Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama u Münchenu

Kovač na rubu provalije: Veliki šefovi uneredili Bayern i Elf, a Hrvat će biti "Pedro"

Niku Kovača, hrvatskog hstručnjaka na klupi Bayerna, očekuje teška zadaća u sljedećih nekoliko dana…

Momčad Bayerna (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Niko Kovač dočekuje možda i ključnu utakmicu trenerske karijere u Bayernu s teškom glavoboljom. Na nezgodno gostovanje u Wolfsburg povest će psihološki uzdrmanu i posve demoraliziranu momčad. Nakon teških kritika koje je pretrpio uoči ligaške stanke, hrvatski stručnjak rastao se s brojnim Bayernovim reprezentativcima s nadom da će se vratiti u München osokoljeni pobjedama u nacionalnim selekcijama.

Dogodilo se upravo suprotno. Bayernovi profesionalci gube na svim frontama. Ne samo da se nisu osovili na noge, nego su još dublje potonuli. Kriza Bayerna poklopila se s dubokom krizom njemačke reprezentacije, što je prilično logično, jer radi se o spojenim posudama. Bayern već desetljećima daje najviše reprezentativaca u njemačku reprezentaciju, ali prepun je i inozemnih nogometaša, sve redom reprezentativaca svojih zemalja.

Međutim, malo tko od njih može se pohvaliti da je okusio slast pobjede u posljednje vrijeme. Od ukupno 11 Bayernovih igrača koji su otišli na reprezentativne akcije, samo su dvojica upisala pobjede sa svojim nacionalnim selekcijama. To su James Rodriguez i Renato Sanches.

Bayernovi igrači gube na svim frontama

Njemački reprezentativci Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Niklas Süle, Serge Gnabry i Thomas Müller pretrpjeli su poraze u sudarima s Nizozemskom i Francuskom, dok je Robert Lewandowski s Poljskom izgubio od Portugala i Italije, a Thiago Alcantara sa Španjolskom od Engleske. Španjolska je prije toga pobijedila Wales u prijateljskoj utakmici, ali Thiago nije bio u momčadi La Roje.

„Dobro smo odigrali protiv Francuske, ali opet smo izgubili. To nije dobar osjećaj. Ne znamo za pobjedu u posljednjih šest utakmica“, nakon povratka iz Pariza izustio je Mats Hummels deprimirajuće rečenice. Mislio je na šest utakmica koje su odigrali s Bayernom i Njemačkom.

Sedam Bayernovih članova Elfa posljednji je put nekoga pobijedilo 22. rujna, kada je Bayern slavio protiv Schalkea u Bundesligi. Dok su reprezentativci bili odsutni, Kovač je trenirao s trupama koje su mu ostale na raspolaganju, i to na čelu s Arjenom Robbenom i Franckom Riberyjem, senatorima koji drže ključeve svlačionice i koje se u Bayernu puno toga pita, pa i o tome treba li smijeniti trenera. Slučaj Carla Ancelottija eklatantan je primjer.

Veliki šefovi drže leđa senatorima

U posljednjih nekoliko godina nitko se nije imao snage obračunati s ostarjelim vedetama, koji su prema mnogima najveći problem Bayerna. Ni treneri ni veliki šefovi Bayerna, koji im zapravo drže leđa i time potkopavaju autoritet trenerima. Poveznica s njemačkom reprezentacijom također je lako uočljiva. Joachim Loew gurao je senatore u prvi plan bez obzira na lošu formu i doživio je debakl u Rusiji kakav Njemačka ne pamti. Usprkos velikom gnjevu njemačke javnosti, Loew ni nakon toga nije odustao od slične politike. Stoga ne čudi što je opet je pretrpio teške poraze.

Tek kada je dogorjelo do noktiju, tek kada je pritisnut uza zid sve glasnijim spekulacijama o otkazu, Loew je napravio vidljivije promjene protiv Francuske u posljednjoj utakmici. Bio je jednostavno prisiljen zbog javnosti i medija nešto mijenjati, inače bi se vjerojatno i dalje tvrdoglavo inatio.

Sve što je radio Loew u reprezentaciji već godinama se radi u Bayernu. Neki će cinici reći da je Low inzistirao na senatorima upravo zato da se ne zamjeri najmoćnijem njemačkom klubu. Naime, teško je dokučiti po kojoj je osnovi Thomas Mueller u posljednjih godinu-dvije u udarnom sastavu Elfa i Bayerna? Jer, krediti i stare zasluge su jedno, a trenutačna forma nešto sasvim drugo. Mueller je malo teži slučaj.

Elf i Bayern čvrsto vezani

Naime, teško se itko može sjetiti kada je posljednji put odigrao dobru utakmicu, tako da nije riječ samo o trenutačnoj formi, jer kada igrač dvije godine ne igra dobro, onda to nije tek prolazna kriza. Njemačka je u prošlosti uvijek bila velika zato što se za nju nije moglo igrati na konto stare slave. Vrijeme je prolazilo, ali to je pravilo dugo stajalo. Slično je bilo i u Bayernu. No, očito je da se običaji, pa i mentalitet, mijenjaju čak i u državama gdje biste to najmanje očekivali.

Kad se uzme u obzir kakve je teško shvatljive pogreške radio Bayern posljednjih godina, lista je podugačka, od primjerice smjene Heynckesa nakon osvajanja trostruke krune do prodaje Kroosa te forsiranja Robbena i Riberyja nauštrb Comana i Douglasa Coste, nije preveliko iznenađenje što je opet upao u krizu koja bi ovaj put mogla imati dublje posljedice.

Hoće li se kola slomiti na Kovaču, kao što su se prošle sezone slomila na Ancelottiju, tek će vrijeme pokazati. Puno toga ovisit će o utakmici s Wolsfburgom. Bayern već četiri utakmice ne zna za pobjedu, a ako se dogodi i peta, Kovač će to teško preživjeti. Sapunanje daske već je davno počelo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider