening-centru, koji je izgrađen 1981., te dugoj povijesti, mjesto se spominje još od rimskih vremena, La Turbie je poznat i po tome što je na obližnjim zavojitim cestama u prometnoj nesreći 1982. poginula Grace Kelly, slavna američka glumica i monegaška princeza.

Podsjeća na riječku Kantridu, tereni su praktički uklesani u stijene. U centru se trenutačno obavljaju građevinski radovi. Bivši hrvatski izbornik nije prvi put u La Turbie. Bio je tamo još 2001. i već se upoznao s jedinstvenošću Monacova trening-centra. Doduše, od toga je dosta toga izgrađeno i još se gradi. Kamp danas izgleda puno modernije.

gol expired Unitedovi navijači u nevjerici, fanovi umiru od smijeha: Pogledajte gluposti koje radi najskuplji stoper u povijesti divider

„Sjećam se ovog trening centra. Godine 2001. trenirali smo ovdje s Bayern Münchenom. Na toj je strani bilo terena (prikazuje renovirani dio La Turbieja). A ovdje je bio ulaz u teretanu“, prisjetio se hrvatski stručnjak.

Kovač će morati pripaziti. Ne znamo jesu li mu domaćini rekli da se u La Turbieju nedavno dogodila velika tragedija. Za vrijeme radova odlomila se stijena i pala na nesretnog radnika, klupskog zaposlenika. Na mjestu ga je usmrtila.

Iako centar izgleda dojmljivo, a pogled koji puca još je dojmljiviji, nije ugodno saznanje kada znate da vam stijene praktičke vise nad glavom. U to smo se osobno uvjerili kada smo prije 17-18 godina posjetili La Turbie kako bi napravili reportažu o tada sjajnoj momčadi Monaca i intervjuirali Dadu Pršu, stasitog Zadranina koji je bio u velikom usponu i uskoro je postao glavni igrač hrvatske reprezentacije.

Nekoć je pod strmim stijenama i budnim okom Didiera Deschampsa špartalo hrvatsko "Hrabro Srce", a sada će se Kneževi pod paskom Kovača pokušati vratiti u vrh francuskog i europskog nogometa.

gol expired Hajdukovo dijete zabilo nož u srce Splićanima: Njegovim golom Rijeka je nadmašila Hajduk u povijesti njihova derbija divider

Kovač je poznat kao trener koji traži čeličnu disciplinu i vodi računa o svakom detalju. Puno se služi i novim tehnologijama.

„Nakon treninga gledat ćemo video u odnosu na redoslijed izvedenih vježbi. Morat ćemo ih urediti i napraviti male videozapise kako bismo igračima pokazali što želimo od njih, što je važno.“

Iako puno financijski ulaže, Monacu nikako da krene. U posljednje tri godine imao je puno problema, promijenio je nekoliko trenera. Kovač je naslijedio Roberta Morena.

„Uvijek je teško kad osoba mora napustiti klub. Nadam se da će Moreno brzo pronaći novi klub. Želim mu sve najbolje u budućnosti“, zaključio je Kovač kojeg čeka veliki posao.

Monacovi vlasnici očekuju brz povratak u vrh francuskog nogometa, a to neće biti nimalo jednostavno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider