Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kranjčari najuspješniji

Najveće Dinamove dinastije: Tri generacije u Modrom dresu imaju samo dvije obitelji

Samo su dva primjera u kojem se obiteljska tradicija u zagrebačkom Dinamu protezala na tri generacije. To su obitelji Braun i Jovićević.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U posljednjim danima prije nego što je koronavirus paralizirao svijet, u susretu Milan - Verona za 'Rossonere' je zaigrao Daniel Maldini (17) postavši treća generacija Maldinija koja je zaigrala u dresu talijanskog velikana u Serie A.

Prije njega za Milan je zaigrao i njegov djed Cesare, a potom i otac Paolo. Cesare i Paolo su u dresu kluba sa San Sira osvojili ukupno 31 trofej pri čemu i šest europskih naslova prvaka, pa Daniel neće imati lagan zadatak kako bi nadmašio oca i djeda.

Svoje "dinastije" ima i hrvatski nogometni prvak Dinamo, a samo su dva primjera u kojem se obiteljska tradicija u Maksimiru protezala na tri generacije. To su obitelji Braun i Jovićević.

Mirko Braun, poznatiji pod nadimkom 'Charlie' je 'plesao' u Dinamovoj slavnoj 1967. godini, njegov sin Davor u također povijesnoj plavoj 1982., dok Patrik i Dominik nastavljaju djedovu i očevu tradiciju.

gol expired Bivša zvijezda Chelseaja pobjegla iz Turske jer prvenstvo nije prekinuto divider

Patrik je na početku ove sezone već bio dio maksimirske momčadi na međunarodnoj sceni, bio je u sastavu plavih na tradicionalnom juniorskom turniru Mladen Ramljak. Nažalost, Davor Braun, popularni “Charlie mlađi”, prošlog petka iznenada preminuo u 57. godini.

Obiteljska tradicija u Dinamu protezala se na tri generacije u samo još jednom slučaju - obitelji Jovičević. Čedo je igrao za 'modre' 70-tih godina prošlog stoljeća, njegov sin Igor, koji je bio označen kao nasljednik Zvonimira Bobana i u ljeto 1991. je potisao za Real Madrid, danas je trener Dinama II, a Filip je član druge momčadi "modrih".

Zanimljivo je da je obitelj Jovićević, gledajući po ulozi u momčadi, “prošarala” cijeli teren: Čedo je bio lijevi branič, Igor playmaker, dok je Filip desno krilo, a Igorov najmlađi sin Marcos je vratar.

gol expired Legendarni predsjednik Reala završio u bolnici: Kupio je Šukera i Mijatovića svojim novcem i vratio naslov prvaka Europe divider

Kroz povijest kluba svakako je najuspješnija loza Kranjčar. Zlatko je i danas jedan od najomiljenijih Dinamovih igrača u povijesti, a veliku je popularnost dosegao je i njegov sin Niko, koji je, baš kao i otac, prošao kompletnu maksimirsku školu i potom zablistao u prvoj momčadi.

"Puno je primjera u kojima su dubok trag u Dinamu ostavili očevi i sinovi ili, kako ih volimo simpatično nazivati - Dinamove "dinastije". Široj su javnosti, naravno najpoznatiji Zlatko i Niko Kranjčar koji zajedno imaju više od 400 službenih nastupa, a obojica su nastupila i za reprezentaciju. Bila su još dva Dinamova primjera gdje su i otac i sin zaigrali za reprezentaciju - Branko i Željko Stinčić, obojica nekadašnji popularni vratari, a u novije doba Sejad i Alen Halilović," kazao je za Hinu Dinamov kroničar Miroslav Tomašević.

Otkrio je kako je kako su prvi slučaj “plave dinastije” bili otac i sin Ribić. Stjepan je nastupao u Građanskom tridesetih godina, dok je mlađi Berislav bio dio plave momčadi 30 godina kasnije.

gol expired Engleska najviše profitirala odgodom Eura: Četiri pojačanja koja čine zastrašujuću momčad divider

"Još jedan bivši igrač plavih iz doba Građanskog, popularni Bernard Benda Hügl, kasnije i trener maksimirske momčadi, imao je nasljednika u plavome dresu. Njegov sin, Bernard Hügl junior, igrao je za Dinamo 1958.," otkrio je Tomašević.

Primjera je bilo još. Proslavljeni maksimirski čuvar mreže iz 70-ih godina, Željko Stinčić, nastavio je stopama svojega oca Branka, također nekadašnjega Dinamova vratara.

Početkom je 70-ih godina za Dinamo nastupao Marijan Bradvić čiji je sin Mislav, nakratko nastupao u Dinamu 2001.

Marko Marić, sin bivšega maksimirskog vratara Zvonka, pripada naraštaju Nike Kranjčara, zaigrao je za prvu Dinamovu momčad, a kratko bio i u francuskom Lilleu.

Jedan je službeni nastup upisao i Dinko Miljković, sin popularnoga braniča iz sedamdesetih, Ivice Gagija Miljkovića. Za plave je igrao i Antun Palić, sin nekad popularnog igrača maloga nogometa, a nakratko i Dinama, Josipa Palića.

Lionel Messi i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Tri velike zvijezde na meti Barcelone: Prljavi plan koji bi mogao izazvati pravi rat divider

U novije je doba pažnju privukao i Zvonko Pamić, koji je, baš kao i njegov otac Igor nosio plavi dres.

Zapažene uloge imali su i tata i sin Halilović. Sejad je bio u srcu veznoga reda u prvom Dinamovu naslovu u HNL-u 1993. godine, dok su sinu Alenu u mlađim danima, po nogometnom profilu, znanju, vještini i potencijalu, mnogi najavljivali veliku svjetsku karijeru

I Jovićevićev asistent u stručnom stožeru Dinama II, Domagoj Kosić, također ima plavi obiteljski background. Otac Vladimir igrao je za Dinamove juniore, sam je Domagoj bio u prvoj momčadi plavih, a u mlađim je kategorijama nastupao i Domagojev sin Filip.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider