Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
osvježenje u domaćem nogometu

Kako je kvartovski klub postao hit: U sjajnom nizu ostavili Hajduk i Dinamo u prašini

Ponovili su uspjeh šampionskog Zagreba iz 2002. i u završnici sezone nadmašili mnoge domaće teškaše. Kvartovski klub iz zapadnog dijela Zagreba pravo je osvježenje na domaćoj nogometnoj sceni...

Galerija Anderson Emanuel (Foto: Screenshot) Bouyan Feng (Foto: Screenshot) Jose Manuel Aira (Foro: Luka Stanzl/PIXSELL)

Nogomet često stvara neočekivane rasplete i piše neobične priče. Jednu takvu ove je sezone ispisao kvartovski prvoligaš NK Rudeš.

Pod vodstvom Igora Bišćana prošle su sezone prvi put u povijesti osigurali ulazak u prvoligaško društvo. Pozornost su odmah privukli suradnjom sa španjolskim prvoligašem Alavesom, s kojim su potpisali ugovor na 10 godina.

''Deportivo Rudeš'' odmah je dobio internacionalni štih: iz Alavesa je stiglo nekoliko igrača i trener Inaki Alonso, Bask najpoznatiji po rušenju Real Madrida u Kupu kralja s malim Real Unionom.

Iako je sa sličnom praksom nastavio i u Hrvatskoj – Rudeš je pod njegovim vodstvom srušio Hajduk na Poljudu te uzeo bod protiv Dinama i Osijeka – u početku se činilo da će se kvartovski klub grčevito boriti za ostanak, a povratak među drugoligaško društvo dugo je izgledao kao realnost.

Španjolac na klupi preporodio Rudeš

Rudeš je u prvom dijelu sezone rijetko skupljao bodove i tavorio je pri dnu ljestvice u društvu Istre i Cibalije. Uslijedile su trenerske smjene; Alonsa je zamijenio Dinko Jeličić koji je momčad vodio u samo četiri utakmice, nakon čega je na klupu sjeo Španjolac Jose Manuel Aira.

Pod njegovim je vodstvom krenuo proljetni preporod Rudeša, koji je nevjerojatnim nizom postao pravi hit prvenstva.

Jose Manuel Aira (Foro: Luka Stanzl/PIXSELL) Jose Manuel Aira (Foro: Luka Stanzl/PIXSELL)

Kada se uzme zadnjih devet kola kao uzorak, Rudeš je najbolja momčad lige: u tih devet susreta osvojili su 22 boda, najviše u ligi. Zanimljivo, druga je Lokomotiva s 20, Rijeka treća sa 17, Hajduk četvrti s 15, Osijek peti s dva boda manje, a Dinamo tek šesti sa skromnih 11 bodova.

Impresivna je i tablica kompletnog proljetnog dijela prvenstva: Rudeš je u tih 17 utakmica osvojio 27 bodova, što ga čini trećom najboljom momčadi drugog dijela prvenstva. Više bodova skupili su samo Rijeka (32) i Hajduk (28).

Ponovili uspjeh šampionskog Zagreba

Rudeš je postao prvi klub nakon šampionskog Zagreba iz sezone 2001./2002. koji je u istoj sezoni srušio sva četiri najveća kluba: Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek. Hajduk su srušili čak dvaput, a Dinamu su uspjeli pokvariti proslavu naslova prvaka u predzadnjem prvenstvenom kolu.

Rudeš je, doduše, takav rasplet najavio i uoči utakmice. Klub je postao poznat po duhovitoj promociji svojih utakmica; za Hajduk su se pripremali uz taktove pjesme ''Krivo je more'', prvi Kinez u povijesti HNL-a Bouyan Feng zasvirao je u tamburaškom sastavu uoči utakmice s Cibalijom, dok su Dinamu poručili da dolaze po skalp koji im nedostaje.

Rečeno – učinjeno. Strijelac je bio angolsko-portugalski nogometaš Anderson Emanuel, koji se istaknuo kao ponajbolji igrač koji je stigao na posudbu iz Alavesa – bio je to njegov treći gol u 12 utakmica za klub.

"Totalno drukčiji od drugih"

Ipak, vjerojatno je najbolji igrač ove sezone upravo ''domaći proizvod''. Desetka Rudeša Karlo Kamenar četvrti je u poretku za Žutu majicu Sportskih novosti – ispred njega su Heber, Dani Olmo i Franck Ohandza, što po tom izboru Kamenara čini najboljim hrvatskim igračem HNL-a.

Zanimljivo, Kamenar je dijete Dinama, u čijim je mlađim kategorijama igrao s Mateom Kovačićem, ali u manje-više vječnom hrvatskom prvaku nije se probio do prve momčadi. Zaobilaznim putem ipak je došao pod svjetla reflektora – dobru sezonu najavio je već u prvom kolu kada je u remiju protiv Osijeka zabio prvi povijesni prvoligaški gol Rudeša.

34 utakmice kasnije Rudeš je hit prvenstva. Od momčadi koja se borila za ostanak postali su noćna mora za domaće teškaše i neobičan klub koji po mnogočemu opravdava svoj slogan ''totalno drukčiji od drugih''.

U često sumornoj domaćoj nogometnoj svakodnevici Rudeš se istaknuo kao pravo osvježenje na terenu i izvan njega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider