Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
brutalne odgojne metode

Nekoć velika nada otkrila kako je izgledao surovi svijet nogometa: "Takvi tipovi su idioti"

Odmalena je bio označen kao nogometno čudo od djeteta, a takav status ima i svoju mračnu stranu zbog koje su, po njemu, propali mnogi igrači koji su bili i veći talenti od njega.

Galerija Joe Cole (Foto: AFP)

Plemeniti, kreativni nogometaši kroz povijest engleskog nogometa bili su prilično rijetka pojava. Engleski nogomet rijetko je stvarao ''desetke'' i nogometne umjetnike, pa ne čudi da su takvi igrači na posebnoj cijeni na Otoku i da se od njih u pravilu puno očekuje.

Jedna od tih rijetkih biljki bio je Joe Cole, ofenzivac ponikao u West Hamu i nekoć velika nada engleskog nogometa. Čak i legendarni Pele svojevremeno je pohvalio Coleove vještine rekavši da ''igra poput Brazilca''.

Međutim, iako je imao vrlo bogatu i uspješnu karijeru, engleski komentatori često su za njega govorili da nije ispunio potencijal koji je pokazivao u mlađim kategorijama. U opširnom i vrlo zanimljivom intervjuu za engleski Telegraph otkrio je kako je bilo nositi se s velikim očekivanjima i statusom nogometnog čuda od djeteta, ali i ponekad prilično brutalnim ulaskom u svijet profesionalaca.

"Novine su pisale da zarađujem više od premijera. Bio sam označen, a to nije bila istina..."

''Kad mi je bilo 15, probudio sam se jednog jutra i na zadnjoj stranici novina vidio vijest da zarađujem više od premijera. Pisalo je da zarađujem 5.000 funti tjedno što nije bila istina. Otišao sam u školu i od tog dana se odnos učenika, učitelja i ostalih prema meni promijenio. Nosio sam se s time smijehom i humorom, ali mrzio sam to.''

''Jednom mi je profesor pred razredom bacio sarkastičan komentar o tome. Nije razmišljao o tome da se tog 15-godišnjaka razvlači po novinama, nije ga bilo briga kako se možda osjećam. Na njegov komentar sam se našalio - posudit ću vam koju funtu, gospodine.''

Pregled posljednjeg dana prijelaznog roka: Hajduk prodao Saida, Barcelona morala odmah kupovati Prijelazni rok Willian i Šime Vrsaljko (Foto: AFP) Yannick Carrasco (Foto: AFP) Marouane Fellaini (Foto: AFP)

''Svaku utakmicu koju sam igrao bio sam dječak s 5.000 funti tjedno, a nisam zarađivao ništa, dobio bih samo za putne troškove. Bio sam označen čovjek, ili bolje reći dječak. Ali nisam znao za drugo, to je bila moja stvarnost.''

''Čujete za sve te wunderkindove koji krenu krivim putem. Bilo je talentiranijih od mene, ali nisu uspjeli jer se nisu mogli nositi sa stvarima izvan nogometnog terena.''

"Bilo je starijih igrača koji su gazili mlade. Mislio sam da su idioti"

Sa 17 godina Joe Cole debitirao je za West Ham. Otkrio je da je inicijacija u svijet profesionalaca na trenutke bila poprilično okrutna.

"Bilo je dobrih, iskusnih igrača s kojima sam mogao razgovarati i učiti od njih, ali bilo je i onih ne tako dobrih. Neću ih imenovati, ali na treningu bi vas nagazili i ignorirali."

"Na jednom od mojih prvih gostovanja bio sam u sobi s još jednim mladim igračem. Stariji igrač ušao je u sobu, sjedio sat vremena na mom krevetu i uopće nije razgovarao sa mnom. Ignorirao me i htio me uplašiti, bilo mi je tako nelagodno da se nisam micao. Također bi me često 'istukao' na treningu, prema meni je bio posebno žestok. Mislio sam da su takvi tipovi idioti, a to mislim i danas."

"Mislim da toga više nema, što je odlično. Moja generacija se brinula za mlađe igrače. Odličan je način na koji se danas tretira mlađe dečke jer oni su samo djeca. Čujete neke bivše igrače kako govore da djecu treba očvrsnuti, ali zašto bi to nekome radio?"

Cole je nakon pet sezona u West Hamu prešao u Chelsea, tada rastuću silu zahvaljujući novcu Romana Abramoviča. U plavom dresu odigrao je sedam sezona i osvojio sedam trofeja.

Kasnije je igrao za Liverpool, Lille, opet West Ham, Aston Villu, Coventry i američki Tampa Bay Rowdies, u kojem je krajem 2018. zaključio karijeru. Za Englesku je odigrao 56 utakmica i zabio 10 golova.

Maradona napao FIFA-u, a Bobanu poručio: "Prihvatio si sve loše strane. Idemo u ring" Diego Maradona (Foto: AFP) Diego Maradona (Foto: AFP) Diego Maradona i srednjaci (Screenshot) +2 Diego Maradona u transu (Screenshot)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider