Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pitanje svih pitanja

Kamo će Bjelica i tko sjeda na klupu Osijeka? Kolaju dva kandidata, a moguć je i as u rukavu

Razrješenje Nenada Bjelice s mjesta trenera i sportskog direktora Osijeka nije iznenađujuće, to se moglo i očekivati, no pitanje je tko će naslijediti Bjelicu…

Dogodilo se ono što smo i predvidjeli – predsjednik Uprave Osijeka Ferenc Sakalj razriješio je Nenada Bjelicu dužnosti sportskog direktora i trenera slavonskog kluba.

gol expired Hajduku sada treba sportsko čudo da skine Dinamo: Bijeli se mogu uhvatiti za jednu šansu… divider

Prije dva tjedna Uprava Osijeka dala je bezrezervnu podršku Bjelici, ali takvu priču mogli su progutati samo nogometni početnici. Imamo previše sličnih utrka u nogama da ne bismo pročitali taj taktički potez Osijekovih čelnika.

Već odavno je jasno da Bjelica i Osijek ne mogu više zajedno te je bilo samo pitanje vremena kada će se i kako razići. Sve je mirisalo na to da je na spomenutom sastanku pao neki dogovor između Bjelice i Sakalja kako da to izvedu.

Podrška taktički potez

Jednu poruku poslali su javnosti i svlačionici, a što su doista dogovorili, ostalo je u četiri zida. Kad su već toliko zakasnili sa smjenom, Osječani su shvatili da mogu pričekati još dvije utakmice, i to dva derbija.

Nije bilo baš pametno smijeniti Bjelicu i novog trenera, pa makar i privremenog, poslati na giljotinu protiv Dinama u Maksimir, a onda u takvom raspoloženju čekati Hajduk u Gradskom vrtu. Izgoriš dok si trepnuo.

Osim toga, dana je i šansa Bjelici da se pokuša oprostiti od Osijekove klupe s pobjedom u barem jednom od dva derbija i tako barem malo ispegla debelo narušeni imidž.

Bjelica je toliko potonuo da više i nije imao što izgubiti. Da je izgubio i od Hajduka, ne bi se mogao odveć dublje zakopati, a s pobjedom je barem donekle popravio dojam. Ipak je lakše otići s pobjedom, nego nakon niza negativnih rezultata.

Ocjena Bjeličine ere u Osijeku

Prema reakcijama i gestikulacijama nakon posljednjeg sučevog zvižduka, vidjelo se koliko mu znači ta pobjeda protiv Hajduka, iako je vjerojatno znao što će ga dočekati dan poslije.

Bjeličin rada u Osijeku može se valorizirati na više načina i tu svatko ima svoje mišljenje. Što su veća očekivanja, veća su i razočarenja. To je neki sukus.

gol expired Stigla službena potvrda: Nenad Bjelica više nije trener Osijeka! divider

Nakon prve sezone, u kojoj je, realno, prebacio očekivanja, Osječanima su porasli apetiti. Bjelica je zbog toga i doveden – da podigne ambicije i napadne trofeje. Osijek je doveo Bjelicu da ih povede u utrku s Dinamom za naslov prvaka i da napravi iskorak u Europi.

Aspiracije nisu bile tajne, to su i sami najavljivali, od Bjelice do čelnika kluba. Pa nije Osijek dao Bjelici toliki ugovor i ovlasti da stalno bude drugi, a kamoli treći i četvrti. Sigurno nije značajno povećao proračun kluba da ispada od Kizilžara i sličnih klubova.

Bjelica je najviše kiksao u Europi

U suštini, Bjelici su glave došli katastrofalni rezultati u Europi. Osječani su u HNL-u možda očekivali više, kao i u domaćem Kupu, no zacijelo su očekivali puno više u Europi. Ako je bilo nerealno da skine Dinamo, posve realno je bilo očekivati iskorak u Europi.

Bjelica je tu najviše zakazao, tu mu se brod najviše nagnuo. Da je uspio u Europi, to bi sve ostalo pokrilo. Bjelici se dogodilo ono što mu se često događalo tijekom karijere: faktor druge ili treće sezone.

U prvoj sezoni napravio bi pomak naprijed, a onda kada bi svi očekivali novi iskorak, uslijedila bi stagnacija, pa i pad igre i rezultata. Očito je da svojim stilom vođenja brzo izmoždi momčad, fizički i još više psihički.

A sve to nerijetko prate i visoke napetosti u radu s klupskim vodstvima. Tako je bilo na više adresa, pa i na posljednje dvije; i u Dinamu i Osijeku.

Problem je napadačka igra  

Bjelica je jamačno kvalitetan trener, koji je nekoliko puta pokazao da je u stanju brzo posložiti i osoviti posrnule momčadi na noge, no dojam je da ima problema kada treba povećati ili barem zadržati intenzitet te dalje raditi na razvoju igre, posebno u ofenzivnom smislu.

Je li Dambrauskas pravi čovjek za Hajduk?

Ukupno glasova:

Teško mijenja svoju filozofiju, ali to je tako kod većine trenera. U svakom poslu ima uspona i padova, svi treneri imaju bolja i lošija razdoblja, pa Bjelica nije iznimka.

Vidjet ćemo koja će mu biti sljedeća destinacija i kako će na njegov trenerski imidž utjecati rad u Osijeku. Tek tada će se moći davati bolje procjene. Zasad je sve upitno. Ne tako davno priče o povratku u Dinamu nisu bile realne, ali ni bez osnove.

Koliko je realan povratak u Dinamo?

Ako su istinite glasine da je izgladio odnos s Mamićima, sve je moguće. Ante Čačić trenutačno je čvrsto u sedlu, no u Maksimiru se brzo mijenja vrijeme. Po tome mu može parirati samo Rrt dobre nade.

To će ipak teško ići jer Zdravko Mamić više nije apsolutni šef Dinama i njegove želje više nisu nepisani zakon. Sve češće mu se naredbe odbijaju od zidova Plavih salona. Već sam pisao da se formirala jaka suparnička struja koja zgrće sve više ovlasti i utjecaja, a ta struja nije baš sklona Bjelici, najblaže rečeno.     

Sve je nesigurno, ali jedno je prilično sigurno – plaću i ovlasti koje je imao u Osijeku neće tako skoro dobiti niti jedan trener u HNL-u.

Tko sjeda na klupu Osijeka?

E, sad, najvažnije sljedeće pitanje je tko će zamijeniti Bjelicu na klupi Osijeka? Već nekoliko dana u nogometnim kuloarima kolaju informacije da je Ognjen Vukojević glavni favorit za preuzimanje Osijekove klupe.

Kada je najavio odlazak iz Ukrajine i povratak u hrvatski klupski nogomet, vatra se još više rasplamsala. Vukojević kao glavni trener i Osječanima dobro poznati Mate Neretljak kao pomoćni.

Ne znam koliko u ovoj priči ima istine, ali ima dosta koincidencije koja bode oči. Pojava tih spekulacija i Vukojeviće izjave koincidiraju s potragom Osijekovih šefova za novim trenerom.

Vukojević i Zekić kandidati?

Povratak Zorana Zekića u Gradski vrt već odavno se spominje u raznim kombinacijama. Recentni uspjesi sa Slavenom sigurno mu pojačavaju šanse. Ne treba zaboraviti da je Zekić s Osijekom bio nadomak plasmana u skupinu Europske lige. I to u vrijeme kada je proračun bio daleko skromniji.

Izbacio je te sezone FC Santa Coloma, Luzern i veliki PSV, dok je protiv bečke Austrije ispao zbog gola u gostima. Bilo je tu puno nesreće, u prvoj utakmici Osijek je promašio i penal…

U međuvremenu Zekić je trenerski napredovao, to najbolje pokazujem radom u Slaven Belupu. I opet je napravio nešto u vrlo skromnim uvjetima.

Dakako da mu je prednost što je ljubimac Osijekovih navijača i što nije napustio Gradski vrt zalupivši vrata. To je jako važno za vraćanje dobre atmosfere u klubu i oko njega. Goran Tomić je slobodan i možda se prometne u moguće rješenje.  

Budući da Osijek ima novca i može dobro platiti, lako je moguće da njegovi šefovi imaju nekog asa u rukavu. Treba još malo pričekati da se voda razbistri. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider