Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opet isti problemi

Jedno je kazneni udarac na Opus Areni, a u Koprivnici slična situacija - ne: Kriterij se mijenja iz kola u kolo

Na utakmici između Slaven Belupa i Varaždina dogodila se sporna situacija vrlo slična onoj iz sedmog kola i susreta Dinama i Osijeka.

Bruno Marić (Foto: Damir Krajac/Cropix)

Zanimljiva situacija dogodila u 50. minuti utakmice Slaven Belupa i Varaždina. Gotovo kao na Opus Areni, samo s druge strane šesnaesterca pucao je Elezi, a njegov udarac na rubu kaznenog prostora rukom je blokirao Boras.

Iz kuta kamere koji se nalazi usporedno s out linijom čini se kako je igrač bio unutar kaznenog prostora. Situacija je to koja se pregledavala dvije minute, da bi naposlijetku sudac Titlić pokazao da se igra nastavlja dalje.

Slaven Belupo VIDEO Slaven ispustio dva gola prednosti protiv Varaždina pa s igračem manje zabio bombu za pobjedu divider

Nakon bure koje se podigla u utakmicu između Osijeka i Dinama te kaznenog udarca zbog igranja rukom Nejašmića bit će zanimljivo vidjeti sudačku analizu ove sporne situacije.

Nemaju svi iste uvjete

Na konferenciji za medije, predsjednik sudačke komisije Bruno Marić, pokazao je kako su na Opus Areni koristili triangulaciju za zaleđe kojom bi utvrdili je li Nejašmić bio unutar kaznenog prostora. Kako bi saznali je li isti proces proveden na utakmici u Koprivnici predstoji nam pričekati oglašavanje Sudačke komisije.

Ono što je sporno u ovoj situaciji je kriterij koji se, ako je suditi prema ovoj utakmici, opet promijenio. Nije riječ o kriteriju sudca Titlića na terenu, već o proceduri koja se događa unutar VAR sobe.

Marcelo Brozović VIDEO Al-Nassr prosuo bodove u nadoknadi: Sjajna akcija i asistencija Brozovića divider

Jasno je da na Opus Areni, najmodernijem stadionu u Hrvatskoj, postoje bolji kutovi i više kamera iz kojih se može preciznije utvrditi sporna situacija. No, pitanje je zašto Osijek ispašta radi toga što ima takav stadion. Bi li se pomoću triangulacije ista situacija mogla ustvrditi na Gradskom vrtu?

Protokol se mijenja iz kola u kolo

U konkretnoj situaciji, koja je sada već svima poznata, sudac Zebec nalazio se na nekoliko metara od sporne situacije i igranja rukom Nejašmića. Gledao je ravno prema igraču Osijeka, jasno se vidjelo da je riječ o ruci, no on to nije označio kao kazneni udarac.

Ako gledamo najbolje europske lige takva situacija ne bi se niti pregledavala VAR-om jer je sudac odlično pozicioniran te jasno može procijeniti je li riječ o kaznenom udarcu. Bila je to očigledna pogreška, VAR se uključio i ispravio ju improvizacijom kakva do sada još nije zabilježena u HNL-u.

Kriterij ne postoji

Koristeći triangulaciju koja inače služi za utvrđivanje zaleđa u VAR sobi su ustvrdili da je Nejašmić igrao rukom unutar vlastitog kaznenog prostora. Ako se vodimo rečenim Brune Marića, najbitnije je da je donesena dobra odluka. No, iako su svi za pravdu i poštenje postavlja se logično pitanje, kako je moguće da se ista improvizacija nije napravila u situaciji kod Elezovog udarca i Borasovog blokiranja rukom?

Robert Prosinečki Prosinečki brzo pronašao novi angažman: Seli se u dobro mu poznatu ligu? divider

Jer da se je tako nešto napravilo, odluka bi morala biti kazneni udarac jer je takav kriterij postavljen u Osijeku.

Zbog ovakve odluke najviše će ispaštati Varaždinci koji su zakinuti za jedanaesterac.

Sva pitanja postavljena su nešto na što bi Sudačka komisija trebala dati odgovor, a mnogome bi se mogli i ugledati na kolege iz Engleske koji nemaju problema priznati kada pogriješe. Ništa od navedenog ne umanjuje zasluženu pobjedu Slaven Belupa na domaćem terenu. Junački su s igračem manje izvojevali pobjedu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Čak 21.538 gledatelja ove nedjelje na Poljudu 👏

📸Duje Klarić/CROPIX
Kraj utakmice na Poljudu, uvjerljiva pobjeda Splićana za skok na prvo mjesto!

Opširnije ----> https://bit.ly/4dvNgKk
Marko Livaja zaokružio je poker Hajdukovih golova u mreži Šibenika ⚽️⚽️⚽️⚽️
Toni Kukoč je ove nedjelje prvo gledao kako Split ruši Crvenu zvezdu na Gripama, a zatim je sjeo u automobil i došao pogledati Hajdukov trijumf protiv Šibenika. 

📸Nikola Brboleža, Duje Klarić/CROPIX