Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
UEFA poslala poziv

Konačno lijepo priznanje i za hrvatsku sudačku organizaciju!

Hrvatski pomoćni sudac Bojan Zobenica dobio je pozivnicu UEFA-e da sudi na skorašnjem U-19 Europskom prvenstvu u Finskoj...

Hrvatski pomoćni sudac Bojan Zobenica prvi slijeva (GOL.hr)

Hrvatskih sudaca neće biti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, već jako dugo nema ih na velikim seniorskim turnirima, ali hrvatska sudačka organizacija imat će predstavnika na predstojećem U-19 Europskom prvenstvu, koje će se održati u Finskoj od 16. do 29. srpnja.

Pozivnicu na turnir dobio je Bojan Zobenica, perspektivni pomoćni sudac iz Velike Gorice, inače rođen u Vinkovcima, gdje je proveo veći dio života i sudačkog staža. Lijepo je to priznanje za 34-godišnjeg Zobenicu, ali i za hrvatsku sudačku organizaciju, koja je ove sezone često bila oštro kritizirana, pa i sa stranica našeg portala. Eto, nakon brojnih minusa da upišemo i jedan plus za hrvatske suce.

U Finskoj će suditi suci iz zemalja koje se nisu plasirale na turnir. Nažalost, među njima je i Hrvatska koja je ispala u prvom krugu kvalifikacija, plasiravši se tek na treće mjesto u Skupini 1 iza Danske i Latvije, pa tako nije dospjela ni do Elitnog kruga kvalifikacija.

Zobenica se kao jedini hrvatski sudac našao među 14 odabranih europskih sudaca, šest glavnih i osam pomoćnih. Pomoćni sudac iz Velike Gorice ima već podosta iskustva u Prvoj HNL, a već četiri godine skuplja iskustvo i na međunarodnoj sceni. Bio je mahač na nekoliko utakmica kvalifikacija mladih reprezentacija, također i na nekoliko utakmica pretkola Europske lige, a nedavno je bio pomoćnik glavnom sucu Igoru Pajaču na prijateljskoj utakmici seniorskih reprezentacija Slovenije i Crne Gore. Drugi pomoćnik na utakmici bio je Ivica Modrić.

Pajač i Zobenica već su uigrani tandem i slove kao vrlo perspektivan kadar hrvatske sudačke organizacije koja od njih u bliskoj budućnosti puno očekuje. Zobenica je sve utakmice na međunarodnoj sceni odradio vrlo dobro i bez ozbiljnije pogreške, tako da to nije ostalo nezamijećeno od UEFA-inih sudačkih eksperata, što je i glavni razlog zašto je izabran da sudi utakmice U-19 Eura u Finskoj, gdje će suditi najmanje tri, a najviše pet utakmica.

Inače, na turniru sudjeluje osam europskih reprezentacija. U skupini A su domaćin Finska, Portugal, Norveška i Italija, a skupinu B sačinjavaju Turska, Ukrajina, Francuska i Engleska. Sve će se utakmice odigrati u dvama manjim finskim gradovima, Seinäjokiju i Vaasi.

Prve dvije momčadi iz svake skupine proći će u polufinale i automatski osigurati nastup na U-20 Svjetskom prvenstvu u Poljskoj sljedeće godine. Reprezentacije koje zauzmu treće mjesto u skupini u međusobnom će srazu odlučiti tko će biti peti putnik na Svjetsko prvenstvo u Poljskoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider