Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Jesu li čelnici HNS-a moćniji od države? Sukob s Hajdukom podignut na još višu razinu!

Iako nije bilo većih iznenađenja što se tiče izbora predsjednika, Izborna skupština HNS-a ipak je protekla u dosta burnom ozračju...

Damir Mišković i Davor Šuker (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

Za oporbu, doduše malobrojnu, farsa i prevara, za vladajuće posve legalna Skupština HNS-a. Predstavnici Hajduka i Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, njih četvorica, napustili su Skupštinu s jasnom porukom da je nelegalno sazvana. To je bio znak da NS Splitsko-dalmatinske županije neće dobiti svog predstavnika u Izvršnom odboru. Marko Erceg nije izabran, a i da je izabran, vjerojatno ne bi prihvatio funkciju, jer bi time priznao legitimitet Skupštini.

Kao i obično, nije moglo proći bez skandala. Predsjedniku NO-a Hajduka Slavenu Marasoviću isključen je mikrofon dok je govorio za binom. Prilično nisko pa i smiješno, zapravo tragikomično.

Na glasovanju za predsjednika samo je Dario Šimić bio protiv Šukera, dok su predstavnici Rijeke Mišković i Šćulac te Zadranin Reno Sinovčić ostali suzdržani. Mišković je, kao, suzdržan, a kasnije je izabran na mjesto dopredsjednika HNS-a. Ma ništa sumnjivo i simptomatično, jel tako?

Ruku za Šukera podigli su čak i predstavnici Rudeša koji su bili protiv njega na nedavnoj sjednici ZNS-a. Simptomatično je da su koji dan poslije dobili izdašnu donaciju HNS-a u vidu sportskih rekvizita, točnije lopti. Ne kažemo da su se čelnici Rudeša samo zbog toga predomislili, ali koincidencija je prilično znakovita.

Kako god, čini se da će pune ruke posla imati Sportska inspekcija i vrlo vjerojatno Upravni sud. Oni će ispitati legalnost i legitimnost Skupštine i njihova odluka će biti jedino mjerodavna. A svi znamo koliko su ažurne i učinkovite državne institucije, posebice pravosuđe. Tko zna kada ćemo saznati je li doista Skupština bila u skladu sa zakonom i propisima, odnosno je li bila legalna ili ilegalna? Možda će se prije promijeniti saziv Skupštine, nego što će biti donijet pravorijek državnih institucija. Dakle, moglo bi biti po onoj staroj „ujeo vuk magare“.

Do tada Davor Šuker ostaje predsjednik HNS-a, a krovna kuća hrvatskog nogometa nastavit će, prema svemu sudeći, raditi po starom, nadasve transparentno i učinkovito, ako ćemo se šaliti. Konačno smo saznali koliko je točno potrošeno na pripremu projekta i terena za izgradnju kampa na Sveticama, od čega je HNS u međuvremenu odustao. Ukupni troškovi iznosili su 15.7 milijuna kuna, uključujući izgrađeni teren koji je stajao cca. šest milijuna kuna. Opet smo dobili samo grube troškove, ali ništa detaljizirano i specificirano. Možda jednog dana.

Ako se po jutru dan poznaje, prilično je jasno da će vrhuška HNS-a nastaviti autistično ploviti bespućima hrvatskog nogometa, koji nikako da doživi katarzu. Teško je povjerovati da ćemo u skoro vrijeme vidjeti neke ozbiljnije promjene. Netko sa strane mogao bi steći dojam da je HNS moćniji od države. Čelnici HNS-a očito nisu ozbiljno primili upozorenja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Premijer je dobrano zakasnio s kritičkim osvrtom, mogao se davno prije javiti, a iskusni lisci u HNS-u lako su iščitali što to zapravo znači. Njima je to prešutna aklamacija i potvrda njihovoj moći, ako ne to, onda tek izjava radi izjave, pranje pred javnošću, kao, pokušali smo nešto, ali, eto, jednostavno ne ide. Ili još bolje, ne smijemo se miješati u poslove HNS-a, sport treba depolitizirati, i sve to dok u isto vrijeme na ključnim pozicijama HNS-a godinama uglavnom sjede ljudi s iskaznicama političkih stranaka, daleko najviše HDZ-a. Mnogi od njih su obnašali visoke stranačke i državne funkcije. Toliko o depolitizaciji sporta, napose nogometa.

Kad podvučemo crtu, možemo predvidjeti nastavak otvorenog antagonizma HNS-a s Hajdukom i dalmatinskim nogometnim središtem. Čak bismo mogli reći da je sukob podignut na još višu razinu! Hoće li sukob eskalirati, u što se to može izroditi i što će se događati sljedećih tjedana i mjeseci, možemo samo zamisliti. Ne želimo biti zloguki prognozeri, ali već vidimo da ćemo se još svega nagledati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider