Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Putem Rijeke

Španjolski prvoligaš ušao u hrvatski klub: "Cijeli svijet zna za vaše igrače"

Iako ih međusobno dijeli gotovo 2 tisuće kilometara, Alaves i Rudeš od danas su i službeno dva bratska kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nesvakidašnja suradnja jednog hrvatskog i španjolskog kluba. Radi se o drugoligašu Rudešu i članu Primere - Alavesu. Priča koja je najavljena još u studenom, sada je potvrđena potpisivanjem ugovora na 10 godina.

U tom razdoblju, Španjolci će pomoći Rudešu da stasa u snažnog hrvatskog prvoligaša, dok će s druge strane Rudeš prvo njima nuditi svoje talente.

Kerejeta: Hrvatska je zanimljivo tržište

Iako ih međusobno dijeli gotovo 2 tisuće kilometara, Alaves i Rudeš od danas su i službeno dva bratska kluba. Španjolci će Rudešu pomoći u organizaciji kluba i financijskom jačanju, dok će naš drugoligaš Alavesu omogućiti ulazak na ovdašnje tržište: u sportskom i gospodarskom smislu.

"Hrvatska je za nas jako važno tržište. Ne samo u nogometnom i općenito - sportskom smislu, jer cijeli svijet zna koliko velikih igrača Hrvatska ima, već i u gospodarskom smislu, jer na ovaj način širimo tržište svim našim partnerima i sponzorima", kaže Haritz Kerejeta, glavni direktor Alavesa.

Alaves je osnovan prije 96 godina, a najveći uspjeh klub je ostvario 2001. godine kada je igrao finale tadašnjeg Kupa UEFA-e protiv Liverpoola, no valja naglasiti kako je to klub koji je najveći dio vremena igrao u drugoj španjolskoj ligi: 37 sezona, naprema 12 sezona koje je igrao u prvoj ligi. No, ove sezone ide im jako dobro: drže 10. poziciju od ukupno 20 klubova, a uspjeli su izboriti i finale Kupa kralja protiv Barcelone.

Bišćan: Svi znamo koliko mi imamo kvalitetnih igrača

Ovakav tip međunarodne suradnje nije prečest, ali ima nekoliko primjera. Za trenera Rudeša, Igora Bišćana, stvar je zapravo logična.

"Svi znamo koliko mi imamo kvalitetnih igrača, da smo nacija koja je puna talenta, ne samo za nogomet nego i kad su sve sportske igre u pitanju. Kad se to malo uzme u obzir, ta stvar je sasvim logična", kaže Bišćan.

Nas je zanimalo što će se dogoditi s Rudešovim talentima i kakva je financijska strana dogovora kada su transferi igrača u pitanju.

"Alaves ima pravo prvokupa i pregovara sa igračem. Ako se dogovore da ide u Alaves, Rudeš dobiva određenu naknadu. Ako Alaves nije zainteresiran za tog igrača, a mi pronađemo drugi klub, onda smo također dogovorili koliko od tog transfera ide Alavesu, a koliko Rudešu", objašnjava Ivan Knežvić, predsjednik Rudeša.

Što se tiče rezultatske strane priče, Rudeš je vodeći u 2. HNL i na pravom putu da postane novi prvoligaš. A konačni cilj je da kroz 10 godina, uz podršku španjolskog partnera, dosegne razine na kojima je Rijeka danas.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider