Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mišković i svetina dopredsjednici

Šuker izabran za predsjednika HNS-a, predstavniku Hajduka prilikom govora isključili mikrofon

Davor Šuker izabran je za novog predsjednika HNS-a na burnoj skupštini u Zagrebu.

Galerija Damir Mišković i Davor Šuker na Skupštini HNS-a Slaven Marasović na Skupštini

Dosadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker i iduće četiri godine vodit će hrvatski nogomet.

Na Izbornoj skupštini održanoj u hotelu Sheraton Šuker je pobijedio s 47 glasova za. Jedini koji je od prisutnih glasao protiv izbora Šukera bio je Dario Šimić. Prilikom glasovanja u dvorani je bio 51 od 59 skupštinara. Damir Mišković bio je suzdržan na glasovanju, kao i drugi predstavnik Rijeke Dejan Šćulac te Reno Sinovčić.

Odbor za hitnost - sedam najmoćnijih ljudi koji može odlučiti o svemu

Za dopredsjednike HNS-a izabrani su Ante Kulušić, Robert Markulin, Damir Mišković i Tomislav Svetina, a na prijedlog predsjednika Šukera posebno je za prvog dopredsjednika postavljen Ante Vučemilović-Šimunović. Njih petorica te Davor Šuker i Damir Vrbanović činit će i Odbor za hitnost koji u nekim situacijama može donositi odluke mimo Izvršnog odbora.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su Željko Biondić, Đuro Bukvić, Nenad Črnko, Dubravko Galović, Nenad Horvatić, Davor Ivić, Mato Kljaić, Ante Kulušić, Josip Kuterovac, Drago Lucić, Robert Markulin, Damir Mišković, Slavko Prišćan, Tomislav Svetina, Ante Vučemilović-Šimunović i Ile Topuzović.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Dio oporbe napustio skupštinu nakon isključivanja mikrofona

Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmtinskog nogometnog saveza napustili su izbornu skupštinu  uz tvrdnju kako nije legalna.

"Skupština je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom poslovniku. Stari poslovnik nije u skladu sa Zakonom o sportu, a sada ga na ovoj Skupštini žele promijeniti, zbog čega je ova Skupština nelegalna. Zbog toga tražimo raspuštanje ove Skupštine," kazao je Ivan Kos predsjednik Uprave Hajduka.

Njegov prijedlog je odbijen nakon čega su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza napustili dvoranu.

Slaven Marasović na Skupštini Slaven Marasović na Skupštini

Prigovor na promjenu dnevnog reda i mijenjanje poslovnika prvi je imao predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović. Za vrijeme njegova izlaganja Marasoviću je isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona.

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog županijskog nogometnog saveza Marko Erceg također je kazao kako je Izborna skupština nelegalna jer je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom.

Nekoliko dana uoči Izborne skupštine, Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a. Sportska inspekcija navodno je to napravila po službenoj dužnosti na osnovi prijave koju je dobila, a po kojoj se očito sumnja da neke stvari u HNS-u nisu u skladu sa zakonom. Nagađa se kako je razlog postupka upravo bila neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.

U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji u članku 97. da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je još 25. studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.

Međutim, iz HNS-a su poručili kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. U HNS-u smatraju kako je neprimjereno dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine te da za to ne postoji niti jedan pravni argument.

Damir Mišković i Davor Šuker na Skupštini HNS-a Damir Mišković i Davor Šuker na Skupštini HNS-a

Tijek događaja:

14:20 U tijeku je prebrojavanje glasova za članove Izvršnog odbora. U novom sazivu Izvršnog odbora bit će 16 ljudi, a kandidata je bilo 18 nakon što je na vlastitu inicijativu odustao Stjepan Merkač, predstavnik Krapinsko-zagorske županije.

13:50 Podsjećamo kako je krenula bura na skupštini. U trenutku kad je Ante Vučemilović-Šimunović predložio da se na dnevni red uvrsti usvajanje i razmatranje pročišćenog poslovnika Hrvatskog nogometnog saveza, to je zapravo bio znak da se današnja Skupština uskladi s poslovnikom o radu Skupštine, kako je propisano Zakonom o sportu.

No oporba smatra kako je Hrvatski nogometni savez ranije morao uskladiti svoj Statut s poslovnikom o radu Skupštine, a na tu činjenicu su upozoravali Ivan Kos, Slaven Marasović i Marko Erceg prije nego su napustili Skupštinu.

Vučemilović-Šimunović je svojim prijedlogom praktički dao loptu na volej predstavnicima Hajduka i čitavoj nogometnoj oporbi koja već danima tvrdi kako je današnja Skupština nelegalna.

Šimić jedini od prisutnih glasao protiv, Mišković suzdržan

13:32 Jedini koji je od prisutnih glasao protiv izbora Šukera bio je Dario Šimić. Prilikom glasovanja u dvorani je bio 51 od 59 skupštinara. Damir Mišković bio je suzdržan na glasovanju, kao i drugi predstavnik Rijeke Dejan Šćulac te Reno Sinovčić.

13:31 Novi/stari predsjednik održao je pobjednički govor:

"Hvala lijepa. Hvala mojim prijateljima koji su kad smo igrali na travnjaku naučili osnove timskog rada. Kao sportski djelatnik želim vidjeti što više sportskih djelatnika, to je mukotrpan rad. Želim vam pomoći od one baze i svega što HNS može napraviti. Želio bih se zahvaliti i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Želim i svim budućim kandidatima da po Statutu skupe onoliko koliko je po Statusu potrebno.

HNS nije samo Rijeka, Dinamo već i niželigaši, nogometna baza. Treba vremena, treba iskustva i treba raditi na praksi. Hvala i želim vas što više vidjeti u Rusiji. Da vam bude sretan Božić i da se što više družimo, od Kalinjingrada do Rostova.''

13:29 Davor Šuker je izabran za novog predsjednika HNS-a s 47 glasova ZA, 3 suzdržana i 1 protiv. Podsjetimo, četvero skupštinara je napustilo skupštinu prije glasovannja, a nekoliko ih se nije pojavilo.

13:24 Napokon se govornice dokopao i Davor Šuker, dosadašnji predsjednik HNS-a i zbog način odabira jedini kandidat za novog predsjednika.

''....Hrvatska se izdvaja i po mladim nogometašima, ali i po svim ljudima koji rade u našem nogometu. Naša snaga je u zajednici, poštivanju nogometnih vrijednosti, dugoročnom planiranju te kvalitetnom upravljanju. Stoga je i program za naredno razdoblje kroz koje smo sačuvali naš nogomet od devastacije koja je pogodila naš sport.

Mediji i javnost najčešće se bave vrhom piramide, seniorskom reprezentacijom i vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza. Ali svatko tko se bavi nogometom zna da je tajna uspjeha u onim malim ljudima.

Savez ne može financijski pomoći svih 1.600 klubova, ali naš nogometni sustav dobro funkcionira.

Moj program je nastavak programa kojeg bi mnogi drugi željeli kopirati. Vjerujem u politiku kontinuiteta. Tajna uspjeha svakog programa su ljudi, a zbog toga sam i uvjeren da će u nogometu biti bolje iz dana u dan. Poznajem ljude koji žive uz svoje klubove iz dana u dan. Težak je to i mukotrpan posao, pa čak i omalovažan od strane dijela medija. No, svi koji djelujemo u sportu znamo da nogomet nagradi sve one koji uspješno i marljivo rade.

Na nama je da nastavimo marljivo i vrijedno raditi na nogometu putem kojeg činimo veliku i lijepu promidžbu naše Hrvatske.''

13:21 Skupštinu je napustio i Jure Bosančić, prvi čovjek NK Dugopolje i jedan od dvojice skupštinara koji predstavljaju 2. HNL.

13:10 Nakon toga su predstavnici Hajduka i NS Splitsko-dalmatinske županije napustili skupštinu.

13:07 Onda je za govornicu izašao predsjednik uprave Hajduka Ivan Kos:

''Upravo na tragu ovog što su kolege Marasović i Erceg rekli, ne možemo prihvatiti izmjenu i dopunu dnevnog reda. Poslovnik i Izborna Skupština su sazvani prema starom poslovniku. Kao što smo vidjeli, u izmjeni dnevnog reda se danas želi izmijeniti poslovnik.

Moram stati u obranu mojih kolega. Puno toga smo pripremili za raspravu. Puno smo puta pozivali na dijalog i razgovor. Vi gospodine Šuker znate kako je to prošlo, nažalost i po nas i po Hajduk.

Ova Izborna Skupština je ilegalna, da ne koristim dublje riječi, stoga ne možemo u njoj sudjelovati.''

13:00 Potom se za riječ javio predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg.

''Uvaženi gosti, poštovani zastupnici. Ja sam Marko Erceg, predsjednik sam Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije. Moja primjedba je sljedeća: Skupština je sazvana po starom poslovniku, ne može se održati i neka se održi nova.“

Prijedlog je odmah išao na glasovanje, ali je jednoglasno odbijen.

„Kao predsjednik NS-a splitsko-dalmatinske županije mogu pričati o maćehinskom odnosu HNS-a prema Dalmaciji. Mi u 2017. godini od krovne kuće hrvatskog nogometa nije dobio niti jednu jedinu kunu. U tom kontekstu je posebno uvredljivo.“

13:00 Damir Vrbanović: "Drago nam je što je nogometni klub Hajduk došao razgovarati na jedan od foruma hrvatskog nogometa, to pozdravljamo."

Marasoviću isključili mikrofon prilikom govora pred skupštinom

12:53 Nakon toga se za riječ javio Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka koji je dobio riječ, ali ga Damir Vrbanović uopće nije najavio. On je krenuo s kritikama na račun HNS-a nakon čega mu je ugašen mikrofon. Vrbanović ga je upozorio da nije dobio riječ za to što trenutno iznosi, ali ovaj se nije htio zaustaviti iako mu je mikrofon ugašen.

"Ja sam Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka. Svi znamo da se nogomet od prvih početaka do današnjeg stanja razvijao zahvaljujući svojoj atraktivnosti. Uz razvoj nogometne igre razvijalo se i kao krpelj sve negativno se prilijepilo'', uspio je kazati Marasović prije nego što mu je mikrofon ugašen.

"Tražimo raspuštanje ove nelegalne Skupštine. Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa'', uspjelo se čuti, između ostalog, iz žestokog govora.

12:50: Riječ je dobio Vučemilović-Šimunović: "Predlažem se da dnevni red nadopuni odnosno da se uvrsti na dnevni red usvajanje i razmatranje pročišćenog poslovnika Hrvatskog nogometnog saveza. Radi se o tehničkim ispravcima i poboljšanjima, ništa esencijalnog. Stoga, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza predlaže da se usvoji ovaj novi tekst.

12:45 Izmjenjuju se govornici. Govorio je Siniša Krajačić iz HOO-a, pa Ivica Lovrić predstavnik grada Zagreba, a nakon njega je govorio Mladen Vedriš, počasni predsjednik HNS-a.

12:28 Damir Mišković sjedi na čelu skupštine odmah prvi desno do Davora Šukera. Podsjetimo, on je poručio kako Šuker nije njegov kandidat, kao ni Šimić pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li dići ruku za Šukera prilikom glasovanja za jedinog kandidata.

12:15 Dario Šimić i Davor Šuker su se susreli i srdačno pozdravili, a onda je Reinhard Grindel, dopredsjednik UEFA-e i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza, održao pozdravni govor kao izaslanik predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina.

12:00 Ispred hotela je izjavu za N1 dao predsjednik Hajduka Ivan Kos:

'Na početku ćemo pokušati osporiti rad skupštine. Nelegalna je, neligitimna, ovo je lakrdija. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Premijer je izjavio kako HNS treba što prije provjetriti, ali u savezu treba jaka orkanska bura kako bi se promijenilo sve od A do Ž.''

11:55 Jako policijsko osiguranje je pred hotelom u kojem se održava skupština.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider